Joi, în marja summitului dedicat celor 75 de ani de la înfiinţarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul grec al Apărării, Nikos Dendias, și omologul lor bulgar, Atanas Zaprianov, au semnat Scrisoarea de intenție (Letter of Interest) pentru crearea unui coridor de mobilitate militară armonizată (Harmonized Military Mobility Corridor).
Inițiativa „marchează un progres semnificativ în întărirea capacităților de apărare și descurajare ale NATO în regiune”, transmite MApN.
Proiectul va optimiza coridoarele de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin crearea unor rute de aprovizionare rutiere și feroviare între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale.
La Summitul NATO de la Vilnius, din 2023, s-a convenit asupra necesității de a consolida postura de descurajare și apărare a Alianței prin adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare, explică ministerul într-un comunicat remis presei joi.
Această adaptare include capacitatea de a suplimenta forțele și echipamentele și de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forțe și capabilități, chiar și pe timp de pace.
Proiectul va beneficia de inițiativele existente la nivelul Uniunii Europene, vizând o abordare coordonată între NATO și UE în domeniul mobilității militare.
Presa greacă a scris despre intenția Greciei, Bulgariei și României de a deschide un coridor militar menit să diminueze importanța Strâmtorii Bosfor și a rolului Turciei în regiune și că proiectul prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente.
Coridorul care va fi creat va lega Salonic și Alexandroupolis de Varna (Bulgaria) și Constanța, patru orașe strategice pentru Alianță datorită apropierii lor de granițele de est ale NATO.
„Toți cei patru au porturi, o cale ferată și o rețea de drumuri care contribuie în mod decisiv la rezistența și ușurința trimiterii forțelor aliate pe flancul estic al NATO”, a declarat o sursă militară de rang înalt pentru Kathimerini, care scrie că acest coridor militar va străbate flancul estic al NATO.
Turcia, mai scrie presa greacă, nu ar fi deloc mulțumită pentru că slăbește rolul ei geostrategic.
Ce prevede acordul (presa greacă)
După cum este descris în text, acordul va asigura capacitatea forțelor militare de a se muta dintr-un loc în altul în interiorul și în afara Europei și trecerea fără probleme a punctelor de frontieră ca parte a îndeplinirii misiunii lor, reducând în mod semnificativ timpul și birocrația necesare în prezent.
În plus, în România se creează cea mai mare bază NATO din Europa, cu o suprafață de 30 de kilometri pătrați și peste 10.000 de personal militar și civil.
Baza Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre va găzdui în curând o parte din logistica și personalul Ramstein, deoarece interesul alianței se îndreaptă mai spre est din cauza amenințării ruse.
Beneficii pentru statele semnatare. România va avea cea mai mare bază NATO din Europa
Facilitățile Coridorului de mobilitate militară armonizată nu includ doar transportul, porturile și rețelele, ci se extind și la instalații, protejând funcționalitatea acestora împotriva amenințărilor, coordonarea cu agențiile implicate, acorduri interstatale, măsuri de securitate, precum și probleme de cazare, hrănire, vamă etc.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acordului este că asigură un răspuns mai rapid și trimiterea de întăriri în cazul în care una dintre cele trei țări este amenințată sau atacată.
Problemele logistice, cum ar fi asigurarea liniilor operaționale de aprovizionare, sunt parametri care decid rezultatul unui război, așa cum s-a demonstrat în cazul invaziei rusești în Ucriana.
Coridorul de mobilitate militară armonizat urmărește să modernizeze rețelele administrative ale Alianței, dar, așa cum subliniază surse militare competente, servește și intereselor naționale în regiunea mai largă a Macedoniei și Greciei.
În această direcție contribuie și extinderea rețelei de combustibili NATO, inițial prin legătura cu Bulgaria și apoi cu România.
Semnarea scrisorii de intenție vine ca o continuare a inițiativei luate de prim-miniștrii Greciei, Bulgariei și României la summitul tripartit desfășurat în octombrie anul trecut la Varna.
Premierii de grec, bulgar și român de la aceas vreme, Kyriakos Mitsotakis, Nikolai Denkov și Marcel Ciolacu, au convenit atunci să aprofundeze cooperarea în materie de apărare, energie și transport.
România și Bulgaria au agreat înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre
Tot în marja Summitului NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat la Washington, miercuri, 10 iulie, împreună cu omologul bulgar, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre - HQ R-SOCC.
În elaborarea planurilor de apărare ale Alianței a fost identificată nevoia existenței unor structuri de Comandă și Control (C2) în domeniul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) pentru regiunea Mării Negre, care să asigure sincronizarea eforturilor aliate în această regiune, transmite MApN.
Astfel, cele două ministere ale apărării au decis, în conformitate cu cerințele, constituirea unei structuri C2 FOS, care să reflecte interesele comune privind consolidarea securității în regiunea Mării Negre.
„Securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre sunt o prioritate a României și a Alianței. Astfel, alături de Bulgaria, vom constitui un element esențial pentru coordonarea Forțelor Speciale aliate, consolidând astfel postura de descurajare și apărare a NATO”, a evidențiat ministrul Tîlvăr.
Dezvoltarea HQ R-SOCC este unul dintre proiectele concrete ale României privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic, contribuind totodată la creșterea relevanței regiunii Mării Negre, în context aliat.