Conectarea României la gazul lichefiat din Grecia. Premierul Ciucă la Sofia: Rusia e cea mai serioasă amenințare

Vladimir Putin a cerut gigantul energetic de stat Gazprom să găsească o soluție și să treacă la plăți în ruble pentru gazul rusesc, după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni în cazul mai multor bănci din Rusia, inclusiv pentru Banca Centrală a Rusiei.

Premierii din Bulgaria, Muntenegru, Macedonia de Nord și România au stabilit, luni, într-o întâlnire la Sofia, să se coordoneze în privința aprovizionării cu energie, pentru reducerea dependenței de gazul rusesc.

La reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, cele patru țări au anunțat evoluțiile și intențiile în privința conectării la gazul și energia din Grecia și Turcia.

„Avem deja conducta Trans-Balkan care are o capacitate semnificativă de a transporta gaze din România, prin Bulgaria până în Turcia. E timpul să inversăm acest proces. Este timpul să vedem cum putem folosi gaz din Turcia și LNG din Grecia pentru a le aduce în România și Bulgaria care are capacitatea de a livra mai departe în Balcani aceste resurse”, a spus premierul Bulgariei Kiril Petkov.

Kiril Petrov a mai spus este vorba atât de un coridor 8 care să înceapă de la Podgorița și să continue spre Duras, Skopie, Sofia, Dimitrovgrad, Burgas, Varna, cât și de un alt coridor dinspre sud-nord, de la Alexandropolis spre Burgas, Varna și Constanța.

Îți mai recomandăm Acord istoric:  SUA vor livra Uniunii Europene gaze naturale lichefiate

„Aceste coridoare nu sunt importante numai pentru energie, ci și pentru mobilitatea militară”, a adăugat Kiril Petkov.

Interconectarea cu Grecia și Turcia, până la finalul lunii iunie

Premierul României, Nicolae Ciucă, a arătat că interconectarea cu Grecia si Turcia va asigura o alternativă energetică. „Am cerut ministerelor noastre de la Agricultură, Energie și Transporturi să lucreze împreună și să găsească acele soluții tehnice specific pentru toate aceste probleme”, a spus premierul Ciucă.

Îți mai recomandăm Soluțiile Comisiei Europene pentru reducerea impactului creșterii prețurilor la energie

Kiril Petrov a precizat că această conducă ce va aduce gaz din Grecia va fi gata la finalul lunii iunie, iar gazul va circula prin coridorul 8 foarte curând.

Nicolae Ciucă: Rusia, cea mai mare amenințare pentru securitatea noastră

În timpul declarației de presă comune de la Sofia, Nicolae Ciucă a spus că „Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună. Avem nevoie de o apărare mai puternică”.

Premierul a mai spus că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre şi din Europa de Sud-Est și a subliniat importanța coordonării între aliați și parteneri.

„Am luat act de presiunile maligne ale Rusiei și de influența sa în regiune. Am decis să o contracarăm prin creșterea rezilienței noastre. Asta include reducerea dependenței energetice de Rusia, combaterea narativelor false ale Rusiei, mai multă protecție cibernetică și o creștere a comerțului între noi", a adăugat Nicolae Ciucă.

La întâlnirea de la Sofia, au participat alături de premierii Bulgariei și României, premierul din Muntenegru, Zdravko Krivokapić şi premierul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski.

Îți mai recomandăm Războiul lui Putin în Ucraina | Oficiali ucraineni: 30.000 de deportați din Mariupol. Joe Biden despre revolta față de acțiunile lui Putin