Tribunalul de arbitraj de pe lângă Banca Mondială a respins pretențiile fraților Viorel și Ioan Micula, care solicitau statului român peste 9 miliarde de lei despăgubiri. Într-un proces separat, aceștia au câștigat deja împotriva României și au recuperat peste 300 de milioane de dolari. PSD și PNL s-au luat la harță pe subiect, realitatea fiind deformată și manipulată de ambele tabere.
UPDATE: Ministerul Finanțelor a anunțat sâmbătă că în urma procesului câștigat contra fraților Micula, aceștia au de achitat circa 4,5 milioane de euro către statul român, sumă ce reprezintă 75% din cheltuielile de judecată. La sumă se vor adăuga penalizări în caz de întârziere. Ministerul a explicat că în acest proces, frații Micula cereau despăgubiri de 2,36 miliarde de euro, care le-au fost însă respinse.
Potrivit avocaților care au reprezentat România în acest al doilea proces, tribunalul internațional de la Washington (ICSID) le-a respins pretenții de peste 2 miliarde de euro fraților Micula și i-a obligat pe cei doi oameni de afaceri să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli, conform unui comunicat de presă al consorţiului format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi „LALIVE” din Geneva, Elveţia.
Hotărârea încheie un arbitraj iniţiat de reclamanţi în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.
Frații Micula au câștigat însă deja un alt proces împotriva României, iar banii de despăgubiri - circa 300 de milioane de dolari cu tot cu penalizări - au fost deja plătiți de Guvernul Orban, la finalul anului 2019.
În cadrul celui de-al doilea proces, pierdut de fraţii Micula, aceștia au acuzat statul român că şi-a încălcat obligaţiile internaţionale în temeiul Tratatului, că n-a reuşit să aplice adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi că a adoptat alte preţuri pentru apa minerală.
„Cu toate acestea, în hotărâre, Tribunalul a decis că reclamanţii nu au arătat că România nu a reuşit să îşi aplice legile privind impozitarea în ceea ce priveşte băuturile spirtoase”, arată avocații statului român.
Potrivit Tribunalului, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, şi o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă”, mai arată avocații.
Frații Micula au câștigat însă deja un alt proces împotriva României, tot la ICSID, încă din 2016.
La finalul anului 2019, suma ajunsese, cu tot cu penalități, la peste 300 de milioane de dolari, statul român pierzând circa 70.000 de dolari pe zi prin refuzul de a plăti banii și contestarea executării deciziei ICSID.
Executorii judecătorești ai fraților Micula au pus la vremea respectivă popriri pe conturi ale Ministerului Finanțelor, precum și sechestru asigurător pe o parte din acțiunile pe care statul le deține la trei mari companii strategice – Nuclearelectrica, Conpet și Romatsa.
La finalul anului trecut, Guvernul Ludovic Orban a alocat peste 900 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula, pentru a rezolva situaţia Romatsa.
Dispută politică PSD-PNL pe procesele fraților Micula
Sâmbătă, după anunțul casei de avocatură care a reprezentat România în acest al doilea proces împotriva fraților Micula, pe Facebook s-a iscat o dispută între PSD și PNL.
PSD a încercat să acrediteze ideea că guvernul PNL ar fi plătit degeaba despăgubiri fraților Micula și că au mărit artificial deficitul bugetar, fără să explice că de fapt e vorba de două procese diferite.
„PSD a avut dreptate! Prin plata a 400 milioane euro către frații Micula, Guvernul PNL a mărit artificial deficitul bugetar, punând în pericol stabilitatea țării. La nici trei luni, într-o altă speță, Tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington a respins pretenţiile fraţilor Ioan şi Viorel Micula contra României. Mai mult Tribunalul a obligat reclamanţii să ramburseze României 75% din cheltuilelile de judecată”, arată o postare pe pagina de Facebook a PSD.
În replică, premierul desemnat Florin Cîțu a susținut că PSD este cel care a pierdut primul proces cu frații Micula.
„Când nu furi, se poate! Dragnea, Ciolacu și PSD au pierdut primul din cele două procese cu frații Micula. De ce nu ne spune PSD cum a reușit performanța să piardă acest proces? Sigur știe Ciolacu. Ieri PNL a demonstrat că se poate și am câștigat al doilea proces intentat României de frații Micula. Dacă nu ai interese personale se poate să câștigi și pentru România”, a scris Florin Cîțu, sâmbătă, pe Facebook.
Cîțu a mai arătat că sub mandatul PNL liberalii au salvat 2,4 milioane de euro, în timp ce sub PSD s-au pierdut 900 milioane lei.
Procesul câștigat acum de România a început însă tocmai din 2014, așa că meritul guvernului liberal în această speță este inexistent.
Cum a ajuns statul dator la frații Micula
În 1999, guvernul român condus de Radu Vasile a oferit investitorilor facilități timp de 10 ani, dacă vin în zonele desemnate de guvern ca fiind defavorizate. Ioan și Victor Micula și-au amplasat fabrica de băuturi alcoolice și carbogazoase și sediul firmelor din grupul European Food&Drinks în regiunea minieră Ștei-Nucet, din județul Bihor, care era o zonă defavorizată la începutul anilor 2000. În 2004 însă, pentru a îndeplini condiționalitățile de aderare la Uniunea Europeană, guvernul român a anulat schema de facilități oferită investitorilor în zonele defavorizate, pentru că era considerată ajutor de stat, ilegal în UE.
„Frații Micula și companiile lor au făcut investiții considerabile, care au fost ulterior desființate de România, în contextul aderării la UE, fără să țină cont de drepturile înnăscute, paralizându-le investiția pe care au făcut-o. Existau facilități pentru investitorii care își amplasau investiția în zonele defavorizate. Oamenii au venit, au făcut investiția, au sperat că vor beneficia de ceea ce statul s-a angajat prin lege să dea și apoi au constatat cu neplăcută surprindere că statul a anulat toate facilitățile, pe motiv că nu mai sunt oportune”, a explicat în 2019, pentru Europa Liberă, avocatul Ion Dragne.
Tribunalul arbitral ICSID a decis în 2013 să acorde despăgubiri de aproximativ 178 de milioane de euro fraților Micula, pentru „revocarea facilităților pentru materiile prime și costul sporit al zahărului care a urmat, pentru creșterea costului altor materii prime, pentru pierderea capacității de stocare a zahărului la prețuri mai mici, pentru pierderea de profit care rezultă din vânzările de produse finite care nu au fost realizate”. România a atacat decizia, fără succes. Un istoric complet al cazului poate fi consultat la Curtea de Justiției a UE.