Delegația CPT a vizitat patru spitale de psihiatrie generală și Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri. De asemenea, pentru prima dată, s-au inspectat trei tipuri diferite de centre de asistență socială.
În cadrul evaluării, specialiștii CPT au descoperit deficiențe mari în instituțiile psihiatrice. Condițiile de trai, calitatea și gradul de decență variază în funcție de secție în spitalele vizitate, iar renovarea este necesară pentru a asigura condiții mai bune pentru pacienți. Lipsa accesului la aer liber pentru pacienți e o problemă comună în toate spitalele vizitate.
Tratamentul în spitalele de psihiatrie a fost predominant bazat pe medicamente. Specialiștii CPT recomandă extinderea gamelor de activități psihosociale și de terapie ocupațională pentru pacienți. O realitate care afectează puternic îngrijirea și calitatea vieții pacienților este lipsa personalului și a resurselor.
Legat de copiii internați în centrele de psihiatrie, experții CPT au recomandat limitarea la maxim a tehnicii de imobilizare forțată la pat, folosită curent în unitățile vizitate.
Îți mai recomandăm DNA: Cârnații erau, de fapt, covrigi. Cum s-a încheiat cazul sacoșelor duse la Ministerul Sănătății de o directoare a Spitalului SăpocaVizita la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri a relevat condiții inacceptabile, cu un număr excesiv de pacienți, mult peste capacitatea oficială. De asemenea, pacienții au acuzat rele tratamente din partea personalului.
În ceea ce privește centrele de îngrijire rezidențială, s-a constatat în general o atmosferă relaxată și un personal dedicat, dar existau deficiențe în ceea ce privește personalul și formarea acestuia. Cu toate acestea, nu s-au găsit indicii de rele tratamente aplicate rezidenților.
Inspecția experților din Comitetul pentru Prevenirea Torturii a avut loc înainte de izbucnirea scandalului legat de „azilele groazei”, în vara lui 2023.
Raportul CPT în limba română.
Raportul CPT în limba engleză.
Îți mai recomandăm #10Întrebări | Cătălina Tudose, medic psihiatru: 400.000 de români au Alzheimer, dar România nu are nicio strategie