România reclamă Wizz Air la autoritățile europene pentru întârzieri mari și anulări frecvente ale zborurilor

În ultima perioadă călătorii companiei Wizz Air s-au confruntat cu întârzieri foarte mari sau anularea zborurilor în ultimul moment.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, anunță că a sesizat agenția europeană în legătură cu zborurile anulate sau nerespectarea constantă a orarului de zbor. Anunțul vine după ce compania a anulat noua curse într-o singură zi.

Pe lângă sesizarea Agenției Europene pentru Siguranța Aviației, secretarul de stat Bogdan Mîndrescu spune că a cerut de urgență conducerii Wizz Air să reducă numărul de curse anulate, să asigure coerența curselor aeriene și să elimine lucrul personalului navigant peste limita de timp permisa.

„(...)Am informat Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (acest organism fiind și cel care a licențiat compania aeriană) pentru a pune cu celeritate în aplicare legislația în materie, având în vedere că Wizz Air a anulat 9 curse într-o zi din motive tehnice”, a scris Bogdan Mîndrescu, vineri seara, pe Facebook.

El a adăugat că a cerut de urgență conducerii Wizz Air un plan de măsuri concrete prin care să reducă numărul de curse anulate din motive tehnice, să asigure coerența curselor aeriene, și să rezolve problema personalului navigant care lucrează peste limita de timp permisă.

„Am informat conducerea Wizz Air că îi vom monitoriza cu atenție și i-am avertizat, totodată, că nu vom tolera niciun derapaj de la reglementările internaționale și naționale în domeniul aviației”, a mai anunțat secretarul de stat.

Românii cărora li se anulează zborurile sau se confruntă cu mari întârzieri ale curselor pot face sesizări pe site-ul Centrului European al Consumatorilor România.

Acțiunea ministerului vine pe fondul discuțiilor pe care autoritățile Române le-au avut în ultima perioadă legate de problemele companiei Wizz Air.

Recent, Ministrul Economiei Radu Oprea a discutat despre situația Wizz Air cu Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, care are atribuții și în domeniul protecției consumatorului.

„Ministrul Ștefan-Radu Oprea și-a manifestat îngrijorarea cu privire la problemele pe care compania aeriană Wizz Air le are în România, în ultima vreme multe dintre zborurile acesteia având întârzieri foarte mari sau fiind anulate în ultimul moment, ceea ce a dus la nemulțumiri și plângeri din partea clienților. Comisarul Didier Reynders și-a arătat sprijinul pentru remedierea acestei situații și a precizat că cetățenii români pot beneficia de suportul Uniunii Europene pentru rezolvarea problemelor și recuperarea beneficiilor, prin înregistrarea unei solicitări pe site-ul Centrului European al Consumatorilor România”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Îți mai recomandăm Wizz Air suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău din 14 martie


În iulie, compania aeriană Wizz Air a transmis într-un comunicat clarificări pentru pasagerii ale căror zboruri au suferit de pe urma întârzierilor sau a anulărilor de zboruri.

„În cazul întârzierilor care au rezultat într-o așteptare de peste cinci ore, aceștia au posibilitatea, prin intermediul call-centerului, să solicite reprogramarea zborului, în limita locurilor disponibile, să primească rambursarea a 120% din tariful inițial achitat, sub formă de Wizz credit pentru rezervările viitoare, sau să le fie rambursată valoarea integrală a biletului”.

Compania maghiară Wizz Air se confruntă cu probleme asemănătoare la nivel european.

În Mare Britanie, mii de clienți Wizz Air, nemulțumiți de neplata cererilor de rambursare, urmează să primească despăgubiri totale de milioane de lire sterline după intervenția Autoritatății Aviației Civile (CAA).