Miercuri, în România, au fost înregistrate 17.447 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid, cu 4.438 mai puţine decât în ziua anterioară. Tendința este descrescătoare, dar gradul de pozitivare este în continuare ridicat, de 23,74%.
Tot miercuri, au fost anunțat 183 de decese cauzate de Covid. La Terapie Intensivă (ATI) sunt internate 1.156 de persoane, printre care 13 copii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a spus, miercuri, că „monitorizarea situaţiei din spitalele în care se tratează pacienţii Covid, mai ales la nivelul secţiilor de Terapie Intensivă, trebuie să constituie principalul indicator care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că, în continuare, transmiterea comunitară există”.
Luni, Alexandru Rafila spunea că o tendință descrescătoare a cazurilor ar duce, în următoarele săptămâni, la ridicarea obligativității de purtare a măștii în exterior.
Nu este cazul, atrage atenția Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Sfatul expertului este ca populația să continue să se protejeze cât de bine poate.
După decizia de marți a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea documentului prin care a fost impusă masca în exterior, ministrul Sănătății spunea că sfatul autorităților este în continuare purtarea măștii și în exterior.
Îți mai recomandăm CCR: Hotărârea care a impus masca în spațiile publice, neconstituțională dintr-o eroare a guvernuluiEpidemiolog: Trebuie să purtăm masca
Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține că purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea fizică în zonele aglomerate ar trebui să fie respectate în continuare de populație.
În plus, renunțarea la restricții ar trebui făcută după ce autoritățile din România văd ce se întâmplă în țările care au luat deja această decizie.
„E mult mai înțelept, din moment ce avem aceste lucruri care se întâmplă în alte țări, să așteptăm să vedem care va fi evoluția la ei și să procedăm în consecință, comparând și acoperirea vaccinală”, a spus Emilian Popovici.
El arată că în momentul în care scade nivelul de măsuri și există un precedent, autoritățile pot compara ratele de acoperire vaccinală și de trecere prin boală și pot adapta un set de măsuri. Acestea ar trebui să fie luate progresiv.
România are, în continuare, una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană. Doar Bulgaria are o rată de vaccinare mai mică decât a Românei.
Îți mai recomandăm Experiment | Am Covid, în cât timp răspunde DSP? Cazul românului care a sunat în van de 800 de ori„Chiar dacă CCR-ul a zis că ordonanța e neconstituțională, noi trebuie să purtăm masca. Măsurile de protecție vor continua să fie utile o perioadă”, spune Emilian Popovici. El adaugă că, personal, până când nu va afla că virusul a dispărut, va respecta toate regulile.
„Eu voi avea masca tot timpul la mine, și când voi fi pe o stradă aglomerată îmi pun masca să mă protejez. Voi respecta regulile de igienă a mâinilor. În momentul în care voi observa ceva, că unul strănută, că unul tușește, mă îndepărtez. Așa mă voi comporta până când se va anunța că Sars-CoV-2 a dispărut”, a spus epidemiologul.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie atrage atenția că pericolul Covid nu a dispărut încă, mai ales că în România circulă în paralel două tulpini: Delta și Omicron. În plus, arată el, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne unul ridicat, chiar dacă populația nu mai pare să fie impresionată de cifre de ordinul zecilor de mii.
Îți mai recomandăm Covid | Explicațiile medicilor pentru numărul mare de decese în valul OmicronEpidemiologul arată că faptul că unele țări au renunțat la restricții nu înseamnă că România trebuie să le imite. Rata de vaccinare în Danemarca este dublă față de cea din România. România poate urmări evoluțiile din acestea țari și lua propriile decizii în funcție de particularitățile naționale.
„La fel a fost și la valul patru. Am avut această atenționare foarte serioasă cu ce se întâmpla în Israel, unde era acoperire vaccinală de 80% și aveau 10.000 de infecții, la o populație de 9 milioane de locuitori. Dacă atunci nu am luat cele mai potrivite măsuri, acum avem posibilitatea de a acționa înțelept”, concluzionează epidemiologul.
Țări care renunță la restricții
Italia. Masca nu va mai fi obligatorie la exterior începând de vineri. În interior şi în transportul în comun, masca trebuie purtată în continuare. De asemenea, tot de vineri, se vor redeschide şi discotecile, însă numai pe baza certificatului Covid.
Spania. Masca nu mai este obligatorie în aer liber în timp ce numărul de cazuri de infecţii continuă să scadă semnificativ. Măştile sunt în continuare obligatorii în spaţii închise şi în transportul public, dar aproape toate regiunile din Spania au eliminat cerinţa de a prezenta un certificat sanitar pentru a intra în baruri şi cluburi de noapte.
Olanda. Guvernul a anunțat că pe 25 februarie ridică majoritatea restricţiilor sanitare ca urmare a unei scăderi a spitalizărilor şi a cazurilor de contaminare. De săptămâna viitoare, orele de închidere ale magazinelor și sălilor de spectacol vor fi cele normale.
Franța. Va permite începând de miercuri dansul în discoteci, consumul unor băuturi alcoolice în baruri şi participarea spectatorilor la concerte.
Slovacia. Restricţiile au fost relaxate începând de marți, permiţând persoanelor nevaccinate să intre în magazine „neesenţiale".
Îți mai recomandăm Țările europene care au redus restricțiile Covid și cât de mult a contat rata de vaccinareAustria. De sâmbătă, oamenii vor trebui doar să poarte măşti FFP2 în magazine sau muzee. În rest, regulile ce permiteau intrarea numai a persoanelor care au fost vaccinate sau recuperate după Covid sunt ridicate. De asemenea, restricţiile privind numărul de persoane care pot participa la evenimente publice sunt relaxate.
Danemarca a fost prima țară care a renunțat la cele mai multe dintre restricții, din prima zi a lunii februarie.
Îți mai recomandăm Covid | 125 de decese. Printre ele și o fată de 17 ani nevaccinată, cu comorbidități