România, Republica Moldova și Ucraina fac front comun contra dezinformării rusești

Miniștri de Externe ai României, Republicii Moldova și Ucrainei, de la stânga la dreapta: Luminița Odobescu, Mihail Popșoi și Dmitro Kuleba, Chișinău, 5 iulie 2024

România, Republica Moldova și Ucraina au semnat un acord de colaborare în domeniul combaterii dezinformării - reprezentanții celor trei țări s-au întânit pe 5 iulie la Chișinău.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că, în timp ce poartă un război contra Ucrainei, Rusia folosește „arsenalul său de război hibrid” împotriva României, dar mai ales împotriva Moldovei.

Este a treia întâlnire a miniștrilor de Externe din cele trei țări, după ce acest format trilateral de discuții a fost lansat, la Odesa, în 2022.

Luminița Odobescu, ministra de externe a României, țară membră a UE și NATO, a spus că dezinformarea este o amenințare de tip hibrid „care afectează astăzi toate statele democratice și creează instabilitate și fragmentare și care a cunoscut o intensificare majoră în contextul agresiunii ruse față de Ucraina”.

Odobescu a afirmat că România va acorda în continuare un sprijin „durabil și multidimensional” pentru Chișinău și Kiev și că „victoria Ucrainei asupra invadatorilor ruși este indispensabilă pentru securitatea în regiune și pentru a împiedica Kremlinul să declanșeze și alte războaie”.

Ministrul moldovean, Mihai Popșoi, a spus că sprijinul Republicii Moldova față de Ucraina rămâne și el „de neclintit”.

Formatul de întâlniri trilateral la nivelul miniștrilor de Externe a fost propus de România, în 2022. Tot atunci a avut prima reuniune, la Odesa. Anul trecut, reuniunea a fost organizată la București.

Cei trei s-au întâlnit în timp ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, a mers într-o vizită la Moscova, după una asemănătoare la Kiev, spunând că se află într-o „misiune de pace”. UE a criticat vizita premierului ungar la liderul rus, Vladimir Putin, și a spus că Orbán, care s-a opus constant ajutoarelor europene pentru Ucraina, nu poate vorbi în numele europenilor, chiar dacă deține actualmente președinția rotativă a UE.

Îți mai recomandăm Întâlnire la Moscova între Viktor Orbán și Vladimir Putin. Reacții acide de la Bruxelles

Dmytro Kuleba a evitat să comenteze public la Chișinău manevrele lui Orbán.

El a semnat însă cu Popșoi și Odobescu o declarație comună care, în cuvintele ministrului de Externe moldovean, „consemnează cu tărie” că R. Moldova, România și Ucraina au aceleași preocupări privind „mediul de securitate actual” și că se pronunță pentru un viitor european „comun și pașnic”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.