Deși teoretic, poate accesa până la patru miliarde de dolari prin împrumutul FMF - Finanțare Militară Externă, România și SUA au convenit ca valoarea acestui prim împrumut să fie deocamdată, de 920 de milioane de dolari.
Potrivit Guvernului, 220 de milioane de dolari vor ajunge la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în numele și pentru ROMARM.
Ministrul de resort, Radu Oprea, a declarat miercuri că cele 220 de milioane de dolari vor fi cheltuite pentru construirea unui centru regional de producere a muniției de calibru 120 - 155 de mm pentru tancuri Abrams, pe care România le va cumpăra din SUA.
Centrul ar putea fi construit în parteneriat tot cu firma americană care face tancurile - General Dynamics.
Centrul din România ar urma să fie unicul furnizor de muniție pentru tancuri americane Abrams din Europa, a mai spus ministrul Economiei.
România este în proces de achiziție a 54 de tancuri Abrams model M1A2SEPv3, un tip de tanc modernizat, similar cu cel folosit și de Armata SUA.
Ele vor costa 1,07 miliarde de dolari.
Mașinile de luptă vor începe să sosească în România după 2026.
Polonia a deschis la începutul anului, împreună cu firma producătoare a tancurilor Abrams, General Dynamics Land Systems, un centru de mentenanță la Poznan.
Îți mai recomandăm Polonia primește un împrumut SUA de 2 mld dolari finanțare militară. România ar putea primi, dar n-a făcut scrisoare de intențiePolonia a accesat și ea împrumutul de tip militar din SUA, în cuantum maxim, adică patru miliarde de dolari. Varșovia a cerut Washingtonului, în 2023, două miliarde de dolari, iar în martie 2024, alte două.
La semnarea documentelor, Departamentul de Stat al SUA justifica împrumutul către Polonia astfel : „Polonia este un aliat ferm al SUA, iar securitatea Poloniei este vitală pentru apărarea colectivă a flancului estic al NATO”.
Acest tip de împrumut acordat de SUA națiunilor partenere eligibile este destinat achiziției de articole, servicii și formare de apărare din SUA.
Potrivit Ministerului de Finanțe, împrumutul de 920 de milioane de dolari de tip militar se întinde pe o perioadă de 12 ani și are „o dobândă avantajoasă”.
Nici partea română, nici cea americană nu au explicat ce înseamnă dobândă avantajoasă.
Ce face Ministerul Apărării cu restul de 700 de milioane de dolari din împrumut
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că va folosi cele 700 de milioane de dolari ce-i revin din împrumutul contractat din SUA pentru a plăti în primul rând, tancurile Abrams.
MApN spune că este deschis să acceseze și alte sume din împrumutul de tip militar din SUA.
„Partea română va continua demersurile pentru extinderea acordului de împrumut, până la concurența sumei de 2 miliarde de dolari, sume care să fie folosite în cadrul unor alte contracte de înzestrare derulate cu SUA (F-35, Patriot și altele)”, spune ministerul.
În ceea ce privește ratele pentru avioanele F-35, Ministerul Apărării nu știe exact cum vor fi împărțite.
Contractul nu este încă semnat, dar partea română speră ca acest lucru să se întâmple până la finalul lui 2024.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat pe 13 septembrie, vânzarea către România a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II, la mai bine de un an de la finalizarea negocierilor preliminare cu partea americană.
Primele aeronave ar urma să intre în dotarea Armatei Române până în 2031.
Este cel mai scump contract din istoria Armatei române, 6,5 miliarde de dolari.
Îți mai recomandăm Statele Unite au aprobat vânzarea către România a 32 de avioane de luptă F-35Cu o parte din bugetul pe 2023 retras de Ministerul Finanțelor la final de an, Ministerul Apărării vrea ca în 2024 să nu mai returneze în pușculița publică niciun leu.
Surse militare sunțin că, în acest moment, bugetul pentru achiziții este cheltuit în proporție de peste 85%, iar până în luna decembrie el va fi cheltuit integral.
MApN derulează în prezent 76 de programe de înzestrare și achiziții majore pentru toate categoriile de forțe. Mai puțin de jumătate au contractele semnate și se implementează.
Ministerul vrea ca până la sfârșitul anului să înceapă alte opt programe de înzestrare, iar în 2025, alte 31.
Printre cumpărăturile pe care Armata vrea să le facă până la final de 2024 se află și bocanci pentru toți angajații.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI