Iron Dome în România? Culisele unei întâlniri a ministrului Vasile Dîncu în Israel

Sistemul Iron Dome a devenit celebru în anul 2011, atunci când grupările islamiste din Fâșia Gaza au atacat cu rachete Israelul

Publicația Haaretz susține că România dorește să cumpere sistemul anti-rachetă Iron Dome. Israelul este un furnizor important de tehnică militară pentru armată. Surse din minister au confirmat pentru Europa Liberă faptul că România este interesată să cumpere între două și patru sisteme Iron Dome.

Sursele jurnaliștilor de la Haaretz susțin că vizita de săptămâna trecută efectuată în Israel de Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a avut ca scop tocmai a pune la punct o înțelegere între România și Israel pentru achiziția Iron Dome.

Sistemul de apărare anti-rachetă neghidată, anti-artilerie, a devenit celebru după conflictele din ultimii doi ani dintre grupările islamiste din Fâșia Gaza și armata israeliană. Instalația militară este una defensivă, anti-aeriană împotriva loviturilor de rachete neghidate (obuze și lovituri de artilerie și mortiere).

Contactat de publicația Haaretz, Vasile Dîncu nu a negat faptul că România este interesată de tehnica militară israeliană, dar a ocolit un răspuns clar la întrebarea dacă Armata Română dorește să cumpere Iron Dome.

România vrea să cumpere întreg sistemul, nu bucăți

Europa liberă a contactat mai mulți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), dar și reprezentanți ai structurilor armatei.

„Din 2017, 2018 avem discuții cu compania Rafael, cea care a dezvoltat o parte din acest sistem de apărare. La acel moment nu era o prioritate pentru noi, nici Iron Dome nu era așa cunoscut. În plus, ni se oferea doar o parte din sistem. Nu s-a ajuns la o înțelegere. Da, acum suntem interesați mai mult de Iron Dome ca orice stat care se află în apropierea Rusiei. Nu vrem să cumpărăm bucăți din sistem, ci toată instalația. Nu știu dacă se va ajunge la o înțelegere, e încă prematur acum. Da, Iron Dome este util tocmai pentru tirurile de artilerie de genul celor folosite de Rusia în Ucraina”, ne-a spus una dintre sursele contactate.

Rachetele Tamir folosite de Iron Dome pot detona în aer focoasele trase împotriva teritoriului apărat de această instalație militară

Din informațiile obținute de Europa Liberă reiese că România ar fi interesată să achiziționeze întreaga instalație militară care cuprinde radar, baterie, centru de comandă și rachete.

Componentele Iron Dome sunt realizate de trei companii - Israel Aerospace Industries, Rafael Advanced Defense Systems și Raytheron - și prin implicarea a două guverne - cele din Israel și SUA - și toate cele cinci părți trebuie să fie de acord cu vânzarea instalației către România.

Un astfel de sistem complet acoperă o arie de 150 de kilometri pătrați. Armata Română ar fi interesată să cumpere minimum două astfel de instalații complete.

MApN: Există un program de 2,7 miliarde de euro pentru sisteme de genul Iron Dome

Amintim că România intenționează să achiziționeze sisteme de apărare cu rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD) într-un program de care va costa 2,7 miliarde de euro.

În această sumă intră 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD. Asta nu înseamnă că vor fi 27 de instalații Iron Dome sau asemănătoare, ci că vor fi 27 de componente în aceste sisteme integrate.

În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului încă din 2020, se arată într-un răspuns primit de la MApN.

„Fondurile pentru finanțarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfășurare a achizițiilor”, este răspunsul transmis de reprezentanții ministerului.

Îți mai recomandăm Țară în service | Câteva date despre cum ar face Armata Română față unei invazii

Până acum, Israelul e exportat, așa cum notează și publicația Haaretz, doar părți din acest echipament: bateria de lansare sau radarele. Conform unor știri confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia – au cumpărat doar componenta radar.

Despre Iron Dome, pe scurt

Sistemul Iron Dome a devenit celebru în timpul conflictului din luna mai, 2021, dintre Israel și Hamas și alte grupări islamiste, atunci când a anulat sute de rachete trase din Fâșia Gaza spre Israel.

Armata israeliană a raportat că instalațiile Iron Dome au blocat peste 90 din rachete trase împotriva teritoriului acestui stat.

Iron Dome-ul și-a confirmat reputația și în luna august, anul acesta, când cele două părți au avut un nou conflict.

De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.

Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării (prin Israel Aerospace Industries), compania Rafael Advanced Defense Systems, dar și implicarea a guvernului SUA și a companiei americane Raytheron. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.

Israelul dispune de 10 astfel de sisteme denumite Iron Dome.

Fiecare baterie de artilerie are propriul radar, propriul centru de comandă și control și lansatoare de rachete de interceptare Tamir. Fiecare baterie are câte trei lansatoare ce pot avea, fiecare, până la 20 de rachete Tamir. Radarul a fost dezvoltat de Elta, subsidiară a Israel Aerospace Industries.

În prezent sunt active în Iron Dome 10 baterii, fiecare apărând un teritoriu de 155 de kilometri pătrați.

Israelul dotează militar România

Într-un interviu pentru Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității.

„Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat el. „În prezent avem opt acorduri de achiziții cu companii israeliene, inclusiv Elbit și Rafael”, a mai declarat Dîncu în interviu amintit.

Îți mai recomandăm Armata Română oferă un miliard de euro pe arme și echipament militar


Elbit a mai modernizat până acum avioane MiG-29 de producție rusească, „dar România e interesată de echipament occidental”, a declarat Dîncu. Avioanele MiG-29 vor fi scoase din uz în aproximativ un an. Aceeași companie a modernizat și elicopterele IAR Socat Puma.

În acest an, Ministerul Apărării Naționale a scos la licitații contracte de peste un miliard de euro, iar Elbit este una dintre companiile favorite pentru a livra echipamente militare de comunicații și sisteme anti-drone.

Inclusiv Vasile Dîncu recunoștea pentru Haaretz că Elbit ar putea câștiga o parte din aceste licitații.