Prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, au indicat, luni seara, Romgaz ca parte a unui posibil consorțiu interesat de achiziționarea participației de 50% deținută de compania americană Exxon la exploatarea gazelor din Marea Neagră în proiectul Neptun Deep.
De această preluare este interesată și compania rusească Lukoil, informație confirmată pe premierul Orban.
Ludovic Orban susține că, în cazul în care compania Exxon va decide să vândă, și-ar dori ca noul titular să fie „din zona parteneriatelor noastre, UE - NATO”.
„Exxon, din toate informaţiile pe care le avem, se pare că a decis să testeze vânzarea participaţiei de 50% pe care o aveau la acest proiect. De ce au luat decizia asta, nu mă întrebaţi, dar, dacă ne uităm la OUG 114 şi la bulibăşeala privitoare la legislaţia privitoare la taxarea exploataţilor offshore şi la toate promisunile neonorate făcute de guvernările PSD şi la schimbările peste noapte ale diferitelor poziţii ale Guvernului putem să găsim un răspuns la aceste decizii. Ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre, UE-NATO. Nu putem hotărî noi”, a declarat Orban, luni seară, la Digi 24.
Orban a spus că Lukoil, compania rusească, a cerut „niște informații, asta nu înseamnă că s-a luat o decizie să se vândă către Lukoil”.
„Există și alți investitori interesați să cumpere, inclusiv un consorțiu care să includă OMV, Romgaz și încă o companie, care poate să genereze o ofertă”, a mai declarat Orban.
A treia companie din consorțiu, nenominalizată de Ludovic Orban, ar putea fi compania poloneză PGNiG, cu care Exxon deja discută, potrivit Agerpres.
„Mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru. Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris, luni seara, și ministrul Economiei într-o postare pe Facebook.
Ministrul Virgil Popescu a spus că transferul licenţei pe care o deţine ExxonMobil ar trebui făcut prin hotărâre de Guvern.
„Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă", a afirmat Virgil Popescu.
Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat, în noiembrie, pentru Agerpres, că societatea are capacitatea de a finanţa preluarea unei participaţii de 15-20% din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.
În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră, cu participaţii egale în proiect.
Pe 11 decembrie, premierul Ludovic Orban și ministrul economiei Virgil Popescu au avut o întrevedere cu reprezentanții Exxon Mobil.
„Nu ne-au notificat nimic. Am avut o discuție despre perspectivele proiectului exploatării gazului natural la Marea Neagră. A fost o discuție în urmă căreia nu am tras niște concluzii, doar am arătat deschiderea guvernului nostru pentru sprijinirea investitorilor serioși, care fac investiții importante în România", a declarat ulterior Ludovic Orban.
Compania americană Exxon Mobil intenționează să renunțe la câmpuri de petrol și gaz de 25 de miliarde de dolari, inclusiv la participația pe care o deține în România, în Marea Neagră, pentru a face rost de bani pentru investiții în mega-proiecte, au declarat pentru Reuters surse bancare, pe 22 noiembrie 2019.
Exxon Mobil vrea să renunțe la câmpuri de petrol și gaze din Europa, Asia și Africa, în valoare de 25 de miliarde de dolari. Pentru Europa, această mișcare ar însemna ieșirea gigantului american din sectorul upstream de petrol și gaz, arată Reuters, citând trei surse bancare.
Compania dorește să investească în noi „mega-proiecte” din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee, Brazilia și SUA, iar pentru acest lucru are nevoie de cash. Există o listă de 11 țări unde Exxon are investiții din care ar dori să iasă, mai arată sursele Reuters. Printre acestea se numără și România, unde ExxonMobil are 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun 2, în Marea Neagră, alături de OMV Petrom.
Compania evaluează participația din România la 250 de milioane de dolari.
În România, planul retragerii Exxon din Marea Neagră a devenit public din vara lui 2019. Guvernul român a negat la vremea respectivă că Exxon a cerut renunțarea la licența din Marea Neagră, însă ulterior americanii au făcut solicitarea către autoritatea care gestionează resursele minerale ale României (ANRM).