Linkuri accesibilitate

Exxon vrea să vândă active de 25 miliarde de dolari, inclusiv pe cele din Marea Neagră


Exxon Mobil deținte 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun 2, participație pe care vrea să o vândă cu 250 de milioane de dolari.
Exxon Mobil deținte 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun 2, participație pe care vrea să o vândă cu 250 de milioane de dolari.

Compania americană Exxon Mobil intenționează să renunțe la câmpuri de petrol și gaz de 25 de miliarde de dolari, inclusiv la participația pe care o deține în România, în Marea Neagră, pentru a face rost de bani pentru investiții în mega-proiecte, au declarat pentru Reuters surse bancare.

Exxon Mobil vrea să renunțe la câmpuri de petrol și gaze din Europa, Asia și Africa, în valoare de 25 de miliarde de dolari. Pentru Europa, această mișcare ar însemna ieșirea gigantului american din sectorul upstream de petrol și gaz, arată Reuters, citând trei surse bancare.

Compania dorește să investească în noi „mega-proiecte” din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee, Brazilia și SUA, iar pentru acest lucru are nevoie de cash. Există o listă de 11 țări unde Exxon are investiții din care ar dori să iasă, mai arată sursele Reuters. Printre acestea se numără și România, unde ExxonMobil are 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun 2, în Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Compania evaluează participația din România la 250 de milioane de dolari.

Lista respectivă cuprinde active evaluate la 15 miliarde de dolari, pe care Exxon ar dori să le vândă până în 2021, în timp ce restul până la 25 de miliarde ar putea fi vândute până în 2025.

Recent, Exxon a vândut participația pe care o avea în Norvegia, pentru 4,5 miliarde de dolari și a scos la vânzare participații în Australia, Nigeria și Malaezia. În continuare, compania vrea să renunțe la operațiunile din Marea Britanie, Germania și România, mai arată Reuters.

Singura participație din Europa pe care Exxon ar intenționa să o păstreze este cea din Olanda, unde forează alături de Shell în câmpul de gaze de la Groningen, pe care însă guvernul olandez ar intenționa să îl închidă în 2022.

În Asia, Exxon ar planifica să iasă din Indonezia și Malaezia, iar în Africa să vândă participațiile în Ciad, Guineea Ecuatorială și o parte din operațiunile din Nigeria.

Planul Exxon ar veni ca urmare a evoluției slabe a acțiunilor companiei, în comparație cu alți mari concurenți din domeniu. Exxon s-ar fi mișcat prea încet în criza petrolului din 2014, lucru care a dus la reducerea cheltuielilor. Spre deosebire de americani, Shell sau BP și-au revizuit portofoliile. BP a vândut active de 65 de miliarde de dolari în urma scandalului Deep Horizon din 2010, când Golful Mexic a fost poluat cu petrol. Shell a vândut de asemenea de 30 de miliarde de dolari, conform Reuters.

În România, planul retragerii Exxon din Marea Neagră a devenit public din vara lui 2019. Guvernul român a negat la vremea respectivă că Exxon a cerut renunțarea la licența din Marea Neagră, însă ulterior americanii au făcut solicitarea către autoritatea care gestionează resursele minerale ale României (ANRM).

La dezbaterea cu circuit închis, organizată marți de președintele Klaus Iohannis, acesta a spus că s-a interesat de planurile companiei americane și că „politica mare a Exxon s-a schimbat și, în consecință, Exxon se va retrage din câteva proiecte de investiție din Europa și își va muta accentul în altă zonă”. Iohannis a evitat însă să spună că Exxon se retrage din România, spunând că fiecare companie e liberă să anunțe ce vrea, acest lucru nu înseamnă că așa se va și întâmpla în realitate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG