România, Polonia și Turcia, îngrijorate de activitățile militare ale Rusiei | Declarație comună

Reuniunea trilaterală România - Polonia - Turcia, București, MAE, 23 aprilie 2021.

Miniștrii de externe ai României, Poloniei și Turciei au semnat, vineri, la București o declarație comună în care exprimă îngrijorarea față de activitățile militare din Vecinătatea Estică, „inclusiv pe cele recente din Ucraina și din jurul acesteia”.

În premieră, la reuniunea Trilateralei au fost invitați și miniștrii de Externe din Ucraina și Georgia, pe fondul tensiunilor provocate de Rusia la granița cu Ucraina.

În privința situației din Ucraina, la granița căreia Rusia și-a mobilizat în ultima perioadă numeroase forțe militare, cele trei state reiterează apelul pentru „implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și pentru respectarea strictă a regimului de încetare a focului”.

Declarația comună a celor trei semnalează „provocările mai largi cu care se confruntă Alianța, precum și utilizarea de tactici hibride de către diverși actori statali și non-statali, toate acestea afectând negativ stabilitatea și securitatea regiunii noastre.

Îți mai recomandăm Rusia a anunțat că-și retrage trupele de la granița cu Ucraina

„Rămân importante consolidarea suplimentară a posturii de descurajare și apărare a NATO și a dimensiunii politice a Alianței, consolidarea rezilienței și sprijinirea politicii ’ușilor deschise’, precum și a partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest”, se arată în documentul semnat de cele trei țări, reunite în formatul de cooperare în securitate numit Trilaterala România-Polonia-Turcia.

Miniștrii Triateralei s-au întâlnit, miercuri, la București și cu miniștrii afacerilor externe din Ucraina și Georgia, invitați pentru „un schimb informal de opinii”.

I-am reasigurat pe omologii noștri din Georgia și Ucraina cu privire la angajamentul nediminuat al țărilor noastre de a le oferi sprijin și asistență. Am reafirmat sprijinul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state”, arată declarația comună.

Îți mai recomandăm Klaus Iohannis, despre situația tensionată din Marea Neagră: „Suntem extrem de îngrijorați. Noi dăm informaţii altora”

Bogdan Aurescu: Ne dorim un nou concept strategic al NATO care să reflecte realitățile actuale”

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că analiza situației din regiunea Mării Negre va continua, cu toate că partea rusă a anunțat că va retrage trupele din această zonă.

Anunțul de ieri cu privire la retragerea trupelor ruse nu schimbă necesitatea analizei cauzelor care au dus la această situație tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și de evitare pe viitor a unor situații similare ”, a spus Bogdan Aurescu după încheierea întâlnirii.

Alte declarații ale ministrului de externe român:

  • Discuțiile de ieri seară și de azi au fost substanțiale. Ele se reflectă și în declarația comună pe care tocmai am semnat-o. Declarația reprezintă o premieră pentru formatul Trilateralei.
  • În 2009, când am avut ideea creării acestui format, ca secretar de stat pentru afaceri strategice, nu mă gândeam că va deveni atât de necesar. Această Trilaterală funcționează foarte bine, relevanța sa a crescut semnificativ, contribuind la consolidarea NATO și a securității flancului estic.
  • Reuniunea de azi nu putea avea loc într-un moment mai oportun, având în vedere situația de securitate îngrijorătoare din regiune. În contextul masării de trupe militare ale Rusiei, am discutat cu colegii mei evoluțiile din jurul Ucrainei și perspectivele, măsuri pentru detensionare, inclusiv cum putem sprijini Ucraina.
  • Ne-am concentrat pe agenda aliată NATO. Contribuțiile conceptuale și operaționale ale României, Turciei și Poloniei la acțiunea NATO în regiune sunt esențiale.
  • Summitul NATO din 2021 va fi o etapă foarte importantă din evoluția alianței.
  • Am discutat despre prioritățile României: importanța consolidării posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, mai ales în lumina consolidării progresive a prezenței militare ruse din regiune. Am evidențiat centrul euroatlantic de reziliență pe care România îl înființează, am invitat Polonia și Turcia să participe alături de noi.
  • Ne dorim un nou concept strategic al NATO, care să reflecte realitățile actuale.
  • Am adăugat alte proiecte pe lista de teme ale Trilateralei, printre care sprijinul pentru partenerii estici.

Ce spune Occidentul

Declarația de la București, semnată vineri în cadrul Trilateralei de securitate, vine după o serie de evenimente care au tensionat extrem de mult relațiile Rusiei cu partenerii internaționali.

Mișcările masive de forțe militare ale Rusiei la granița cu Ucraina și în Crimeea au fost comparate de Ucraina cu momentul 2014, când manevre similare s-au soldat cu anexarea ilegală a Crimeei. Tot din 2014, separatiștii ucraineni din estul țării, sprijiniți de Rusia se află în conflict militar cu forțele Ucrainei, o confruntare care a făcut până acum 13.000 de victime.

Îți mai recomandăm Șah dat de Rusia în Strâmtoarea Kerci. Îngrijorarea occidentală, déjà vu de la anexarea Crimeei

Uniunea Europeană avertizase, înainte de anunțul Rusiei că își retrage forțele de la granița cu Ucraina, că nivelul de mobilizarea la care se ajunsese risca să degenereze oricând. „Riscul unei escaladări a situației este evident”, spunea, luni, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell. După anunț, reprezentanții NATO au spus, potrivit agențiilor internaționale de presă, că măsurile în vederea detensionării situației sunt extrem de importante și „ar fi trebuit luate de mult timp. NATO rămâne vigilentă şi noi vom continua să îi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele de pe teritoriul ucrainean".

Și Statele Unite au anunțat că vor „continua să monitorizeze îndeaproape situaţia" și că importante sunt faptele, nu vorbele, a precizat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. „Ne vom asigura că Rusia îşi va respecta până la capăt angajamentul", a adăugat acesta.

„​Linia roșie" trasată de Putin

În discursul despre Starea Națiunii rostit miercuri, președintele Rusiei, Vladimir Putin a vorbit despre provocările internaționale și a lansat și un avertisment: „Dacă cineva percepe bunele noastre intenții drept slăbiciune, le transmit că răspunsul Rusiei va fi asimetric și dur. Oricine pune la cale provocări care ne amenință siguranța va regreta într-un fel în care nu a regretat vreodată altceva”. El a trasat o „linie roșie” în politica externă: „În unele țări, a început o tradiție obscenă a acuzării Rusiei pentru orice. E un fel de sport, un nou fel de sport. Sper că nimeni nu se va gândi să depășească linia roșie în relația cu Rusia, iar unde e acea linie, noi vom stabili”, a spus Vladimir Putin.

Îți mai recomandăm Avertismentul lui Putin: nimeni să nu depășească linia roșie stabilită de Rusia. Cine ne provoacă, va regreta
Declarația comună a miniștrilor afacerilor externe ai României, Republicii Polone și Republicii Turcia
București, 23 aprilie 2021
Noi, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau, și ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavușoğlu, ne-am reunit la 23 aprilie 2021, în București, pentru a discuta pregătirile pentru Summitul NATO 2021 și evoluțiile de securitate din regiune.
Am evaluat, totodată, colaborarea în formatul Trilateralei și ne-am exprimat satisfacția față de progresele înregistrate în urma întrevederilor ministeriale anterioare, în pofida dificultăților întâmpinate din cauza pandemiei de COVID-19.
Am avut un schimb de opinii privind reuniunea miniștrilor afacerilor externe NATO din martie 2021 și am subliniat importanța Declarației ministeriale adoptate cu această ocazie. Ne-am exprimat, de asemenea, sprijinul pentru procesul de reflecție NATO 2030 aflat sub coordonarea Secretarului General. Am subliniat legătura transatlantică durabilă dintre Europa și America de Nord și valorile democratice comune, ca fundament al Alianței.
Pe parcursul dezbaterilor în formatul Trilateralei, am schimbat opinii privind situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO și am discutat activitățile militare îngrijorătoare din Vecinătatea Estică, inclusiv pe cele recente din Ucraina și din jurul acesteia. Am reiterat apelul nostru pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și pentru respectarea strictă a regimului de încetare a focului. Am evidențiat, de asemenea, amenințările și provocările mai largi cu care se confruntă Alianța, precum și utilizarea de tactici hibride de către diverși actori statali și non-statali, toate acestea afectând negativ stabilitatea și securitatea regiunii noastre.
Am convenit că rămân importante consolidarea suplimentară a posturii de descurajare și apărare a NATO și a dimensiunii politice a Alianței, consolidarea rezilienței și sprijinirea politicii „ușilor deschise”, precum și a partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest. Am evidențiat interesul constant al NATO pentru un dialog de substanță cu partenerii săi, având în vedere că această relație rămâne reciproc benefică.
Pe acest fond, miniștrii afacerilor externe din Ucraina și Georgia au fost invitați astăzi la București pentru un schimb informal de opinii cu noi.
Cu această ocazie, i-am reasigurat pe omologii noștri din Georgia și Ucraina cu privire la angajamentul nediminuat al țărilor noastre de a le oferi sprijin și asistență. Am reafirmat sprijinul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state.
Am convenit să continuăm coordonarea în formatul Trilateralei pentru a contribui pe mai departe la consolidarea NATO și la sprijinirea partenerilor, în același timp cu dezvoltarea de proiecte și inițiative în acest scop.
Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe
România
Zbigniew Rau
Ministrul Afacerilor Externe
Republica Polonă
Mevlüt Çavuşoğlu
Ministrul Afacerilor Externe
Republica Turcia