România și Lituania, împiedicate de Gabon să vorbească la Consiliul de Securitate ONU. Cum își extinde Rusia infuența în Africa

Consiliul de Securitate ONU

Diplomații României și Lituaniei au fost împiedicați să ia cuvântul la Consiliul de Securitate al ONU pe tema aspectelor umanitare din Ucraina la reuniunea care a avut loc vineri la New York, precizează Ministerul Afacerilor Externe, arătându-și dezamăgirea față de acest incident. Decizia a fost luată de reprezentantul Gabonului, țară care deține președinția Consiliului.

Surse diplomatice au declarat pentru Digi24.ro că această țară africană se află sub influența Rusiei și este manevrată de Moscova.

”Ministerul Afacerilor Externe regretă decizia Președinției gaboneze a Consiliului de Securitate al ONU de a nu permite României și Lituaniei să ia cuvântul în cadrul reuniunii organismului ONU din 21 octombrie a.c. pe tema aspectelor umanitare din Ucraina. Decizia este cu atât mai regretabilă cu cât Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite fusese informată anterior că este înscrisă pe lista de vorbitori”, spune MAE într-un comunicat de presă, arătând că intervenția Romîniei a fost transmisă ulterior în scris, ca document oficial al sesiunii.

„Intervenția României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situației celor peste 2,6 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului și privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente și se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global, mai precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Linas Linkevicius, fost ministrul apărării și de externe în Lituania, a scris, pe Twitter, că a aflat din presa rusă că Moscova s-a implicat pentru a bloca discursurile României și Lituaniei.

„Presa Rusiei a informat că Gabon, actualul președinte al Consiliului de Securitate, la ordinul Rusiei, a interzis reprezentanților Lituaniei și României să participe la o sesiune privind Ucraina. Rusia face totul pentru ca ONU să se facă de râs”, a transmis Linkevicius.

Eforturile Moscovei de a-și extinde influența și a acapara continentul african - bogat în resurse - sunt cunoscute de mult timp.

Aflat în luna iulie într-un turneu african, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, în Uganda, că „rolul continentului african în politica noastră externă (a Rusiei - n.r.) va creşte şi o va face în mod semnificativ”.

„Aceasta se va întâmpla indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile cu Occidentul” şi este vorba despre interese pe termen lung, nu de interese conjuncturale ale Rusiei în această regiune, a adăugat ministrul rus, citat de agenţia EFE.

Şi preşedintele rus Vladimir Putin a evidenţiat intensificarea contactelor Moscovei cu ţările africane în ultimele luni, precum şi creşterea cu 34% a schimburilor comerciale ale Rusiei cu Africa.

Îți mai recomandăm #10Întrebări | Ștefan Popescu: Rusia și China vor să impună un nou colonialism în Africa, mai dur decât a cunoscut vreodată continentul

În luna august, secretarul de stat American, Antony Blinken, a făcut o vizită de o săptămânî în Africa, în încercarea de a câștiga teren în competiția pentru influență în emisfera sudică, în care China și Rusia sunt tot mai prezente. „Nu vrem să dictăm” Africii, a spus el, „dar nici alții nu ar trebui să o facă”.

Vizita a inclus opriri în Africa de Sud, Republica Democratică Congo, Rwanda, într-o perioadă în care China își desfășoară strategiile de extindere a influenței economice, comerciale și financiare în Africa, iar Rusia este tot mai prezentă militar pe continent prin intermediul grupului paramilitar Wagner, serviciul privat de securitate al Kremlinului folosit pentru acțiuni violente în numeroase țări, inclusiv în Siria, Libia, Sudan, Ucraina.

„SUA nu vor dicta alegerile pe care le face Africa, dar nici altcineva nu ar trebui să o facă. Dreptul de a alege aparține africanilor, și doar africanilor”, a insistat Antony Blinken la începutul săptămânii, în Africa de Sud, sugerând că a respinge Occidentul nu ar trebui să însemne îmbrățișarea Chinei și a Rusiei.

În paralel, multe țări africane au evitat să condamne în rezoluțiile ONU războiul ordonat de Vladimir Putin, iar Occidentul, remarcă expertul în relații internaționale Ștefan Popescu într-un interviu pentru Europa Liberă, are tot mai multe probleme economice, care îi încetinesc ofensivele diplomatice.

Îți mai recomandăm Mercenarii Rusiei | Răspunsul guvernului din Mali și ce crede România despre grupul Wagner

SUA încearcă să contracareze un discurs promovat cu succes de Rusia și China și care prinde cu ușurință în Africa - trecutul colonial, care ar transforma Occidentul în „dușmanul” prezentului.

Rusia a intervenit militar în Libia și Mali, a trimis mercenari în Republica Centrafricană și Sudan, țară pe care, de altfel, o jefuiește sistematic de aurul pe care îl are, conform unei investigații CNN.