Uniunea Europeană a convenit, în luna mai, un plan de reducere a dependenței sale de gazele naturale rusești. Planul are în vedere reducerea gazului cu două treimi până la sfârșitul anului și o eliminare totală a tuturor combustibililor fosili ruși până la sfârșitul anului 2027. Cărbunele va fi interzis până în august.
Se remarcă absența de pe lista sancțiunilor a Rosatom, corporația de stat cu sediul la Moscova, specializată în energie nucleară, bunuri neenergetice nucleare și produse de înaltă tehnologie.
Încă din primele zile ale invaziei, activiști și ONG-uri ucrainene au cerut punerea companiei pe lista neagră și interzicerea combustibilul nuclear importat din Rusia.
Bruxelles-ul nu este singurul care evită Rosatom. Nici președintele american Joe Biden nu a menționat Rosatom când a anunțat în martie o interdicție americană privind importurile de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia.
Administrația Biden ar fi luat în considerare sancționarea Rosatom, dar a renunțat după ce industria nucleară a făcut lobby și după planurile lui Biden de a include energia nucleară ca parte a tranziției către energia curată, potrivit Reuters.
Rosatom are un impact profund în sectorul global al reactoarelor și al combustibilului nuclear. Acest tip de influență economică poate explica de ce industria nucleară rusă „a reușit să nu fie în centrul atenției" în timpul discuțiilor despre sancțiuni, a explicat Oksana Ananyeva, analist de politici energetice la ONG-ul ucrainean Ekodia, unul dintre semnatarii apelului adresat în martie lui Biden și liderilor UE.
„Unul dintre motive este, cu siguranță, dependența mare de uraniu și de combustibilul nuclear, deoarece majoritatea celor 32 de țări care folosesc energia nucleară se bazează pe Rusia pentru o parte din lanțul de aprovizionare cu combustibil nuclear", a declarat Ananyeva pentru RFE/RL.
Statistici
Puterea nucleară rusă radiază mult dincolo de granițele sale. Din cele 439 de reactoare nucleare aflate în funcțiune în întreaga lume în 2021, 38 dintre ele se aflau în Rusia. Alte 42 au fost realizate cu tehnologia reactoarelor nucleare rusești, iar 15 aflate în construcție erau construite cu tehnologie rusească, potrivit unui studiu publicat la 23 mai la Center on Global Energy Policy al Universității Columbia.
Rusia este, de asemenea, o sursă de uraniu, ingredientul cheie al combustibilului nuclear. Europa își procură aproximativ 20% din uraniu din Rusia. Statele Unite se bazează pe Rusia pentru 16% din uraniu, iar alte 30% provin de la doi dintre partenerii apropiați ai Moscovei: Kazahstan și Uzbekistan.
Rusia deținea 40% din totalul infrastructurii de conversie a uraniului din lume în 2020 și 46 la sută din totalul capacității de îmbogățire a uraniului din lume în 2018, potrivit raportului Universității Columbia.
O regândire a UE privind energia nucleară
În ultimii ani, se pare că Rosatom a făcut parte din eforturile lobby-ului din industria nucleară de a convinge UE să adopte energia nucleară. Blocul comunitar se gândește să treacă cât mai repede la forme de energie mai puțin poluante. Potrivit Greenpeace, noile capacități nucleare din UE ar putea valora un potențial de investiții de 500 de miliarde de euro (521 de miliarde de dolari).
UE se străduiește să atingă obiectivul de „net zero” emisii până în 2050 pentru a preveni încălzirea globală catastrofală. O parte a acestui proces constă în definirea a ceea ce este și ceea ce nu este o investiție favorabilă climei.
Îți mai recomandăm Nivelurile de dioxid de carbon, cele mai ridicate din istoria omenirii. Care este situația în RomâniaLiderii de la Bruxelles încearcă să obțină aprobarea țărilor UE și a Parlamentului European pentru a include energia nucleară ca investiție durabilă în politica sa de "taxonomie" pentru etichetarea investițiilor ecologice.
Rosatom a fost acuzată de Greenpeace că se folosește de conexiunile de lobby, pe care ONG-ul de mediu le descrie ca fiind "reminiscențe ale unor păpuși rusești care se cuibăresc". Acuzațiile se concentrează pe includerea energiei nucleare în taxonomia investițiilor durabile, la fel cum au făcut firmele energetice rusești Gazprom și LUKoil pentru a include gazele fosile.
Într-un raport publicat la 17 mai, Greenpeace a declarat că cercetările sale au scos la iveală faptul că firmele energetice rusești, inclusiv Gazprom, s-au întâlnit cu comisari și înalți funcționari ai UE, fie direct, fie prin intermediul filialelor și grupurilor de lobby, de cel puțin 18 ori de când Comisia Europeană și-a publicat planul de acțiune privind finanțarea durabilă în martie 2018.
Dincolo de combustibil, Rosatom speră să construiască noi reactoare nucleare, care reprezintă baza activității sale. Ungaria, dependentă de gazul și petrolul rusesc, și-a exprimat opoziția față de interdicțiile propuse de UE privind energia rusă. De asemenea, are planuri cu Rosatom de a construi noi reactoare la centrala sa nucleară Paks.
După ce s-a întâlnit cu directorul executiv al Rosatom la Istanbul, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că proiectul de construcție de la Paks este în interesul strategic al Ungariei.
Szijjarto a declarat că odată ce cererile de autorizații depuse de Rosatom vor fi aprobate, proiectul ar putea intra în faza următoare.
Proiectul, atribuit în 2014 companiei Rosatom, a fost adesea considerat ca un semn al legăturilor prietenoase dintre premierul ungar Viktor Orban și Putin.
Îți mai recomandăm Rusia a câștigat aproape 100 mld € din exporturile energetice în primele 100 de zile ale războiului din UcrainaÎn timp ce Ungaria pare să meargă mai departe, Finlanda a anunțat că se retrage din proiectul de reactor planificat cu Rosatom. La 2 mai, consorțiul Fennovoima, condus de finlandezi, a declarat că a renunțat la contractul cu Rosatom. Întârzieri și riscuri sporite din cauza războiului din Ucraina au dus la decizia luată.
Rosatom, care deține o participație de 34% în consorțiu prin intermediul unei filiale finlandeze, a declarat că va cere despăgubiri pentru „rezilierea ilegală" a contractului.
Dependența Europei
Invazia Rusiei în Ucraina a erodat unele dintre acordurile de cooperare pe care Rosatom le are cu alți giganți nucleari.
Multinaționala germană Siemens a declarat recent pentru ziarul Tageszeitung că condamnă invazia Rusiei în Ucraina și că a oprit „toate afacerile noi" în Rusia, dar că va onora proiectele nucleare deja comandate cu Rosatom.
RFE/RL a contactat fără succes Siemens pentru a obține un comentariu.
Conglomeratul nuclear francez Framatome a refuzat până în prezent să pună capăt cooperării cu Rosatom. În decembrie 2021, Rosatom și Framatome au anunțat semnarea unui acord de "cooperare strategică" pentru extinderea eforturilor de dezvoltare a combustibilului și tehnologiilor nucleare.
Peste 1.000 de firme occidentale și-au suspendat sau au încetat operațiunile în Rusia. Framatome nu pare pregătit să li se alăture.
„Acordul anunțat în decembrie anul trecut este încă în vigoare, dar Framatome monitorizează cu atenție situația din Rusia și evoluția sancțiunilor", a declarat Sharon Sinclair, o purtătoare de cuvânt a Framatome, într-un răspuns pe e-mail pentru RFE/RL.
Poziția Rosatom pe piața nucleară europeană este în mod obișnuit supraestimată, a susținut principalul grup de lobby al industriei nucleare europene.
„Potrivit Agenției de Aprovizionare a Euratom, 18 centrale electrice din cele 103 din UE, care reprezintă aproximativ 10% din capacitatea brută de energie electrică nucleară a UE, sunt dependente de aprovizionarea cu combustibil rusesc", a declarat Nucleareurope într-o declarație pentru RFE/RL.
„Acestea privesc unii operatori din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia și un operator (din doi) din Finlanda. Pentru a fi mai specific, acest combustibil este pentru tehnologia reactoarelor rusești VVER-440s și VVER-1000s, care există în multe dintre aceste țări ca parte a unei istorii comune cu fosta Uniune Sovietică", a precizat Nucleareurope.
Washingtonul s-a angajat să ajute Republica Cehă să diversifice combustibilul pentru cele șase reactoare de concepție rusească. Companiile americane Westinghouse și Framatome, cu sediul în SUA, urmează să înceapă să furnizeze combustibil nuclear pentru centrala nucleară Temelin în 2024, a anunțat în aprilie CEZ, compania de utilități cu capital majoritar de stat ceh.
Westinghouse a semnat un acord cu Ucraina pentru a furniza combustibil pentru toate cele patru centrale nucleare ale sale, potrivit unor rapoarte publicate la începutul acestei luni.
De asemenea, acordul mărește numărul de la 5 la 9 noi reactoare nucleare pe care Westinghouse le-ar putea construi în Ucraina. Compania s-a angajat să înființeze un centru de inginerie în această țară.
În 2021, Westinghouse a semnat un acord prin care acordă licențe pentru combustibil centralei nucleară Kozlodui din Bulgaria. Această înțelegere a fost descrisă ca un pas important în diversificarea aprovizionării cu energie a Bulgariei.
Ponderea combustibilului nuclear în Europa scade încet, dar sigur, a remarcat Ananyeva în comentariile transmise prin e-mail către RFE/RL.
„Din cele 13 țări din UE care operează centrale nucleare, doar trei - Bulgaria, Slovacia și Ungaria - folosesc exclusiv combustibil rusesc pentru toată producția lor de energie nucleară", a explicat analistul de politică energetică Ananyeva.
„Alte două țări, Finlanda și Cehia, și-au diversificat cu succes aprovizionarea cu combustibil folosind combustibil produs de Westinghouse. Ucraina nu este singura țară care dă exemplu în acest caz".
Îți mai recomandăm New York Times: Companiile americane pot ajuta România să devină o putere energetică. Ce le-ar putea împiedica?