Rubla a pierdut aproximativ 30% din valoarea sa față de dolar de la începutul anului, deoarece țara importă mai mult și exportă mai puțin.
Rubla s-ar putea devaloriza și mai puternic față de moneda americană și ar putea ajunge la 115-120 ruble per dolar, spun analiști financiari citați de AFP, care precizează că rubla poate fi menținută la un curs constant numai dacă Rusia va reduce importurile sau dacă Banca Centrală de la Moscova va interveni.
Specialiștii spun că înrăutățirea condițiilor în care Rusia face comerț cu alte țări, alături de escaladarea cheltuielilor militare au accelerat scăderea rublei acestuia în ultimele săptămâni. Specialiștii estimează că Rusia a cheltuit pentru invadarea Rusie aproximativ 67 de miliarde de dolari.
Moneda suferea deja din cauza sancțiunilor occidentale și a politicilor occidentale de renunțare la aprovizionarea cu energie din Rusia.
Banca Centrală a Rusiei a majorat deja dobânda cheie la 8,5%, un nivel mai mare decât cel care se prognozase anterior.
Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022. Minimul istoric de 120 ruble pentru un dolar a fost atins în luna martie a anului trecut.
Intervenția Băncii Centrale, restricții impuse mișcărilor de capital și creșterea veniturilor din exporturi au adus rubla, câteva luni mai târziu, la cel mai bun curs din ultimii 7 ani.
Îți mai recomandăm Rușii nu mai cumpără case în Crimeea. Prețul proprietăților s-a prăbușit după războiul din UcrainaActualul declin a rublei provoacă îngrijorarea Kremlinului că nivelul de trai al rușilor obișnuiți va scădea, pe măsură ce inflația crește, transmite Reuters.
Consilierul economic al președintelui Vladimir Putin, Maxim Oreșkin, a criticat luni Banca Centrală pentru politica monetară relaxată, care ar fi dus la devalorizarea rublei.
Luarea de poziție a consilierului ar dezvălui neînțelegerile tot mai mari dintre instituțiile financiare de la Moscova, comentează Reuters.