Rusia a făcut un exercițiu nuclear cu rachete

O imagine statică dintr-un videoclip publicat de Ministerul rus al Apărării arată ceea ce pare a fi o rachetă balistică intercontinentală Yars lansată pe 25 octombrie.

Rusia și-a testat cu succes capacitatea de a lansa un atac nuclear puternic de răspuns la o eventuală agresiune nucleară. Exercițiul s-a desfășurat pe uscat, pe mare și în aer, a anunțat Kremlinul într-o declarație din 25 octombrie.

Televiziunea de stat l-a prezentat pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, vorbind cu președintele rus Vladimir Putin despre exercițiu. Serghei Șoigu i-a dar lui Vladimir Putin raportul despre exercițiu, care ar fi fost o repetiție pentru „o lovitură nucleară masivă” ca răspuns la un atac nuclear agresor.

Potrivit rapoartelor oficiale, o rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată dintr-un poligon de testare din regiunea Arhanghelsk asupra unei ținte din Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Russia Putin Strategic Forces Drills

În același timp, un submarin cu propulsie nucleară a lansat o rachetă balistică din Marea Barents, iar bombardierele Tu-95MS cu rază lungă de acțiune au testat rachete de croazieră lansate din aer, se arată în comunicatul Kremlinului.

„În cursul evenimentelor, au fost testate nivelul de pregătire al autorităților militare de comandă și abilitățile personalului superior și operațional în organizarea [forțelor] subordonate” și „sarcinile planificate în cursul exercițiului de instruire au fost îndeplinite pe deplin”, mai transmite comunicatul Kremlinului.

Îți mai recomandăm Rusia se retrage din tratatul de interzicere a testelor nucleare

Testul vine câteva ore după ce parlamentarii au revocat ratificarea de către Rusia a unui tratat de interzicere a testelor nucleare.

Moscova declarase anterior că, în ciuda retragerii din tratatul de interzicere a testelor nucleare, nu intenționează să renunțe la un moratoriu din 1992 privind exploziile nucleare. Rusia spunea că va relua astfel de teste doar dacă Statele Unite vor face acest lucru mai întâi.

Anterior, pe 25 octombrie, Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a votat pentru revocarea ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare de către Moscova.

Etapa finală este promulgarea legii de către Vladimir Putin, care a cerut ca acțiunea să „oglindească” poziția Statelor Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul din 1996.

Îți mai recomandăm Rusia: Rachetele intercontinentale Satan II (Sarmat) au intrat în serviciul de luptă al armatei


Tratatul a fost semnat de 187 de țări și ratificat de 178, dar nu poate intra în vigoare până când opt țări – China, Egipt, Iran, Israel, Coreea de Nord, India, Pakistan și Statele Unite – nu l-au semnat și ratificat.

Deși Statele Unite nu au ratificat tratatul, au respectat un moratoriu privind exploziile de testare a armelor nucleare de la moratoriul din 1992 și declară că nu intenționează să abandoneze tratatul.

Analiștii și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea trece la reluarea testelor nucleare pentru a încerca să descurajeze Occidentul să continue să ofere sprijin militar Ucrainei. Mulți șoimi ruși s-au pronunțat în favoarea reluării testelor.

CNN a publicat luna trecută imagini din satelit care arată că Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații la locurile lor de testare nucleară în ultimii ani.

Îți mai recomandăm NATO va organiza un exercițiu nuclear în săptămâna în care Rusia decide dacă va relua testele atomice