Rusia susţine că a doborât drone ucrainene îndreptate spre Moscova şi o altă dronă în Crimeea

Rusia a raportat mai multe atacuri cu drone în regiunea Moscovei sau îndreptate spre capitală, în ultimel săptămână. Imagine de arhivă, cu o clădire avariată în centrul financiar al capitalei ruseşti în urma unui atac cu dronă din luna iulie.

Armata Rusiei ar fi doborât în zorii zilei de marţi cel puțin trei drone lansate de Ucraina în direcţia Moscovei, a anunțat ministerul rus al Apărării. De asemenea, o altă dronă ucraineană ar fi fost doborâtă în peninsula Crimeea, susţine ministerul.

Sistemele de apărare aeriană ruseşti au distrus două drone peste regiunile Kaluga și Tver, învecinate cu regiunea Moscovei, dar și una în zona districtului Istra din regiunea capitalei, scrie agenţia de presă Reuters.

Tot marţi, armata rusească a anunţat că a distrus o altă dronă ucraineană deasupra regiunii Crimeea.

Conform primarului Moscovei, Serghei Sobyanin, dronele „încercau să efectueze un atac asupra Moscovei”, iar o unitate comercială a fost avariată în districtul Istra, situat la aproximativ 65 km (40 mile) nord-vest de capitala Rusiei.

Nu au existat victime sau alte pagube, mai transmite agenţia, care precizează că informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Potrivit lui Serghei Sobyanin, resturile de drone din regiunea Tver au aterizat în satul Zavidovo. Conform agenției de presă de stat RIA, Zavidodvo ar găzdui o reședință oficială a președintelui rus, denumită „Rus”.

Agenţia Reuters notează însă că principalele reședințe ale președintelui Vladimir Putin sunt Novo-Ogaryovo din regiunea Moscovei, respectiv Marele Palat al Kremlinului - unde sunt organizate evenimente oficiale.

Agențiile de presă ruse au transmis că aproape 50 de zboruri ar fi fost anulate sau amânate marți devreme, de la cele patru aeroporturi majore din jurul capitalei - Vnukovo, Domodedovo, Sheremetyevo și Jukovsky.

Îți mai recomandăm Primarul satului românesc de la 300 de metri de Ismail/Ucraina: „Nu știu de nicio dronă, dar lucrurile trebuie luate mai în serios”

Potrivit Agenţiei Federale de transport aerian din Rusia, începând cu ora 7:30, operaţiunile de pe principalele două aeroporturi Vnukovo şi Sheremetevo, dar şi de pe aeroportul Jukovsky au reintrat în normal.

Mai multe atacuri cu drone îndreptate înspre regiunea Moscovei au perturbat zborurile de pe şi dinspre aeroporturile capitalei în ultimele săptămâni, aminteşte Reuters.

Atacurile cu drone asupra unor ţinte ruseşti, în special din Crimeea - anexată de Rusia în 2014, act considerat ilegal de partenerii occidentali ai Ucrainei - s-au înmulţit începând din luna mai, când două drone au fost doborâtea deasupra Kremlinului, potrivit sursei citate.

Ucraina îşi asumă rar responsabilitatea directă pentru astfel de atacuri, dar susţine că distrugerea infrastructurii militare ruseşti ajută la înaintarea contraofensivei declanşate în iunie.

Rusia a atacat periodic, în ultimele săptămâni, în special după ce s-a retras din acordul de transport al cerealelelor ucrainene prin Marea Neagră zone din preajma portului maritim Odesa şi a porturilor de pe Dunăre, precum Reni şi Ismail.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.