Bilanțul atacului din Rusia a ajuns la 143 de morți. Căutările au fost oprite

O femeie depune flori pe marginea drumului, în fața primăriei sălii de concerte Crocus City Hall, în urma unui atac terorist care a provocat moartea a 140 de persoane.

Numărul morților din atacul de vineri de la sala de concerte din Krasnogorsk, suburbie a Moscovei, a ajuns la 143, au anunțat autoritățile din Rusia pe 27 martie, potrivit AFP.

Ministrul Sănătăţii, Mihail Murașco, a declarat miercuri după-amiază că patru dintre cele 80 de persoane spitalizate se aflau în stare critică.

Ministerul Apărării Civile, pentru Situații de Urgență și Asistență în caz de Catastrofe a terminat de curățat molozul din sala de concert, iar căutarea cadavrelor a încetat.

Patru bărbați înarmați au atacat vineri seară complexul de concerte Crocus City Hall. De asemenea, ei au incendiat locația.

Pe 25 martie, un tribunal rus a acuzat patru cetăţeni tadjici de acte de terorism. Alți patru au fost acuzați că i-au ajutat pe atacatori.

Rapoartele spun că oamenii din Asia Centrală care locuiesc în Rusia sunt supuși mai multor presiuni și se confruntă cu sentimente anti-migranți în urma atacului.

Săptămâna aceasta, câțiva lucrători migranți din Uzbekistan și Tadjikistan au fost reținuți și audiați ore întregi la Moscova.

Guvernul tadjik, care este apropiat de Kremlin, le-a interogat pe rudele celor patru bărbați acuzați că au comis atacul.

Îți mai recomandăm Autoritățile din Tadjikistan au reținut rude ale suspecților din atacurile de la Moscova

De asemenea, Uzbekistanul și-a sfătuit cetățenii din Rusia să respecte măsurile de securitate sporite și să aibă întotdeauna documentele de identificare și permisele de muncă la ei.

Guvernul din Kârgâzstan și-a îndemnat cetățenii să nu călătorească în Rusia din cauza temerilor că cetățenii săi vor fi hărțuiți, în timp ce autoritățile din Turkmenistan caută să-i aducă acasă pe cetățenii turkmeni care studiază în Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se știe despre suspecții atacului de la Moscova

Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS).

Deși ISIS nu a creditat în mod explicit pe niciunul dintre afiliații săi, informațiile occidentale și experții dau vina pe Statul Islamic-Khorasan (IS-K) pentru incident.

Înalți oficiali ruși insistă că Ucraina și Occidentul au fost implicate în atac.

Kievul a respins acuzația, în timp ce Statele Unite spun că au avertizat Moscova despre un atac iminent cu două săptămâni înainte de incident.

Îți mai recomandăm „N-ar face rău nici măcar unei muște”: rudele tadjice ale suspecților atacului de la Moscova dau detalii despre viața acestora

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.