Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Tadjikistan au reținut și interoghează rude ale suspecților acuzați că au atacat sala de concerte de la Moscova


Presupușii atacatori de la Crocus City Hall din Moscova au fost plasați în arest preventiv.
Presupușii atacatori de la Crocus City Hall din Moscova au fost plasați în arest preventiv.

Autoritățile tadjice au reținut rude ale celor patru bărbați acuzați că au luat cu asalt o sală de concerte de la Moscova, pe 22 martie. În capitala tadjică, Dușanbe, și în mai multe orașe din jur, polițiștii au mers la casele rudelor bărbaților și le-au dus la interogatorii, scrie RFE/RL.

În Vahdat, un oraș la est de Dușanbe, mama, fratele, doi unchi și alte rude ale unuia dintre atacatorii acuzați - Murodali Rajabalizoda - au fost luați de poliție în seara zilei de 25 martie, notează RFE/RL, citând mărturii ale localnicilor.

Rude ale unui alt suspect - Muhammadsobir Faizov - au fost luate de poliție din casele lor din Dușanbe, au spus vecinii pentru reporterii RFE/RL.

Autoritățile tadjice nu au făcut nicio declarație cu privire la acțiunile poliției.

Investigația este supravegheată personal de președintele autoritar Emomali Rahmon, aflat la putere din 1992, afirmă surse citate de Reuters.

În primul său comentariu public cu privire la atac, Rahmon a spus luni că atentatul terorist de la Moscova este „un eveniment rușinos și teribil” și i-a îndemnat pe tadjici „să-și protejeze copii de influențele dăunătoare”.

Ancheta din Tadjikistan vine după ce autoritățile ruse au acuzat un al optulea bărbat, Alișer Kasimov, în legătură cu atacul de la sala de concerte din Moscova.

Potrivit presei ruse, bărbatul ar fi închiriat un apartament pentru cei patru presupuși autori ai atacului în urma căruia au murit 139 de persoane.

Alișer Kasimov, al optulea suspect pus sub acuzație în dosarul atacului armat de la sala de concerte Crocus din apropierea Moscovei.
Alișer Kasimov, al optulea suspect pus sub acuzație în dosarul atacului armat de la sala de concerte Crocus din apropierea Moscovei.

Kasimov a fost pus sub acuzare după ce alți trei bărbați au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova pe 25 martie și au fost reținuți.

Grupul militant Statul Islamic a revendicat atacul asupra sălii de concerte de la Crocus City Hall.

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat pe 25 martie, la o întâlnire cu oficiali ruși, că atacul terorist de la Moscova a fost comis de islamiști radicali, dar a sugerat din nou implicarea SUA și a Ucrainei.

Imaginile cu cei patru bărbați tadjici, aduși la tribunal cu urme puternice de lovituri, au atras critici și întrebări cu privire la metodele autorităților ruse.

Videoclipuri care au circulat pe Telegram pretindeau că îl arată pe unul dintre bărbați cu urechea tăiată și îndesată în gură.

Un alt canal Telegram, despre care se știe că are legături cu grupul de mercenari Wagner, a publicat o fotografie care pretinde că îl arată pe unul dintre bărbații reținuți cu organele genitale atașate la un fir electric.

Team Against Torture, o organizație rusă care pledează împotriva brutalității poliției, a transmis într-o declarație că vinovații trebuie să se confrunte cu pedepse severe, dar „sălbăticia nu ar trebui să fie răspunsul la sălbăticie”.

Îngrijorări privind soarta lucrătorilor tadjici din Rusia

Știrea despre implicarea cetățenilor tadjici în atentatul terorist de la Moscova a stârnit îngrijorări în țara situată în Asia Centrală, în special legate de soarta lucrătorilor imigranți plecați în Rusia, scrie AFP.

În Rusia se află milioane de muncitori tadjici care trimit acasă sume importante de bani. Situația lor este una vulnerabilă acum, pe fondul unui sentiment anti-imigrație accentuat de recentele atacuri.

O altă îngrijorare vizează participarea cetățenilor tadjici în activități extremiste islamice.

Mii de cetățeni ai acestei foste republici sovietice au plecat în anii 2010 în Siria și Irak, unde au luptat de partea grupării Stat Islamic (ISIS). În ultimii ani, mulți tadjici s-au alăturat ca luptători ai filialei Khorasan (ISIS-K) a aceleiași organizații, stabilită în Afganistan.

ISIS-K a fost indicată de SUA ca organizator al atacurilor de la sala de concerte de lângă Moscova.

În timp ce suspecții tadjici sunt acuzați pentru atacul de la Moscova, alți migranți se confruntă cu reacții negative în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Armata Tadjikistanului a avut numeroase ciocniri cu grupările islamiste la frontiera de aproape 1.400 de kilometri cu Afganistanul.

Între 1992 - 1997, grupările islamiste au fost implicate într-un război civil în Tadjikistan, ceea ce a făcut din lupta contra terorismului o prioritate pentru regimul președintelui Rahmon.

De la revenirea talibanilor la putere în Afganistan în 2021, Tadjikistanul este unul din cei mai puternici critici ai acestui regim, fiind îngrijorat mai ales de răspândirea ideologiei sale islamiste.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG