Un scriitor pro-Kremlin a fost rănit într-un atentat cu bombă

Odinioară disident de stânga, Zakhar Prilepin a devenit unul dintre cei mai vocali susținători ai președintelui rus Vladimir Putin.

Scriitorul și activistul politic pro-Kremlin Zakhar Prilepin a fost rănit într-un atentat cu bombă în orașul Nijni Novgorod pe 6 mai, a informat agenția de știri de stat TASS.

Potrivit primelor informații, șoferul lui Prilepin a murit în explozia care a avut loc în regiunea Nijni Novgorod, la aproximativ 400 de kilometri est de Moscova.

În trecut disident de stânga, Prilepin a devenit unul dintre cei mai vocali susținători ai președintelui rus Vladimir Putin și susținător a invaziei Ucrainei de către Moscova.

Este a treia explozie care vizează personalități pro-Kremlin de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

În august 2022, un atentat cu bombă de la periferia Moscovei a ucis-o pe Daria Dughina, fiica proeminentului ideolog de extremă dreapta, legat de Kremlin, Aleksandr Dughin.

Îți mai recomandăm Forțele ruse continuă atacul asupra orașului Bahmut. Kievul spune că au fost respinse 50 de atacuri

Autoritățile ruse au susținut că în spatele exploziei s-ar afla Ucraina. Luna trecută, o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg a ucis un popular blogger militar, Vladlen Tatarsky.

Oficialii au acuzat încă o dată agențiile de informații ucrainene pentru orchestrarea acesteia.

TASS i-a citat pe purtătorii de cuvânt ai lui Prilepin spunând că este „Ok”. Nu s-au oferit detalii despre cât de grave sunt rănilor sale.

Citând surse anonime, postul de știri rus RBC a raportat că Prilepin se întorcea la Moscova pe 6 mai din regiunile Donețk și Lugansk și s-a oprit în regiunea Nijni Novogorod pentru a lua masa.

Poliția investighează incidentul, se arată în raport.

Prilepin a devenit un susținător al președintelui rus Vladimir Putin în 2014, după ce Putin a anexat ilegal Peninsula Crimeea a Ucrainei. El a fost implicat în conflictul din estul Ucrainei de partea separatiștilor susținuți de Rusia.

Anul trecut, el a fost sancționat de Uniunea Europeană pentru sprijinul său pentru invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În 2020, el a fondat un partid politic, Pentru Adevăr, despre care presa rusă a informat că este susținut de Kremlin.

Un an mai târziu, partidul lui Prilepin a fuzionat cu partidul naționalist O Rusie Justă, care are locuri în parlament. Copreședinte al partidului nou înființat, Prilepin a câștigat un loc în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, la alegerile din 2021, dar a renunțat la el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Statele Unite și NATO sunt vinovate pentru presupusul atentat cu mașina cu bombă, dar nu au furnizat nicio dovadă care să susțină această afirmație.