Rusia și Belarus, invitate la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel

Decizia de a invita Rusia și Belarusul la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel a atras critici aspre.

Ambasadorii Rusiei, Belarusului și Iranului au fost invitați la ceremonia de decernare Premiilor Nobel din Stockholm. Anul trecut, cele trei state au fost excluse de la eveniment.

Explicația organizatorilor este că au invitat toți ambasadorii țărilor care sunt reprezentate diplomatic în Suedia și Norvegia. Fundația Nobel spune că dorește să-i includă și pe cei care nu împărtășesc valorile evenimentului.

Și Iranul, care a fost exclus anul trecut din pricina nerespectării drepturilor omului, a primit invitație de această dată.

„Este clar că lumea e împărțită în sfere în care dialogul dintre cei cu opinii diferite este redus. Pentru a combate această tendință, ne-am extins invitațiile așa încât să sărbătorim și să înțelegem Premiul Nobel și importanța științei libere, a culturii libere și a societăților libere și pașnice”, a transmis directorul executiv al Fundației Nobel, Vidar Helgesen.

După ce a primit o invitație și liderul partidului de dreapta antiimigrație din Suedia, decizia a atras numeroase critici în rândul politicienilor din țara gazdă.

Fundația Nobel creează un precedent periculos „invitând Rusia la o petrecere elegantă în timp ce rachetele cad peste centrele culturale din Ucraina și ucid copii”, spune parlamentara suedeză Karin Karlsbro.

La Stockholm, se decernează cinci din cele șase Premii Nobel. Al șaselea, cel pentru pace, se decernează la Oslo. Nominalizările vor fi anunțate în octombrie, iar premiile se vor decerna în decembrie.

Îți mai recomandăm Ales Bialiațki, laureat al Premiului Nobel, condamnat la 10 ani de închisoare în Belarus