Blinken: Un singur soldat rus dacă va intra în Ucraina, va declanșa răspunsul sever al SUA

Secretarul de stat Antony Blinken nu lasă loc de dubii: dacă Rusia face cea mai mică mișcare către Ucraina, replica SUA și a aliaților va fi extrem de dură

Secretarul de stat Antony Blinken și-a reluat și amplificat avertismentele adresate Rusiei privind posibila invadare a Ucrainei.

El a spus într-un interviu acordat CNN că este suficient ca „o singură forță rusă suplimentară” să intre în Ucraina „într-un mod agresiv”, pentru ca aceasta să atragă o replică severă din partea SUA și a aliaților săi.

„Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, așa cum am spus, asta ar declanșa un răspuns rapid, sever și unit din partea noastră și a Europei”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un interviu acordat CNN.

Îți mai recomandăm Putin, acuzat de Marea Britanie că vrea să instaleze un prorus la șefia guvernului ucrainean

Comentariile secretarului de stat clarifică și mai mult poziția SUA cu privire la orice acțiune militară agresivă suplimentară a Rusiei, după ce Kremlinul a mobilizat la granița cu Ucraina zeci de mii de soldați.

Deși oficialii americani au tot emis avertismente împotriva Rusiei în ultimele zile, președintele Joe Biden a spus săptămâna trecută că o „incursiune minoră” rusească în Ucraina ar putea să nu declanșeze același răspuns din partea NATO ca și o invazie.

Ulterior, Biden, și-a nuanțat declarațiile iar Casa Albă a dat un comunicat în care a lămurit lucrurile, arătând că replica SUA și a aliaților va fi la fel de fermă, indiferent că va fi vorba de o „incursiune minoră” sau de „o invazie semnificativă”.

Iar Blinken, în urma întâlnirii sale de vineri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat, de asemenea, că orice invazie rusească va fi „întâmpinată cu un răspuns sever și unitar. "

Îți mai recomandăm Rusia cere NATO să-și retragă forțele din România. MAE: „O astfel de solicitare este inadmisibilă”

Blinken a apărat duminică și refuzul administrației americane de a impune sancțiuni împotriva Rusiei în mod preventiv, în ciuda faptului că președintele ucrainean Volodîmir Zelenski a cerut SUA și aliaților săi să penalizeze Moscova pentru acumularea masivă de trupe de-a lungul granițelor Ucrainei.

„Când vine vorba de sancțiuni, scopul acestora este de a descuraja agresiunea rusă”, a spus el, explicând că, dacă sunt aplicate preventiv, se pierde „efectul de descurajare”, miza modului în care sunt concepute fiind de a-l descuraja pe Putin să aleagă calea agresivității.