Rusia. Justiţia condamnă doi cetăţeni americani la închisoare

Stephen Hubbard a fost condamnat la închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina.

Justiția din Rusia l-a condamnat luni pe cetăţeanul american Stephen James Hubbard, în vârstă de 72 de ani, la aproape șapte ani de închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina. În alt caz, americanul Robert Gilman a primit şapte ani şi o lună de închisoare pentru agresarea unor oficiali.

Procurorii ruși au declarat că Stephen Hubbard a semnat un contract cu armata ucraineană după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina, în februarie 2022, și că bărbatul a luptat alături de militarii ucraineni până când a fost capturat două luni mai târziu, scrie AP.

Hubbard a fost condamnat la șase ani și zece luni într-o închisoare de securitate generală. Procurorii au cerut o pedeapsă de șapte ani într-o închisoare de maximă securitate.

Hubbard, din statul Michigan, este primul american cunoscut care a fost condamnat pentru că a luptat ca mercenar în acest conflict.

Tot luni, un tribunal din orașul Voronej l-a condamnat pe americanul Robert Gilman la șapte ani și o lună pentru că ar fi agresat ofițeri de aplicare a legii în timp ce ispășea o pedeapsă pentru un alt atac.

Potrivit relatărilor din presa rusă citate de AP, Gilman a fost arestat în 2022 pentru că a provocat tulburări în timp ce era în stare de ebrietate într-un tren de pasageri și apoi a agresat un ofițer de poliție în timp ce se afla în arest. El ispășește o pedeapsă de trei ani și jumătate pentru această acuzație.

Fostul pușcaș marin Robert Gilman în timpul unei audieri într-un tribunal din Rusia.

Anul trecut, el ar fi agresat un inspector de închisoare în timpul unui control al celulei, apoi a lovit un oficial al Comisiei de Investigații, ceea ce a dus la o nouă sentință.

Arestările americanilor au devenit din ce în ce mai frecvente în Rusia în ultimii ani notează AP.

Autoritățile de la Washington sunt îngrijorate că arestările care îi vizează pe cetățenii SUA sunt făcute în perspectiva unor schimburi ulterioare care să aducă înapoi rușii condamnați pentru infracțiuni în SUA și Europa.

Îți mai recomandăm WSJ: Traficantul rus Viktor Bout, eliberat într-un schimb de prizonieri, vinde arme rebelilor Houthi

Hubbard și Gilman sunt doar doi dintre cei cel puţin zece americani aflaţi în prezent în închisorile din Rusia.

În august, SUA și Rusia au finalizat cel mai mare schimb de prizonieri din istoria post-sovietică. A fost un acord care a implicat 24 de persoane, multe luni de negocieri și concesii din partea altor țări europene, care au eliberat rușii aflați în custodia lor ca parte a schimbului.

Îți mai recomandăm Cine sunt cei 24 de prizonieri care au fost schimbați între Est și Vest

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.