Kremlinul spune că vizita lui Jong-un va beneficia și de un „pranz oficial” cu președintele rus Vladimir Putin.
„Va fi o vizită pe scară mare. De asemenea, este planificat un prânz oficial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În SUA, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat: „Ne așteptăm la un anumit tip de întâlnire [și] pe baza informațiilor care ne-au fost furnizate, KJU călătorește în Rusia ”.
Între timp, Putin a ajuns după două zile de călătorie la Vladivostok pentru a participa la Forumul economic de Est (EEF).
Agenția nord-coreeană de știri KCNA transmite că Kim se va întâlni și va avea o discuție cu Putin în timpul călătoriei sale.
„La invitaţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preşedintele pentru afaceri de stat al Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong Un, va efectua o vizită oficială în Rusia în zilele următoare", anunță Kremlinul într-un comunicat, fără a preciza și data exactă pentru această vizită.
Și presa de stat nord-coreeană KCNA a relatat luni că Kim se va „întâlni şi va purta o discuţie" cu Putin în timpul vizitei sale în Rusia. Nici aceasta nu a precizat când va avea loc întâlnirea dintre Kim şi Putin.
Anterior, presa sud-coreeană relatase, pe surse, că dictatorul nord-coreean s-ar îndrepta către Rusia în trenul său blindat.
Un posibil loc de întâlnire între cei doi lideri ar fi Vladivostok, unde se desfăşoară reuniunea anuală a Forumului Economic Estic.
Kremlinul a confirmat luni dimineaţă ca Vladimir Putin se află deja acolo.
În portul din Pacificul rusesc locuitorii așteaptă vizita liderului nord-coreean Kim Jong-un.
În Vladivostok a fost remarcată o prezență a poliției mai mare decât de obicei pe străzi, dar nu au fost puse steaguri nord-coreene, spre deosebire de data trecută când orașul a fost împodobit cu stele roșii în cinci colțuri care împodobesc steagul țării comuniste.
În piaţa centrală din Vladivostok, lângă un monument dedicat soldaţilor Armatei Roşii, ruşii au spus că aşteaptă vizita lui Kim.
„Ambele țări și-au dat forța în fața lumii întregi și pot să se dezvolte. Deci, există ceva în comun", spune Fiodor, locuitor din Vladivostok, care a refuzat să-și dea numele de familie.
Statele Unite se tem că întâlnirea dintre liderul nord-coreean și omologul său rus ar putea duce la mai multe livrări de arme pentru armata Rusiei care a invadat Ucraina.
Despre vizita lui Kim a scris pentru prima dată New York Times, citând oficiali americani neidentificați, iar agenția de informații din Coreea de Sud a spus că vizita este „posibilă”. Dar presa de stat atât din Coreea de Nord, cât și din Rusia au păstrat tăcerea până acum asupra vizitei.
Kremlinul a declarat că nu are „nimic de spus” în această privință, deși președintele Vladimir Putin urmează să vorbească săptămâna aceasta la un forum economic din portul rus Vladivostok, din Pacific, la 6.500 km est de Moscova.
O sursă care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat pentru Reuters că o vizită lui Kim este așteptată în zilele următoare.
Agenția de știri din Rusia Interfax a citat mai multe surse neidentificate spunând că Kim urmează să viziteze în curând Orientul îndepărtat al Rusiei.
Kim pare să fi plecat spre Rusia cu un tren, a informat luni postul sud-coreean de radui YTN, care citează o sursă guvernamentală.
Călătoria ar fi prima vizită a lui Kim în străinătate în mai bine de patru ani și prima de la pandemia de Covid.
Vladivostok se află la doar 130 km (80 mile) de granița Rusiei cu Coreea de Nord. Dacă va face călătoria, ar fi doar a doua sa vizită în Rusia.
În timpul Războiului Rece, Moscova a sprijinit Coreea de Nord, deși relațiile au devenit ceva mai complicate atunci când liderul chinez Mao Zedong s-a despărțit de Kremlin anunțându-și intenția de a avea o relația pașnică cu Occidentul.
După prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, relațiile s-au răcit pe fondul haosului din Rusia, iar China este considerată cea mai puternică influență asupra Phenianului.
Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce numesc avansarea negocierilor dintre cele două țări privind armele între cele două țări. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a îndemnat pe Kim „să nu furnizeze Rusiei arme care vor ajunge să ucidă ucraineni”.
Analiştii spun că Coreea de Nord are provizii uriaşe de obuze de artilerie, rachete şi muniţie pentru arme de calibru mic care ar putea ajuta Rusia să-și reînnoiască stocurile vaste pe care le-a cheltuit în mai mult de 18 luni de război în Ucraina.
În schimb, Rusia ar putea oferi cereale, petrol și tehnologie militară, deoarece Kim încearcă să dezvolte capabilități precum submarine cu propulsie nucleară și sateliți de recunoaștere militară.
Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, dar nu este clar dacă până acum a fost făcută vreo livrare. Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat aceste acuzații, dar au promis că vor aprofunda cooperarea în domeniul apărării.
Cel mai evident semnal a fost transmis în iulie de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a vizitat o expoziție de arme de la Phenian cu rachete balistice interzise. Mai târziu, a stat lângă Kim și a salutat rachetele în timp ce acestea erau prezentate în timpul unei parade militare.