Duma de stat rusă interzice operațiile de schimbare a sexului. Un activist transgender, arestat pentru trădare

Putin a înăsprit legislația anti-LGTBQ în ultimele luni, în timp ce Kremlinul reprimă libertatea de exprimare și drepturile omului pe fondul războiului din Ucraina.

Un proiect de lege amplu rusesc care interzice schimbarea de gen din punct de vedere legal sau medical a fost aprobat vineri de camera inferioară a parlamentului în lectura sa finală, ca parte a represiunii împotriva drepturilor LGBT sub președintele Vladimir Putin.

Duma de Stat a Rusiei, sau camera inferioară a parlamentului, a votat în favoarea unei noi legi care interzice aproape orice ajutor medical pentru persoanele transgender, inclusiv operația de schimbare a sexului, într-o serie de noi legi anti-LGBTQ în Rusia.

Proiectul de lege le va interzice rușilor să-și schimbe sexul pe documentele oficiale de identitate, care erau legale din 1997. Lucrătorilor din domeniul sănătății li se va interzice „efectuarea de intervenții medicale menite să schimbe sexul unei persoane”, inclusiv intervenții chirurgicale și prescrierea terapiei hormonale, transmite Reuters.

Proiectul de lege, care a avut a treia și ultima lectură vineri, interzice medicilor să facă intervenții chirurgicale de schimbare a sexului, cu excepția cazurilor legate de tratarea anomaliilor fiziologice congenitale la copii.

De asemenea, restricționează modificarea documentelor oficiale pe baza certificatelor medicale de schimbare de gen.

Deputații Dumei de Stat au adăugat prevederi în proiectul de lege în a doua lectură, aprobată joi, pentru a interzice persoanelor transgender să adopte sau să întrețină copii și să le anuleze căsătoriile dacă unul din membrii cuplului își schimbă ulterior sexul.

Medicii și susținătorii drepturilor transsexualilor au avertizat că interdicția ar crea o piață neagră pentru înlocuitori de hormoni și ar duce la o creștere a tentativelor de sinucidere în rândul tinerilor care nu pot avea acces la îngrijiri medicale.

Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie aprobată de Consiliul Federației Ruse și semnată de președintele Vladimir Putin.

Putin a înăsprit legislația anti-LGTBQ în ultimele luni, în timp ce Kremlinul reprimă libertatea de exprimare și drepturile omului pe fondul războiului din Ucraina.

Aceste evoluții legale recente din Rusia extind constrângerile asupra comunității LGBTQ și reflectă o înăsprire a reglementărilor și a controlului asupra drepturilor transgender în țară.

Îți mai recomandăm #10Întrebări | Florin Buhuceanu, după victoria la CEDO în speța familiilor de același sex: „A sosit timpul să fim protejați legal”

În decembrie 2022, Rusia și-a extins legea existentă privind „propaganda gay” pentru a exercita controlul asupra discuțiilor și narațiunilor publice despre relațiile și identitățile non-heterosexuale.

Pachetul de amendamente semnat de Putin include pedepse mai aspre pentru oricine promovează „relații și/sau preferințe sexuale netradiționale”, precum și tranziția de gen.

Primul politician transgender din Rusia, Iulia Alioșina, a avertizat asupra consecințelor grave ale propunerii de lege pentru transgender.

„Odată ce proiectul de lege devine lege, repercusiunile vor fi dure, deoarece persoanelor transgender li se va refuza dreptul la îngrijire medicală, care este garantat constituțional”, a declarat Alioșina pentru CNN.

„Acest proiect de lege nu este doar discriminatoriu, este un adevărat genocid al persoanelor transgender”, a adăugat ea.

În octombrie, pe fondul audierilor privind modificările legii „propaganda LGBTQ” și proiectul de lege care a trecut în prima lectură în Duma de Stat, Alioșina, care și-a obținut noul pașaport în 2020, a demisionat din funcția de șef regional al partidului Inițiativa Civică și a pus punct carierei sale politice.

Cele mai recente restricții par a fi strâns legate de disidența în curs privind activitatea politică și a drepturilor omului în Rusia.

În ajunul lecturii finale a proiectului de lege, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat că a reținut un activist transgender sub suspiciunea de trădare.

FSB a susținut că activistul, un cetățean rus din regiunea Oriol, a sprijinit Forțele Armate ale Ucrainei oferind asistență financiară printr-o donație către grupul independent de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info.

Statul rus a etichetat OVD-Info ca agent străin în 2021, conform unei legi care suprimă disidența.

Grupul a continuat să documenteze încălcarea drepturilor omului în Rusia și și-a extins mandatul pentru a ajuta protestatarii împotriva războiului dus de Putin în Ucraina, pe care a invadat-o pe 24 februarie 2022.

Vania Solovei, o militantă pentru drepturile trans, a spus că „nu este o coincidență” faptul că legea este adoptată în parlamentul rus pe fondul războiului dus de Moscova împotriva Ucrainei.

„Discursul și politica anti-gen din Rusia s-au intensificat de când a început războiul pe scară largă. De luni de zile, Putin și alți oficiali au vizat din ce în ce mai mult persoanele trans în declarațiile lor”, a declarat la CNN Solovei, ofițer de advocacy pentru Europa de Est și Asia Centrală pentru drepturile transgender.

„Această politică anti-trans este într-adevăr o politică a terorii. Afectează nu numai persoanele trans, ci pe toți cei care trăiesc în Rusia”, a spus el.