Bombelor și exploziilor din Ucraina li se răspunde de pe marile arene occidentale cu mesaje de pace, lacrimi și îmbrățișări.
Bannere cu mesaje pacifiste sunt desfășurate înaintea fiecărei competiții. Sportivilor și marilor artiști ruși li se cere să se dezică de Vladimir Putin și războiul său și să militeze pentru încetarea focului. Măsurile depășesc perioada Războiului Rece, iar Rusia lui Putin este izolată sportiv și cultural în mai puțin de o săptămână de la invazia din 24 februarie.
După intrarea trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei, sportivi din mai multe țări au refuzat să concureze alături de reprezentanții Rusiei. Marile federații au fost obligate să intervină și să ia măsuri categorice legate de prezența sportivilor din Rusia.
Federația Internațională de Tenis a condamnat invazia Rusiei din Ucraina și complicitatea Belarusului. Rusia lui Vladimir Putin a fost suspendată din toate competițiile pe echipe din tenisul mondial, dar jucătorii vor putea participa individual în turnee și grand-slam-uri.
Daniil Medvedev, jucător din Rusia, se află pe primul loc în clasamentul ATP. Cu ajutorul său, Rusia a câștigat, anul trecut, Cupa Davies (competiția masculină pe echipe naționale), competiție din care a fost acum exclusă. Rusia a fost suspendată și din competiția similară feminină. Totodată, turneul ATP și WTA din Moscova, programat în octombrie 2022, a fost suspendat.
Your browser doesn’t support HTML5
Jucătoarea ucraineană Elena Svitolina a refuzat, pe 28 februarie, să intre pe teren împotriva jucătoarei din Rusia, Anastasia Potapova în turneul de la Monterrey. Meciul s-a desfășurat în cele din urmă, după ce organizatorii au acceptat doleanța jucătoarei din Ucraina ca sportivii din Rusia și Belarus să nu mai concureze sub însemnele și drapelul țării lor.
„Toți banii pe care îi voi câștiga aici vor merge la armata ucraineană. Vă mulțumesc pentru susținere!", a anunțat, printre lacrimi, Svitolina, după câștigarea partidei.
Tenismenul rus Andrei Rublev, locul 6 în clasamentul ATP, a avut un mesaj special la finalul unei partide. El a scris pe o camera video a unei televiziuni mesajul: „No war, please”. Daniil Medvedev, liderul clasamentului ATP, a avut și el un mesaj pentru pace și încetarea agresiunii militare
24 februarie. Ziua în care suporterii s-au unit împotriva agresiunii Rusiei
Toate marile cluburi de fotbal au transmis mesaje clare împotriva războiului. Multe arene pe care s-au desfășurat meciuri în ultima săptămână au fost colorate în drapelul ucrainean, iar jucătorii au purtat bannere în care cer oprirea războiului. În debutul meciului din Napoli - Barcelona, jucătorii ambelor echipe au ținut împreună banner-ul pentru oprirea războiului.
Jucătorul polonez Robert Lewandowski a susținut că echipa națională a țării sale nu va juca barajul pentru Cupa Mondială împotriva Rusiei.
El a comunicat, într-un mesaj pe Twitter, că nu își poate imagina să joace împotriva Rusiei dacă va continua agresiunea armată din Ucraina.
Într-un mesaj pe Facebook, el a apărut cu o banderolă pe braț în culorile Ucrainei.
FIFA și UEFA au anunțat duminică seara că toate echipele naționale și de club ale Rusiei vor fi suspendate din toate competițiile.
Jucătorii străini de la Dinamo Kiev și Sahtior Donețk au ajuns pe 28 februarie, la miezul nopții, în România, potrivit Federației Române. Ulterior, ei au plecat spre alte destinații de pe Aeroportul Otopeni.
Pe pagina de Facebook a echipei de fotbal Dinamo Kiev au fost postate imagini de pe marile stadioane unde au apărut mesaje de susținere pentru Ucraina.
Într-un video, postat pe aceeași pagină, se arată solidaritatea de care au beneficiat jucătorii pe arena lui Manchester City.
Stadionul celor de la West Ham United.
Imagini video de pe stadionul celor din Manchester City.
Stadionul lui Bayern Munchen a fost luminat în culorile Ucrainei.
Solidaritatea oamenilor a obligat la gesturi clare și din partea forurilor europene din sport.
UEFA a decis să întrerupă contractul de sponsorizare cu Gazprom, furnizorul de stat din Rusia, firma de casă a lui Vladimir Putin. Gazprom era sponsorul Champions League, competiție desfășurată de UEFA. Firma Adidas a rupt și ea contractul cu naționala de fotbal a Rusiei, nedorind să-și mai asocieze imaginea cu Rusia lui Vladimir Putin.
Stadionul Gazprom din Sankt Petersburg trebuia să găzduiască în luna mai finala Champions League. Invazia militară din Ucraina i-a determinat pe oficialii europeni să mute desfășurarea meciului la Paris.
Roman Abramovic, patronul clubului Chelsea, a declarat, pe 26 februarie, că renunță la conducerea clubului, care va rămâne însă în administrarea Fundației Chelsea.
Presa din Marea Britanie și Israel susține că acestuia i s-a cerut să se implice în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.
Miliardarul a fost acuzat de legături cu Vladimir Putin, iar ultimele informații din presă susțin că încearcă să vândă clubul Chelsea și proprietățile sale din Marea Britanie.
Îți mai recomandăm Mărturii despre „abuzuri și bani”. Povestea studenților indieni care au ajuns pe jos din Ucraina în RomâniaO altă lovitură primită de Rusia lui Putin este în Formula 1. Eliminarea etapei din Rusia, programată pe 25 septembrie, a fost luată a doua zi după ce trupele rusești au intrat în Ucraina.
Campionul mondial al F1, Max Verstappen, anunțase cu o zi înainte de luarea deciziei că nu va dori să participe la marele premiu de formula 1 al Rusiei.
Federația internațională de taekwondo i-a retras lui Vladimir Putin centura neagră pe care i-o oferise în 2013.
Apropiații lui Putin nu mai sunt acceptați pe marile scene occidentale
Domeniul cultural a reacționat și el după agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei.
Reprezentanții Festivalului de film de la Cannes au subliniat, pe 1 martie, că nicio delegație rusă nu va fi binevenită în acest an. Festivalul de film de la Veneția a anunțat că va difuza proiecții gratuite ale unui film despre conflictul din 2014, când Rusia a invadat estul Ucrainei.
Marile studiouri americane își vor amâna lansarea unor premiere în Rusia, după declanșarea războiului în Ucraina.
Dirijorul rus, Valeri Gheorghiev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost concediat de Filarmonica din Munchen. Gheorghiev, în vârstă de 68 de ani, primise un ultimatum din partea autorităților locale germane ca până pe 28 februarie să distanțeze în mod clar de invazia rusească.
Opera Scala din Milano a suspendat contractul cu Gheorghiev, iar alte orașe din Germania au luat o decizie similară. Dieter Reider, primarul din Munchen, a postat un mesaj pe Facebook Rezoluția Consiliului Local prin care toți rușii din oraș sunt invitați să lucreze împreună pentru pace.
„Dorim să subliniem că oamenii de origine rusă care trăiesc în München nu sunt responsabili pentru politica agresivă a statului rus”, se arată în mesajul citat.
Soprana Anna Netrebko, cunoscută drept o admiratoare a lui Vladimir Putin, a postat pe 26 februarie un mesaj pe Facebook în care susține că se opune acestui război. Mai multe concerte ale sopranei au fost anulate în Danemarca.
„Forțarea artiștilor și a oricăror persoane publice să-și exprime public opiniile politice și să-și condamne patria este inacceptabilă! Ar trebui să fie libera alegere a fiecăruia. Ca mulți dintre colegii mei, nu sunt politician”, susține soprana pe Facebook.
Vodka rusească, scoasă de pe rafturi în Canada
Magazinele canadiene care comercializează băuturi alcoolice au început să scoată de pe rafturi vodka rusească, ca un gest de condamnare a invaziei rusești în Ucraina, informează Reuters. Numai în Ontario, produsele din Rusia urmează să fie scoase din 679 de magazine.
Îți mai recomandăm Rusia atacă Ucraina | Turnul TV din Kiev, bombardat. La fel și Memorialul Holocaustului. Zelenski: La ce bun să spui „Never again”