Fiica lui Putin a câștigat peste 10 milioane de dolari în trei ani din afaceri cu statul

Maria Voronțova participă la un forum economic din Sankt Petersburg la începutul lunii iunie 2021.

Fiica cea mare a președintelui rus Vladimir Putin, Maria Voronțova, a câștigat 944 de milioane de ruble (10,7 milioane de dolari) ca angajată a Noii Companii Medicale (NOMEKO) între 2019 și 2022.

Informația a fost divulgată de echipa politicianului de opoziție Alexei Navalnîi într-un raport de investigație publicat pe 15 ianuarie.

Echipa lui Navalnîi a spus că Voronțova, medic endocrinolog, este confondator și membru al consiliului director al companiei din 2019.

Potrivit investigației, NOMEKO a câștigat bani în principal prin cooperarea sa cu compania rusă Sogaz, deținută parțial de Iurii Kovalciuk, un apropiat al lui Putin și unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia.

O investigație realizată de Current Time în 2021, o rețea în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu Vocea Americii, a arătat că Sogaz i-a susținut financiar pe apropiații lui Putin. Printre ei se află liderul Serviciului Federal de Protecție (FSO) și șeful Consiliului Federației Ruse, adică Senatul parlamentului rus și alți oficiali de rang înalt.

Pe lângă salariul și dividendele ei la NOMEKO, Voronțova primește un salariu lunar de 110.000 de ruble (1.250 de dolari) de la Universitatea de Stat din Moscova, unde este angajată a Facultății de Medicină, potrivit investigației echipei lui Navalnîi.

Navalnîi ispășește o condamnare de 19 ani într-o închisoare rusească pentru extremism și alte acuzații, dar echipa sa își continuă munca și își publică concluziile pe internet.

Articolul de investigație al Current Time despre Sogaz a dezvăluit că Voronțova și cel de al doilea soț al ei, Evgheni Nagornîi, dețin un penthouse de 230 de metri pătrați în centrul Moscovei, estimat la 800 de milioane de ruble (aproximativ 9 milioane de dolari).

Voronțova deține și o casă lângă Moscova, cu o valoare estimată la 400 de milioane de ruble.

În aprilie 2023, canalul de Telegram Mozhem Obyasnit a scris că Voronțova, cu toate companiile ei, și fiica mai mică a lui Putin, Katerina Tihonova, au câștigat peste 1,2 miliarde de ruble (13,6 milioane de dolari) în 2022.

Ancheta Mozhem a mai dezvăluit că câștigurile anuale ale NOMEKO au crescut brusc și au ajuns la 597 de milioane de ruble (aproape 6,8 milioane de dolari) după ce Voronțova a devenit cofondator al companiei și membru al consiliului de administrație.

În 2018, înainte să i se alăture fiica lui Putin, compania nu a avut niciun profit.

Îți mai recomandăm Averea familiei Putin și de ce se află fiicele liderului de la Kremlin pe lista sancțiunilor SUA