Navă rusească, lângă locul unde s-ar construi o bază navală rusească, pe coasta georgiană

Imaginea Naval News a presupusei nave rusești la Ochamchire, în Georgia.

Un site specializat cu privire la activitățile navale din întreaga lume a distribuit o imagine despre care spune că arată o navă de sprijin a marinei ruse în timp ce staționa într-un port de la Marea Neagră din Georgia ocupată. Moscova a anunțat că va înființa în apropiere o bază navală permanentă, în ciuda opoziției autorităților de la Tbilisi.

Naval News a relatat că nava rusă Project 22870 prezentată în imaginile din satelit pe care le-a publicat pe 10 iulie a fost „observată în Ochamchire pe 4 și 5 iulie”.

Apariția unei nave a marinei ruse într-un port din apele internaționale ale Georgiei ar escalada aproape sigur preocupările occidentale față de ambițiile strategice și teritoriale ale Moscovei în regiune și ar putea reaprinde tensiunile cu Tbilisi.

Rusia a ocupat în 2008 Abhazia și regiunea vecină Osetia de Sud, care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul georgian.

Guvernul partidului Visul Georgian de la Tbilisi a restabilit recent legăturile economice și alte legături limitate cu Moscova, în ciuda lipsei relațiilor diplomatice oficiale.

Naval News a declarat că, ultima dată, nava a fost văzută pe 28 iunie în portul său de origine Novorossiisk, la aproximativ 370 de kilometri nord-vest de localitatea de coasta Ochamchire, situată în regiunea Abhazia.

Separatiștii susținuți de Rusia din Abhazia au anunțat în octombrie 2023 că a fost semnat un acord pentru înființarea unei baze navale rusești la Ochamchire.

Ministerul georgian de Externe a condamnat imediat planul ca fiind o „încălcare flagrantă” a suveranității și integrității teritoriale georgiene.

Separatiștii au anunțat apoi în ianuarie că au început lucrările la baza navală.

În noiembrie 2023, zeci de parlamentari georgieni au făcut apel într-o declarație publică la NATO și Uniunea Europeană pentru condamnarea „ocupației, militarizării și a altor acțiuni care vizează anexarea regiunilor ocupate ale Georgiei” de către Rusia.

Candidatura Tbilisi pentru aderarea la UE a fost însă blocată de adoptarea recentă a așa-numitei legislații a agenților străini, modelată după o lege similară din Rusia, folosită mai ales pentru a combate disidența și vocile critice.

Îți mai recomandăm UE a oprit sprijinul financiar și procesul de aderare a Georgiei

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.