UE va „răspunde rapid” la livrările de rachete balistice iraniene către Moscova. Teheranul continuă să nege

Wall Street Journal a relatat pe 6 septembrie că Iranul a livrat Rusiei rachete cu rază scurtă de acțiune – acesta e cel mai recent dintre rapoartele privind livrările de armament sensibil (fotografie de arhivă).

Kremlinul a răspuns luni, pe 9 septembrie, acuzațiilor potrivit cărora Iranul ar fi furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Teheranul este „un partener important” al Rusiei, inclusiv în „cele mai sensibile domenii”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat că partea rusă „a văzut acest raport”, dar nu a părut să îl respingă.

Este vorba despre informațiile potrivit cărora Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune - un transfer de arme care era în pregătire de aproape un an.

„Nu de fiecare dată acest tip de informații este adevărat”, a declarat Peskov.

„Iranul este partenerul nostru important, ne dezvoltăm relațiile comerciale și economice, ne dezvoltăm cooperarea și dialogul în toate domeniile posibile, inclusiv în cele mai sensibile domenii”, a mai spus el.

Pe de altă parte, Teheranul continuă să nege cu vehemență orice transfer de arme către Moscova.

Rapoartele privind transferul de rachete iraniene către Rusia sunt „război psihologic”, a declarat luni comandantul Gărzilor Revoluționare.

„Nicio rachetă nu a fost trimisă în Rusia și această afirmație este un fel de război psihologic. Iranul nu sprijină niciuna dintre părțile implicate în conflictul Ucraina-Rusia”, a spus Fazlollah Nozari, potrivit Reuters.

Pe 9 septembrie, Uniunea Europeană a spus că informațiile furnizate de aliați care sugerează că Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a ajuta Moscova să ducă un război în Ucraina sunt „credibile” și a sugerat un răspuns „rapid”.

„Suntem conștienți de informațiile credibile furnizate de aliați cu privire la livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, citat de The Moscow Times.

„Analizăm în continuare împreună cu statele noastre membre și, dacă va fi confirmată, această livrare ar reprezenta o escaladare materială substanțială a sprijinului Iranului pentru războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Stano a adăugat că „poziția unanimă a liderilor UE a fost întotdeauna clară. Uniunea Europeană va răspunde rapid și în coordonare cu partenerii internaționali, inclusiv prin măsuri restrictive noi și semnificative împotriva Iranului”.

La rândul său, Casa Albă a spus că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Îți mai recomandăm SUA consideră alarmant potențialul transfer de rachete din Iran către Rusia

Cotidianul american The Wall Street Journal a relatat pe 6 septembrie că Iranul a livrat rachete cu rază scurtă de acțiune Rusiei.

„Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Casa Albă în acel context.

Un astfel de transfer de arme ar oferi un impuls eforturilor de război ale Rusiei, care continuă de 36 de luni invazia la scară largă a Ucrainei.

Se presupune că forțele ruse au folosit rachete balistice nord-coreene, dar capacitatea de producție nord-coreeană este considerată relativ redusă.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și, până de curând, ministrul Apărării de lungă durată, Serghei Șoigu, a vizitat Teheranul la începutul lunii august, contribuind la creșterea îngrijorărilor privind transferul de arme.

Rusia a utilizat drone de atac de concepție iraniană încă din primele luni ale invaziei, deși Teheranul a negat că dronele sale sunt desfășurate acolo.

Îți mai recomandăm SUA acuză Coreea de Nord că vinde ilegal arme Rusiei, folosite în Ucraina
Articol scris cu sprijinul relatărilor Reuters și AFP.
Urmăriți Europa Liberă România și pe Google News.