Trimisul adjunct al Washingtonului la ONU, Robert Wood, a criticat ceea ce el a spus că sunt „transferuri ilegale de arme din RPDC (Coreea de Nord) către Rusia”, pe fondul unei apropieri tot mai mari între Rusia și Coreea de Nord.
„Condamnăm în termenii cei mai fermi acele transferuri ilegale, care au contribuit semnificativ la capacitatea Rusiei de a-și desfășura războiul împotriva Ucrainei”, a declarat Wood înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.
Furnizarea de arme și muniții de către Coreea de Nord încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate, susține trimisul SUA.
Jonah Leff, director executiv la Conflict Armament Research, care urmărește utilizarea armelor în război, a declarat Consiliului de Securitate că a găsit dovezi ale utilizării rachetelor balistice nord-coreene în Ucraina, ceea ce reprezintă o încălcare a sancțiunilor impuse Rusiei.
„O echipă de investigații de teren a documentat fizic rămășițele unei rachete balistice care a lovit Harkovul pe 2 ianuarie 2024”, a spus Johan Leff, care a adăugat că racheta a fost fabricată în Coreea de Nord.
Leff a mai spus că rachete identice au lovit Kievul și Zaporojie la începutul acestui an.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a negat că Moscova a încercat să submineze sancțiunile și s-a opus prezenței Ucrainei și a Uniunii Europene la întâlnire.
Legăturile dintre Moscova și Phenian s0-au dezvoltat rapid în ultima perioadă, liderul nord-coreean Kim Jong Un găzduindu-l pe președintele rus Vladimir Putin la începutul acestei luni și semnând un acord de apărare reciprocă.
Tensiunile sunt ridicate în peninsula coreeană. Coreea de Sud e alarmată de apropierea politică și militară a Moscovei de vecinului său din nord.
Washingtonul susține de mult timp că Rusia consumă consumă masiv muniții și pierde echipamente grele în Ucraina, forțând Kremlinul să apeleze la aliați, inclusiv Coreea de Nord, pentru sprijin.
Ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song, a declarat Consiliului de Securitate că nu există „niciun motiv de îngrijorare” și că acordul semnat între Moscova și Phenian este pentru a „promova progresul” în relațiile bilaterale.
Washingtonului i s-au alăturat aliații Franța și Marea Britanie în condamnarea presupuselor vânzări ilegale de arme ale Coreei de Nord către Rusia.
La rândul lui, președintele Rusiei, Vladimir Putin a criticat Statele Unite pentru sprijinul militar continuu acordat Ucrainei, spunând săptămâna trecută că „nu exclude” trimiterea de arme în Coreea de Nord.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.