Rusia se retrage oficial din tratatul „Cer Deschis” de monitorizare a activităților militare

Avioanele rusești Tupolev Tu-214ON au fost construite pentru activitățile de monitorizare din cadrul tratatului „Cer Deschis”.

Președintele Vladimir Putin a semnat legislația care oficializează retragerea Rusiei din tratatul „Cer Deschis”, după ce și Statele Unite s-au retras din acest tratat în 2020, la finalul mandatului lui Donald Trump.

Fără Rusia și Statele Unite, tratatul care permite țărilor semnatare să supravegheze activitățile militare ale celorlalte state membre, rămâne cu 32 de țări care l-au ratificat, printre care și România. Statele care participă la acest tratat pot executa un anumit număr de zboruri militare de supraveghere asupra fiecărei ţări parte a tratatului, în fiecare an, fără notificare. Aparatele de zbor care execută supravegherea pot colecta informaţii şi imagini ale instalaţiilor şi activităţilor militare.

Îți mai recomandăm Rusia va părăsi Tratatul "Cer deschis" după retragerea SUA

Retragerea oficială a SUA din Tratatul „Cer Deschis” (Open Skies Treaty) a avut loc în noiembrie 2020, acesta fiind cel de-al treilea acord de control al armelor din care Donald Trump retrăgea SUA, după Acordul Nuclear cu Iranul şi Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF Treaty). SUA semnala că Moscova a încălcat în mod repetat Tratatul „Cer Deschis”. Deși în timpul campaniei electorale din SUA, Joe Biden, actualul președinte al Statelor Unite, a criticat retragerea din Tratat, noua administrație de la Casa Alba a anunțat luna trecută că nu intenționează să redevină parte a acestuia.

Potrivit Rusiei, decizia SUA de a nu reveni în tratat ar fi „o greşeală politică", precizează Agerpres. Moscova a refuzat să rămână membru fără Statele Unite, spunând că ceilalţi semnatari, printre care ţări membre NATO, ar transmite la Washington informaţii despre activitățile sale militare.

Îți mai recomandăm Turneul lui Biden în Europa. „Suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei și Chinei”

Joe Biden urmează să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin în 16 iunie, la Geneva, într-un moment în care relațiile dintre cele două state sunt marcate de numeroase tensiuni și au ajuns la un nivel comparabil cu cel din timpul Războiului Rece.