Pe măsură ce situația din Rusia se agravează după revolta mercenarilor Wagner, țările occidentale încep să reacționeze, deși cu destulă parcimonie. Pe de altă parte, diplomația rusă avertizează Vestul „rusofob” să nu profite de incidentele din Rusia.
Singurul care susține că a luat deja legătura cu liderul rus Vladimir Putin este președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Marea Britanie, în expectativă și în legătură permanentă cu Aliații
Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că este în legătură cu aliații Marii Britanii în legătură cu revolta lui Wagner, relatează PA Media.
Premierul a cerut tuturor părților implicate să protejeze viețile civililor și a spus că va vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți lideri occidentali.
„Suprimăm îndeaproape situația, deoarece evoluează pe teren în timp ce vorbim”, a declarat Sunak pentru BBC.
„Cel mai important lucru pe care l-aș spune este ca toate părțile să fie responsabile și să protejeze civilii, iar asta este tot ce pot spune în acest moment.”
Întrebat dacă a vorbit cu Zelenski, Sunak a spus: „Sunt în legătură cu aliații noștri.
„Voi vorbi cu unii dintre ei mai târziu astăzi, deoarece v-ați aștepta să fim coordonați într-o situație ca aceasta, dar evoluează pe măsură ce vorbim.”
Erdogan se oferă să ajute la găsirea unei „soluții pașnice”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit sâmbătă la telefon cu președintele rus Vladimir Putin pentru a oferi ajutorul Turciei în găsirea unei „soluții pașnice” a conflictului intern care se desfășoară între Grupul Wagner și armata Rusiei.
Erdogan „a subliniat importanța de a acționa cu bunul simț”, a declarat biroul său într-un comunicat.
„Președintele Erdogan a spus că noi, ca Turcia, suntem gata să ne facem partea pentru rezolvarea pașnică a evenimentelor din Rusia cât mai curând posibil”, a adăugat acesta.
Biroul lui Erdogan a mai spus că „s-a subliniat în timpul apelului că nimeni nu ar trebui să-și asume responsabilitatea să ia măsuri în fața situației din Rusia”.
Agenția de știri de stat rusă TASS a scris și ea despre apelul telefonic, susținând că președintele turc și-a declarat „sprijinul deplin pentru demersurile întreprinse de conducerea rusă”.
Avertismentul Rusiei către Occident
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat sâmbătă că a avertizat țările occidentale să nu folosească revolta grupului de mercenari Wagner „pentru a-și atinge obiectivele rusofobe”, relatează Reuters.
Canalele de socializare ale ministerului rămân active. Pe Twitter, acesta a distribuit recent o postare a Ministerului Afacerilor Externe al Belarusului în care își afirmă sprijinul față de Rusia și a numit războiul din Ucraina o „bătălie pentru viitorul lumii slave”.
„Nu putem rămâne departe de evenimentele care au loc în sudul Rusiei”, se spune în postare.
Ministerul de Externe al Rusiei a distribuit și un videoclip de la ambasada Rusiei la Londra în care îl arată pe ambasadorul, Andrei Kelin, discutând despre bunurile înghețate în Marea Britanie.
Revolta lui Prigojin
Sâmbătă dimineață, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin a anunțat pe Telegram că forțele sale au ocupat sediul militar din Rostov pe Don și controlează sediile militare și aeroportul orașului din sudul Rusiei.
„Suntem în cartierul general (militar). Este ora 7:30 a.m. Sediile militare din Rostov, inclusiv un aeroport, sunt sub control”, a spus Prigojin într-o înregistrare filmată.
Prigojin a adăugat că aeronavele care participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei „pleacă normal” și că forțele sale au luat aeroportul „pentru ca aviația de atac să nu ne lovească, ci să lovească ucrainenii”.
Șeful mercenarilor Wagner a mai spus că forțele sale au trecut din Ucraina în Rusia și nu s-au confruntat cu nicio rezistență din partea recruților ruși pe care i-ar fi întâlnit.
El a spus că Wagner nu „luptă împotriva copiilor”, ci „va distruge pe oricine ne stă în cale”.
Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat vehicule militare, inclusiv tancuri, pe străzile orașului și scene în care mercenarii lui Wagner s-ar fi întâlnit față în față cu oficiali militari ruși în oraș.
Rostov pe Don este o bază logistică esențială pentru operațiunile de război ale Rusiei în Ucraina.
știre în curs de actualizare
Îți mai recomandăm Analiză | Ce se întâmplă în Rusia. „Revolta” șefului mercenarilor Wagner și provocarea lui Vladimir Putin