Linkuri accesibilitate

Analiză | Ce se întâmplă în Rusia. „Revolta” șefului mercenarilor Wagner și provocarea lui Vladimir Putin


Președintele Vladimir Putin l-a acuzat de trădare pe șeful Wagner Evgheni Prigojin.
Președintele Vladimir Putin l-a acuzat de trădare pe șeful Wagner Evgheni Prigojin.

În tiradele repetate împotriva liderilor militari ruși din ultimele câteva luni, liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-a străduit să nu-l atace direct pe președintele Vladimir Putin.

Când fostul deținut cu un limbaj grosolan, cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin” pentru munca sa de catering, a anunțat pe 24 iunie că forțele sale vor pleca de pe frontul din Ucraina și vor merge într-un „marș al justiției” în Rusia, el părea mai atent ca niciodată să nu spună că Putin ar fi fost ținta lui.

Acțiunea uluitoare „nu a fost o lovitură de stat militară”, a spus Prigojin. Și s-a bazat pe o narațiune bine cunoscută sub denumirea de „țar bun, boieri răi”, sugerând că, dacă Putin ar fi făcut alegeri neînțelepte sau dezastruoase, cum ar fi decizia de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, acest lucru a fost pentru că a fost trădat de generali înfometați de putere și de magnații interesați din cercul său.

În timp ce viitorul este mai întunecat ca oricând acum, puține rezultate ale impulsivului Prigojin sunt de bun augur pentru Putin, iar analiștii spun că propriile sale metode, mișcări și stil de guvernare sunt de învinovățit.

„Vineri seara, Prigojin a iscat o revoltă deschisă”, a scris outletul media The Bell într-un buletin de știri în dimineața zilei de 24 iunie.

„Oficial, împotriva „conducerii militare” condusă de ministrul Apărării Serghei Şoigu, dar de facto Prigojin a aruncat o provocare chiar regimului lui Vladimir Putin”.

După ore de tăcere, Putin a făcut o declarație sâmbătă dimineațp și a vrut să sune ferm, jurând că va lua „măsuri decisive” împotriva „revoltei armate” și ordonând „neutralizarea” organizatorilor. Dar Prigojin a răspuns rapid și hotărât, spunând că Putin „s-a înșelat profund” sugerând că este un trădător și a jurat că forțele sale nu se vor preda.

În aceste condiții, Putin va avea dificultăți să transforme aceste momente tensionate în ceea ce intenționa să fie un război scurt și victorios împotriva Ucrainei și într-un moment pozitiv pentru el și viitorul său politic. Iata de ce:

Semne ale slăbiciunii?

Însuși faptul că Prigojin l-a ținut pe Putin departe de acuzațiile directe din izbucnirile sale de până acum îl pune pe președinte într-o lumină îndoielnică, înfățișându-l ca un lider care nu este capabil să-și mențină controlul asupra locotenenților săi de top și poate fi indus în eroare cu ușurință. Într-una dintre tiradele sale anterioare, Prigojin a sugerat că Putin a fost un „bunic fericit” și un păcălit neștiutor, care este hrănit cu minciuni de cei din jur și nu este conștient de realitatea dură a războiului.

Un indiciu mai evident că Putin nu deține controlul vine din optica inevitabil a ceea ce, în primele 24 de ore, rămâne o situație profund tulbure: Prigojin și forțele sale au trecut din Ucraina în Rusia și au intrat în orașul Rostov pe Don, care este centrul operațiunilor Moscovei în invazia de 16 luni a Ucrainei. Prigojin a susținut că forțele sale au luat controlul în cartierul general militar și alte site-uri militare din oraș.

Valdimir Putin a spus pe 24 iunie că va face totul să își protejeze Rusia de mercenarii Wagner.
Valdimir Putin a spus pe 24 iunie că va face totul să își protejeze Rusia de mercenarii Wagner.

Pentru observatorii Rusiei, este ceva obișnuit că controlul lui Putin asupra puterii va părea solidă până când nu va mai fi. Și din aproape orice unghi, acțiunile lui Prigojin fac ca această putere să pară mai puțin solidă decât era cu o zi mai devreme.

În ciuda eforturilor Kremlinului și televiziunii de stat de a controla narațiunea, situația haotică poate submina și mai mult încrederea multor ruși în Putin, a cărui imagine a fost pătată de eșecuri și pierderi în războiul cu Ucraina. Replica neclintită a lui Prigojin din 24 iunie nu îl va ajuta Putin, care este rareori supus criticilor deschise din partea oricui are vreo autoritate în Rusia.

Un front nou

Când Putin a lansat invazia pe scară largă, pe 24 februarie 2022, se aștepta ca ceea ce el a numit „operațiune militară specială” să își atingă obiectivul în cel mult câteva săptămâni.

Asta nu s-a întâmplat. După o retragere dramatică din pozițiile de lângă Kiev înapoi peste graniță în primăvara lui 2022, forțele ruse au suferit noi eșecuri în est și sud și încearcă acum să înfrunte o nouă contraofensivă ucraineană pe secțiuni ale frontului lung de peste 1.000 de kilometri.

În plus, au existat atacuri pe teritoriul Rusiei, de la incursiuni în Belgorod și alte regiuni de graniță până la lovituri cu drone la Moscova și, într-un caz, asupra Kremlinului.

Campania Wagner deschide un nou tip de front, unul care se află și în interiorul Rusiei, într-un moment crucial al războiului din Ucraina. Forțele lui Prigojin, care au jucat un rol important în unele dintre lupte, sunt acum un inamic în interior.

Adevărul va ieși la suprafață

În disursul său din 24 iunie, Putin a repetat ceea ce a devenit principala narațiune a Kremlinului despre războiul său împotriva Ucrainei. El a descris forțele conduse de Prigojin drept trădători care subminează Rusia într-un moment crucial, repetându-și afirmația nefondată că invazia nu a fost un act de agresiune, ci un pas necesar pentru a contracara tentativa Occidentului de a folosi Ucraina pentru a distruge Rusia.

Oficialii ruși de la toate nivelurile au repetat această narațiune, dar Prigojin, în remarcile din 23 iunie, a încercat să o slăbească.

În tiradele anterioare, el i-a criticat pe Șoigu și pe șeful de stat major al forțelor armate Valeri Gerasimov pentru felul în care au condus războiul, afirmând că i-au înfometat forțele de muniție.

De data aceasta, el nu numai că a acuzat armata că și-a țintit unitățile cu rachete și focuri de la elicoptere de combat, dar a sugerat și că invazia în sine este nejustificată, contestând afirmația că Rusia se confruntă cu o amenințare de atac din partea Ucrainei și a NATO.

„Pe 24 februarie 2022, nu sa întâmplat nimic extraordinar”, a spus Prigojin. „Acum, Ministerul Apărării încearcă să înşele publicul, să-l înşele pe preşedinte şi să spună că a existat o agresiune nebună din partea Ucrainei, că – împreună cu întregul bloc NATO – Ucraina plănuia să ne atace”.​

Metoda și nebunia

De-a lungul a aproape 24 de ani la putere ca președinte sau prim-ministru, Putin a căutat să mențină controlul, parțial, stârnind facțiunile din Rusia una împotriva celeilalte, dar analiștii spun că decizia sa de a lansa invazia pe scară largă a Ucrainei a afectat acest sistem.

„Stilul lui Putin de a gestiona elita s-a dovedit periculos de disfuncțional atunci când a fost transplantat pe câmpul de luptă”, a scris autorul și analistul Mark Galeotti, expert militar și de securitate din Rusia, în The Spectator pe 15 mai.

Putin la o întâlnire cu ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, pe 17 aprilie 2023.
Putin la o întâlnire cu ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, pe 17 aprilie 2023.

„O cultură a suspiciunii reciproce, a competiției canibaliste și a interesului propriu oportunist l-a menținut pe Putin la putere timp de mai bine de două decenii. I-a permis să joace indivizi și interese unul împotriva celuilalt și i-a forțat pe membrii curții sale să-i caute în mod constant favoarea”, a scris Galeotti. „În război, totuși, este nevoie de unitate, disciplină și sprijin reciproc – ceva ce ucrainenii arată și rușilor le lipsește în mod clar”.

Primele comentarii publice ale lui Putin după marea mișcare a lui Prigojin au arătat că va încerca să folosească ceea ce el a numit un „cuțit în spate” perfid pentru a distruge unitatea între ruși și a smulge un fel de victorie din fălcile unei posibile înfrângeri.

Dar pentru un președinte care a fost întotdeauna descris ca un lider în control ferm, asta va fi greu de făcut. Iar campania lui Prigojin ar putea scoate la iveală defecte fatale în metoda lui de guvernare.

Animozitatea dintre Prigojin și Șoigu este, în multe privințe, „o competiție clasică pentru chirii, așa cum a dominat scena politică și economică rusă de zeci de ani și, prin urmare, genul de lucru pentru care Putin și restul sistemului ar trebui să fie bine pregătit și, prin urmare, nu ar trebui să fie teribil de destabilizator", a scris Sam Greene, profesor la Institutul Rusiei de la King's College din Londra, într-un buletin informativ din 24 iunie.

Dar în două moduri importante, a scris Greene, este „foarte diferit de orice am văzut în Rusia înainte”.

În primul rând, rivalii „au un grad de putere de foc care i-ar face pe șefii mafiei din anii 1990 să arate ca niște școlari cu praștii. În al doilea rând, lupta este pentru controlul procesului care a devenit piatra de temelie a guvernării politice a lui Putin: războiul din Ucraina”, a scris el.

„Niciunul dintre celelalte sectoare asupra cărora elitele ruse s-au luptat în trecut nu a fost atât de critic pentru supraviețuirea politică a lui Putin”.

XS
SM
MD
LG