Armament avansat rusesc în zona de conflict din estul Ucrainei

Un sistem de rachete Buk, cu o rachetă lipsă, este observat în Luhansk după prăbușirea avionului MH17 în iulie 2014.

Săptămâna trecută, un grup de înalți oficiali ai partidului de guvernământ al Rusiei - inclusiv secretarul general al acestuia, Andrei Turchak, vicepreședinte al camerei superioare a parlamentului - a cerut Kremlinului să furnizeze armament avansat forțelor separatiste susținute de Moscova care duc un război împotriva Kievului în estul Ucrainei.

„Rusia ar trebui să le ofere [separatiștilor care dețin părți din regiunile Luhansk și Donețk] asistența necesară sub forma furnizării anumitor tipuri de arme pentru a-și spori capacitatea de apărare”, a declarat Turchak, susținând fără dovezi că Kievul plănuiește o ofensivă în regiune, unde războiul în curs de desfășurare a ucis peste 13.000 de persoane din 2014.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns pe 27 ianuarie. El a spus că astfel de propuneri „subliniază intensitatea problemei” și că furnizarea de armament ar fi „ceva nou”, afirmând că Moscova nu a mai trimis niciodată un astfel de ajutor în Ucraina.

Declarația lui Peskov reflectă pretenția mai veche a Moscovei potrivit căreia nu este parte la conflictul din regiunea Donbas. Afirmația a fost respinsă de Kiev și de Occident, dar subminată de dovezi solide că Rusia a trimis trupe, arme și alte tipuri de sprijin militar în zonă.

Îți mai recomandăm Putin: Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia

Când vine vorba despre înarmarea separatiștilor, investigatorii, jurnaliștii și activiștii care analizează sursele deschise au documentat prezența armamentului rusesc sofisticat în zonele aflate sub controlul lor încă de la începutul conflictului.

Utilizând astfel de informații, echipa comună de anchetă (JIT) care a analizat doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în iulie 2014 a stabilit, în 2016, că avionul de pasageri a fost doborât de un sistem antiaerian Buk.

Acest sistem a fost adus în Ucraina din Rusia în aceeași zi și apoi s-a întors în Rusia - mai puțin o rachetă - după ce avionul a fost doborât, ucigând toți cei 298 de pasageri și echipajul.

Analistul militar ucrainean Mykhaylo Zhirokhov a declarat pentru RFE/RL că Rusia a furnizat astfel de echipamente încă de la începutul conflictului, deși în general trimite armament mai vechi din epoca sovietică despre care luptătorii ar putea spune că a fost capturat de la armata ucraineană. Echipamentul modern, a spus el, este manipulat doar de personalul militar rus care operează sub acoperire în interiorul Ucrainei.

„Aceste grupuri rusești sunt înarmate cu arme contemporane. Dar numai personalul militar rusesc le obține. Nu există nici măcar o singură piesă de echipament modern sub controlul formațiunilor armate [separatiste]”, a spus Zhirokhov.

Îți mai recomandăm Zelenski: Ucraina va opune o „rezistență acerbă și sângeroasă”. Johnson promite un ajutor de £88 milioane

Zhiriokhov consideră că ultimele discuții ale Rusiei despre furnizarea de echipament militar separatiștilor reprezintă „un efort de a legitima prezența armatei ruse” în Donbas. „Ei nu vor furniza arme moderne luptătorilor. Din câte știu, aceasta este poziția de bază a conducerii politice și militare din Rusia”, a subliniat el.

Cu toate acestea, catalogul de echipamente militare rusești moderne documentate în zonele controlate de separatiști începând cu 2014 este voluminos.

Mai jos este prezentată o sinteză a multora dintre descoperirile pe care investigatorii online - majoritatea afiliați la InformNapalm, un grup de cercetare fondat de un jurnalist ucrainean și un expert militar georgian în 2014 le-au raportat:

Vehicule blindate

  • Un tanc T-72C1 a fost reperat în regiunea Luhansk în 2016.

Localnici pozează pe un tanc T-72 al forțelor separatiste în timpul sărbătoririi Zilei Apărătorului Patriei la fostul aeroport din Luhansk, în februarie 2020.

  • Un tanc T-90A (model din 2006) a fost văzut în Donbas în 2016.
  • Tancurile T-72B, T-72BA și T-72BZ au fost observate în zona Debaltseve în 2015 și în Luhansk în 2014.
  • Transportorul blindat BT-LB BM/K pentru tractarea și deplasarea trupelor a fost documentat în regiunea Luhansk în 2016.
  • Un vehicul amfibiu modernizat BMD-2 cu un proiector avansat cu infraroșu cu laser PL-1-01 a fost văzut în Donețk în 2017.
  • Transportoare blindate pentru trupe BTR-80 și BTR-82A au fost observate în Makiyivka în 2016, în Donețk în 2017 și în regiunea Luhansk în 2016.
Îți mai recomandăm Scrisoare deschisă | Intelectuali și activiști ruși îi cer lui Vladimir Putin să nu atace Ucraina

Artilerie

  • O artilerie autopropulsată SAU 2S7 Pion de 203 milimetri a fost documentată în apropiere de Makiyivka în 2015.
  • Un obuzier autopropulsat SAU Msta-S de 152 de milimetri a fost observat în apropiere de Debaltseve în 2015.
  • Un sistem de rachete RS30 2B26 Grad modernizat de 122 milimetri, cu lansare multiplă, a fost documentat de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în regiunea Donețk în 2020.
  • Un sistem de rachete cu lansare multiplă cu rază lungă de acțiune RS30 9K58 Smerch de 300 de milimetri a fost văzut în apropiere de Makiyivka în 2015.
  • Un sistem de rachete termobarice grele cu lansare multiplă TOS-1 Buratino a fost documentat de observatorii OSCE în regiunea Luhansk în 2015.​

O rachetă multiplă TOS-1A Buratino este lansată în timpul unui exercițiu militar pe terenul de antrenament de la Prudboi, în regiunea Volgograd, în 2014.

Sisteme antiaeriene

O parte a rachetei BUK-TELAR care a fost lansată împotriva zborului MH17 este expusă pe o masă în timpul unei conferințe de presă a echipei comune de anchetă în Bunnik, Olanda, în mai 2018.

  • Un complex de artilerie cu rachete antiaeriene 96K6 Pantsir-S1, conceput pentru apărarea împotriva rachetelor de croazieră și a armelor inteligente, a fost reperat în Luhansk în 2015.

Un sistem autopropulsat de rachete antiaeriene și tunuri Pantsir C1 în Luhansk în 2015

Drone de observare

  • Dronele de observare Granat-1, Granat-2, Granat-4, Forpost, Orlan-10, Eleron-3, Zastava și Takhion au fost localizate și doborâte în tot Donbasul în timpul conflictului.

Vehicule electronice de război

  • Un R-330Zh Zhitel a fost documentat în Svitlodarsk în 2016, în apropiere de Makiyivka în 2015 și în regiunea Luhansk în 2019.
  • Un R-378B Borisoglebsk-2 a fost reperat în regiunea Luhansk în 2016.
  • Un complex de război electronic Repellent-1 cu dronă a fost reperat în zona Debaltseve.
  • Un sistem de bruiaj radar 1L269 Krasukha-2 a fost documentat de observatorii OSCE în apropiere de Chornukhine, în regiunea Luhansk, în 2018.
  • Un sistem de bruiaj al comunicațiilor celulare RB-341B Leyer-3 a fost reperat în Donețk în 2016 și în Chornukhine în 2018.

Un sistem de bruiaj al comunicațiilor celulare RB-341B Leyer-3 în Donetsk în 2015.

  • Un post de comandă de război electronic RB-109A Bylina a fost văzut în apropiere de Chornukhine.
  • Un post de monitorizare electronică 1RL243 Rubicon a fost văzut lângă Iasynuvata, în regiunea Donețk, în 2016.
  • Un post de comandă radio mobil RB-636AM2 Svet-KU a fost văzut în regiunea Donețk în 2020 și în Luhansk în 2016.
  • Un sistem de bruiaj al semnalelor radio SPR-2M Rtut-BM a fost văzut în Donețk în 2016 și în regiunea Luhansk în 2016.
  • Un sistem de bruiaj al comunicațiilor de aviație R-934UM a fost văzut în apropiere de Luhansk în 2016.

Alte echipamente

  • O armă antitanc portabilă 9K129 Kornet a fost documentată lângă Starobesheve în 2014.
  • Un aruncător de flăcări portabil Shmel, asistat de rachete, a fost capturat de agenția de informații SBU din Ucraina în regiunea Luhansk în ianuarie 2022.
  • Minele terestre fără contact NVU-P Okhota au fost capturate în regiunea Luhansk în 2020.
  • O mină terestră cu fragmentare antipersonal POM-2 a ucis un civil în regiunea Luhansk în 2021.
  • Un proiectil de artilerie ghidat Krasnopol a fost recuperat în urma unui atac asupra așezării Novoluhanske în 2019.
Îți mai recomandăm Criza din Ucraina|Corespondență Rusia-SUA. Pentagonul ia în calcul trimiterea de noi trupe în Europa de Est