Rusia spune că a doborât drone deasupra teritoriului său. Atac cu rachete în Harkov

Salvatorii asistă o femeie în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui hotel din Harkov în seara zilei de 10 ianuarie.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru drone ucrainene au fost interceptate și distruse deasupra teritoriului regiunilor Rostov, Tula și Kaluga. De cealaltă parte, Rusia a lovit miercuri seară cu rachete un hotel din Harkov. 11 persoane au fost rănite.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru drone ucrainene au fost interceptate și distruse deasupra teritoriului regiunilor Rostov, Tula și Kaluga, transmite RFE/RL.

Guvernatorul Kalugei, Vladislav Șapșa, a declarat că o dronă a explodat deasupra unei stații de pompare din Kaluga, avariind clădirea, dar fără a provoca incendii.

La rândul său, guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, a declarat că forțele de apărare aeriană au doborât două drone ucrainene de tip aeronavă deasupra teritoriului districtului Kamensky din regiunea Rostov. Nu au existat victime.

Într-una din municipalitățile din regiunea Voronej, o dronă a străpuns acoperișul unei clădiri nerezidențiale. Nimeni nu a fost rănit, a scris guvernatorul regiunii, Alexander Gusev.

De cealaltă parte, un atac cu rachete rusești a lovit miercuri seara un hotel din Harkov, nord-estul Ucrainei, rănind 11 persoane, transmite AFP, care citează autorităților locale.

„Două rachete au lovit un hotel din centrul Harkovului. Nu era personal militar acolo. În schimb, au fost 30 de civili, dintre care unsprezece au fost răniți”, a declarat primarul Igor Terehov pe Telegram.

Unul dintre răniți este în „stare foarte gravă”, a spus el, adăugând că „jurnaliști turci se numără printre victime”.

SUA și aliații acuză Rusia că folosește rachete nord-coreene împotriva Ucrainei

Într-o declarație comună publicată înainte de întrunirea Consiliului de Securitate, SUA, Ucraina și aliații afirmă că Rusia a folosit arme nord-coreene în loviturile din 30 decembrie, 2 ianuarie și 6 ianuarie asupra Ucrainei, lucru care încalcă prevederile ONU.

Cele opt țări, inclusiv Franța, Regatul Unit, Japonia, Malta, Coreea de Sud și Slovenia, au acuzat Rusia că exploatează poziția sa de membru permanent al Consiliului de Securitate cu drept de veto și au avertizat că fiecare încălcare a regulilor ONU face lumea un loc mult mai periculos.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, spune că nu există dovezi legate de rachete nord-coreene care să fi fost folosite în atacurile asupra Ucrainei.

La reuniunea Consiliului de miercuri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat că informațiile provin de la purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, dar a spus că reprezentanții forțelor aeriene ucrainene „au spus în mod clar că Kievul nu are nicio dovadă a acestui fapt”.

Nebenzia a acuzat Ucraina că folosește arme americane și europene „pentru a lovi piețele de Crăciun, clădirile rezidențiale, femeile, bătrânii și copiii” din orașul rus Belgorod, lângă granița cu Ucraina, și în alte părți.

Între 29 decembrie și 2 ianuarie, biroul umanitar al ONU a înregistrat 519 victime civile, 98 de persoane ucise și 423 rănite.

De asemenea, oficialii ONU spun că, în Ucraina, atacurile și gerul au lăsat milioane de oameni fără electricitate sau apă la începutul acestei săptămâni în 1.000 de sate și orașe.

Mai mult, atacurile rusești au afectat grav operațiunile de ajutor umanitar și aproape 15 milioane de ucraineni, aproximativ 40% din populație, au nevoie de asistență umanitară.

Volodimir Zelenski e în turneu în țările baltice

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-un turneu în țările baltice pentru discuții legate de sprijinul acordat Kievului în război și integrarea țării în UE și NATO.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu omologul său lituanian Gitanas Nauseda pe 10 ianuarie pentru a discuta despre ajutorul militar, antrenamentul și eforturile comune de deminare.

„Am dovedit că Rusia poate fi oprită, că descurajarea este posibilă”, a declarat el după discuțiile cu Gitanas Nauseda.

Volodimir Zelenski (s)s-a întâlnit cu omologul său lituanian Gitanas Nauseda (d) pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Ucrainei, antrenarea trupelor și eforturile comune de deminare.

Președintele Lituaniei a declarat că țara sa va continua să ofere sprijin militar, politic și economic Ucrainei și a subliniat că țara baltică a aprobat luna trecută un ajutor militar pe termen lung de 200 de milioane de euro pentru Ucraina.

Invazia Rusiei a transformat Ucraina într-una dintre cele mai minate țări din lume, generând una dintre cele mai mari provocări de deminare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Lumea occidentală trebuie să înțeleagă că aceasta nu este doar lupta Ucrainei, este lupta întregii Europe și a lumii democratice pentru pace și libertate”, a spus Nauseda.

Președintele Ucrainei a avertizat că întârzierile ajutorului occidental pentru Kiev nu vor face decât să încurajeze Moscova.

„Uneori, insecuritatea partenerilor în ceea ce privește ajutorul financiar și militar pentru Ucraina nu face decât să sporească curajul și puterea Rusiei".

Îți mai recomandăm Zelenski mulțumește României pentru sprijin și afirmă că sancțiunile împotriva Rusiei funcționează