Potrivit analizei publicate de The Times, unul dintre principalii favoriți pentru controlul exportului cerealelor din zonă este Serghei Kirienko, șeful staff-ului și fost prim-ministru al Rusiei în perioada martie-august 1998.
Celălalt este Viaceslav Volodin, în prezent președintele Dumei de Stat și susținător al unui război violent în Ucraina. Cealaltă persoană care luptă pentru puterea din regiune este Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Kirienko a mers în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, între 6 și 8 iunie, vizitând portul din Berdiansk. În urma vizitei sale, Kirienko și-a numit mai mulți aliați în poziții de putere, înlocuindu-i pe cei numiți inițial de Vladislav Surkov, ex-propagandist al lui Putin, căzut între timp din grațiile președintelui.
„Kirienko își cimentează puterea prin numirea de personal”, se arată în raportul lung de 5 pagini. „Personalul lui Surkov este în prezent înlocuit de cel al lui Kirienkov”.
Serviciile secrete au adăugat că Serghei Kirienko dorește să reducă intensitatea luptelor din Ucraina pentru a putea reconstrui economiile (și implicit infrastructura agricolă) distruse ale teritoriilor ocupate. De cealaltă parte, Volodin vrea ca războiul să continue, iar Rusia să anexeze în continuare noi teritorii din Ucraina.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană recomandă aderarea Ucrainei și Moldovei la UE. Decizia finală se poate lua săptămâna viitoareImportanța cerealelor ucrainene pentru Rusia
Într-un alt raport publicat de think tankul american iSANS, numeroși actori politici (atât cumpărători cât și vânzători) profită ilegal de pe urma furtului cerealelor din Ucraina de către Rusia.
Potrivit imaginilor obținute din satelit de Maxar Tehnologies, mai multe vase rusești au fost surprinse cum erau încărcate cu cereale în portul din Sevastopol. Potrivit Maxar, printre destinațiile cerealelor se numără inclusiv aliatul Rusiei în Orientul Mijlociu, Siria. Pe 3 iunie, Vladimir Putin a propus inclusiv ca exportul de cereale să se realizeze feroviar prin Belarus, ca mai apoi cerealele să ajungă în portul din Klaipeda, aflat în Lituania.
Un astfel de compromis ar forța Uniunea Europeană să renunțe la sancțiunile impuse Belarusului și să-i permită lui Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar al țării, să rămână în continuare la putere în Minsk.
Pe de altă parte, Turcia a anunțat pe 7 iunie că intenționează să cumpere cerealele ucrainene la un preț redus cu 25%, profitând de rolul de intermediar al grânelor exportate de Kiev în Orientul Mijlociu.
Rusia, lumea a treia și interesele sale agricole din Ucraina
În tot acest context geopolitic, Rusia rămâne jucătorul principal, având resursele militare să continue un război de uzură, folosindu-se de resursele de artilerie și de numărul mare de soldați folosiți pe post de carne de tun. În acest sens, Kremlinul e interesat de cum își poate proteja și vinde pe viitor rezervele de cereale din regiunile ocupate din Ucraina.
Pe 16 iunie, secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, i-a cerut de urgență Rusiei să le permită navelor ucrainene să exporte milioanele de tone de cereale rămase blocate în porturi.
Your browser doesn’t support HTML5
La finalul lunii mai, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, s-a oferit ca țara sa să ridice blocada asupra porturilor și navelor ucrainene pline cu grâu la schimb cu ridicarea sancțiunilor. Este una din politicile pe care Kremlinul mizează inclusiv astăzi pentru a evita o criză alimentară globală de proporții, ce ar putea crește numărul persoanelor aflate în insecuritate alimentară cu 47 de milioane.
Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, atacurile armatei ruse asupra infrastructurii agricole (inclusiv silozuri, căi ferate, depozite agricole și porturi) continuă inclusiv în prezent. Zeci de milioane de tone de produse agricole rămân blocate în porturile rusești, iar Rusia încearcă să dea vina pe Occident pentru criza alimentară creată.
Cum s-ar putea schimba strategia Rusiei
Însă tacticile violente de război ale Rusiei s-ar putea schimba în zonele fertile ale Ucrainei, odată ce Kremlinul decide să exploateze la maxim rolul său de salvator al țărilor afectate de criza alimentară.
Interesele tot mai sporite al lui Kirilenko în Ucraina pot duce inclusiv la prezervarea terenului și a instalațiilor agricole pentru a le putea oferi ulterior sprijin alimentar statelor africane. Acest lucru se datorează raportului disproporționat de putere pe care Rusia îl are atât în Ucraina, cât și în relația cu statele în curs de dezvoltare.
Potrivit agenției de presă ruse RIA, citată de Reuters, președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi se va adresa prin videolink la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, ce are loc în perioada 15-18 iunie. Aproximativ un sfert din grâul de cereale importat de Egipt provine din Ucraina. Forumul organizează inclusiv o sesiune despre „dezinformare”, la care vor participa angajați ai presei de stat din Rusia.
Ucraina este în prezent unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. De la începutul războiului și până în prezent, Rusia ar fi furat aproximativ 500.000 de tone de cereale ucrainene, în valoare de 100 de milioane de dolari.