Potrivit Casei Albe, reluarea comunicării se va putea face prin mai multe căi, cum ar fi un angajament bilateral între cele două state sau discuții prin intermediul Consiliului NATO-Rusia sau a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE).
Dialogul dintre SUA și Rusia va trebui, însă, să-i includă și pe aliații și partenerii Statelor Unite din Europa. Cu toate acestea, cel mai probabil discuțiile ar urma să aibă loc în ianuarie și vor fi doar bilaterale, potrivit unui oficial american.
„Ne vom decide alături de Rusia la o dată care, credem noi, va fi undeva în luna ianuarie”, a transmis secretarul adjunct de stat al SUA, Karen Donfried.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a transmis că anunțul lui Sullivan este în concordanță atât cu „angajamentul (Statelor Unite, n.r.) față de ruși” cât și cu cel față de ucraineni și partenerii europeni.
Îți mai recomandăm Analiză | „Rusia istorică” a lui Putin și cât de verosimilă este invadarea UcraineiSullivan a vorbit la telefon cu Ushakov în contextul noilor tensiuni din Europa cauzat de mobilizarea a aproape 100.000 de soldați ruși în apropierea graniței cu Ucraina. Rusia neagă că se pregătește de război și acuză Ucraina că s-a apropiat în ultimul timp tot mai mult de NATO, fapt ce a dus la creșterea tensiunilor din zonă.
Moscova a anunțat săptămâna trecută o listă cu propuneri legate de securitatea acesteia pe care ar fi dispusă să le negocieze, inclusiv o promisiune venită din partea NATO că va înceta orice extindere a activităților militare din estul Europei, inclusiv cooperarea dintre organizația transatlantică și Ucraina și Georgia. Psaki a reiterat poziția Statelor Unite, și anume că apartenența la NATO este o problemă ce ține doar de „Ucraina și ceilalți 30 de aliați NATO”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Ushakov l-ar fi informat pe Sullivan că Moscova este pregătită să înceapă discuțiile despre scrierea unui document privind garanțiile de securitate, iar că Rusia va fi reprezentată în cadrul acestor negocieri de ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov.
„Cred că (Rușii, n.r.) vor încerca să transforme acest lucru într-un proces lent, dar avem nevoie ca acesta să fie urgent fiindcă situația este una foarte dificilă, este acută și tinde să se complice și mai mult”, a transmis Riabkov, citat de RIA Novosti, o agenție de presă din Rusia.
Îți mai recomandăm Rusia cere NATO să părăsească Europa de Est și să rămână în afara fostei URSS