Rusia promite că va răspunde la atacul ucrainean cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Sistem de rachete americane ATACMS.

Rusia a avertizat marți că va răspunde după ce Ucraina a lansat rachete americane cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului său. Atacul ucrainean a avut loc în aceeași zi în care președintele Vladimir Putin a extins condițiile în care Rusia ar putea apela la un atac nuclear.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că atacul ucrainean cu rachete americane arată că țările occidentale doresc să „escaladeze” conflictul, transmite AFP.

„Vom lua acest lucru ca pe o nouă fază calitativă a războiului occidental împotriva Rusiei. Și vom reacționa în consecință”, a declarat Lavrov la o conferință de presă la summitul G20 din Brazilia.

Serghei Lavrov a spus că rachetele cu rază de acțiune de 300 de kilometri nu ar fi putut fi lansate fără asistență tehnică americană.

Moscova a declarat că utilizarea armelor occidentale împotriva teritoriului său recunoscut la nivel internațional ar face din SUA un participant direct la conflict.

Președintele Vladimir Putin a semnat marți un decret de reducere a pragului pentru utilizarea armelor nucleare, o mișcare pe care Casa Albă, Marea Britanie și Uniunea Europeană au condamnat-o ca fiind „iresponsabilă”.

Decretul permite Moscovei să folosească arme nucleare împotriva statelor non-nucleare, cum ar fi Ucraina, dacă acestea sunt susținute de puteri nucleare.

Noua doctrină permite, de asemenea, Moscovei să declanșeze un răspuns nuclear în cazul unui atac aerian „masiv”, chiar dacă este doar cu arme convenționale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acest lucru este „necesar pentru a aduce principiile noastre în conformitate cu situația actuală”.

De asemenea, el a acuzat Occidentul că încearcă să folosească Ucraina pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei.

Kremlinul a folosit retorica nucleară pe tot parcursul conflictului din Ucraina iar anul trecut a retras Rusia dintr-un tratat de interzicere a testelor nucleare și dintr-un acord important de reducere a armelor semnat cu SUA.

În această săptămână, presa americană a relatat că administrația Biden a permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS împotriva țintelor militare din interiorul Rusiei, după ce Ucraina a cerut insistent acest lucru de luni de zile.

De asemenea, Statele Unite au anunțat că vor furniza în curând Kievului mine terestre antipersonal care să o ajute să își consolideze apărarea în fața avansului terestru al trupelor ruse, potrivit declarațiilor unui oficial american, potrivit AFP.

Oficialul mai spus că administrația de la Washington a cerut angajamente din partea Ucrainei de a folosi minele pe propriul teritoriu și numai în zonele care nu sunt populate, pentru a reduce riscul pentru civili.

Îți mai recomandăm Zelenski critică lipsa de reacție a G20 după ameninţările nucleare ale Rusiei

1000 de zile de război

Războiul din Ucraina a ajuns la 1.000 de zile iar forțele ucrainene se află în dificultate în fața avansului rusesc, mai ales în apropierea orașelor Kupiansk și Pokrovsk.

Rusia a intensificat, de asemenea, atacurile asupra orașelor ucrainene în ultimele zile, cu atacuri asupra centrelor orașelor și clădirilor rezidențiale care au ucis zeci de civili.

Un atac rusesc în regiunea Sumî din estul Ucrainei a distrus luni seara o clădire rezidențială din epoca sovietică și a ucis cel puțin 12 persoane, inclusiv un copil.

De asemenea, forțele ucrainene au pierdut în mod constant teren în regiunea Kursk a Rusiei, unde au ocupat teritorii în august, și au avertizat că Rusia a masat aproximativ 50.000 de soldați, inclusiv 10.000 de soldați nord-coreeni, pentru a recupera regiunea.

Cancelarul german Olaf Scholz i-a declarat marți președintelui chinez Xi Jinping că presupusa desfășurare de soldați nord-coreeni riscă să înrăutățească conflictul.

Bugetele de război au crescut semnificativ atât în Ucraina cât și în Rusia.

Parlamentarii ucraineni au votat marți bugetului pentru 2025, care prevede cu peste 50 de miliarde de dolari, 60% din toate cheltuielile, alocate apărării și securității.

Parlamentul rus a aprobat luna trecută un buget care va înregistra o creștere a cheltuielilor pentru apărare de aproape 30% anul viitor.

Șeful NATO, Mark Rutte, a avertizat marți că eforturile agresive ale Rusiei nu trebuie lăsate să aibă succes.

„De ce este atât de important ca Putin să nu obțină ceea ce vrea? Pentru că veți avea o Rusie îndrăzneață la granița noastră... și sunt absolut convins că nu se va opri aici”, a declarat Rutte reporterilor la Bruxelles.

La ONU, aproximativ 50 de state membre și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev și au cerut Moscovei să-și retragă trupele din Ucraina marți, în timp ce au marcat aniversarea invaziei Rusiei.

Îți mai recomandăm Rusia susține că Ucraina folosește împotriva sa rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.