Linkuri accesibilitate

Rusia susține că Ucraina folosește împotriva sa rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA


Teste ale armatei americane cu foc real ale Sistemului de rachete tactice (ATACMS) la poligonul de rachete White Sands din New Mexico - 14 decembrie 2021
Teste ale armatei americane cu foc real ale Sistemului de rachete tactice (ATACMS) la poligonul de rachete White Sands din New Mexico - 14 decembrie 2021

Rusia susține că Ucraina a lansat împotriva sa rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, la o zi după ce Washingtonul și-ar fi dat permisiunea pentru astfel de atacuri.

Ucraina a folosit sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) într-un atac asupra regiunii ruse Breansk în această dimineață, a anunțat ministerul rus al Apărării, citat de BBC.

Cinci rachete au fost doborâte și una avariată, fragmentele sale provocând un incendiu la un depozit militar din regiune, aflat la aproximativ 100 km de graniță, și alte 12 explozii secundare lângă orașul Karachev, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării. Atacul ar fi fost lansat la ora 03:25.

Un incendiu cauzat de resturile căzute de la una dintre rachete a fost stins rapid și nu au fost înregistrate victime, se arată în comunicat.

Armata ucraineană a confirmat că a lovit un depozit de muniții din regiunea rusă Breansk, dar nu a spus că ar fi folosit rachete cu rază lungă de acțiune.

Atacul ar fi primul cu rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei și are loc la scurt timp după ce Washingtonul i-ar fi spus Ucrainei că are permisiunea de a folosi ATACMS-uri în Rusia, potrivit presei americane.

Deși informația nu a fost confirmată de Casa Albă, Kremlinul a reacționat imediat și a anunțat că orice astfel de atac va determina un „răspuns adecvat și tangibil”.

Ucraina folosește deja ATACMS-uri în zonele de pe teritoriul său, ocupate de ruși, de mai bine de un an.

Rachetele pot lovi ținte la o rază de până la 300 km și sunt greu de interceptat.

Kievul este acum capabil să lovească mai adânc în Rusia folosind rachete, inclusiv în jurul regiunii Kursk, unde forțele ucrainene dețin peste 1.000 km pătrați de teritoriu.

Oficialii ucraineni și americani se așteaptă la o contraofensivă în regiune.

Putin a aprobat marți modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, stabilind noi condiții în care țara ar lua în considerare utilizarea arsenalul său nuclear.

Potrivit noii doctrine, un atac al unui stat non-nuclear susținut de o putere nucleară va fi tratat ca un atac comun asupra Rusiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG