Rusia a acuzat Ucraina de un atac mortal cu rachete asupra unui supermarket din orașul Donețk, controlat de Moscova, în timp ce Kievul a raportat un val masiv de atacuri cu drone rusești în mai multe regiuni și lupte feroce în apropierea centrului logistic strategic Pokrovsk, în estul Ucrainei.
Luptele din 10 ianuarie au avut loc la o zi după reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) de la Ramstein, Germania, în cadrul căreia aliații Kievului au promis că nu vor renunța la ajutorul pentru consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, în contextul atacurilor neîncetate ale Moscovei în estul țării, inclusiv atacuri asupra siturilor civile și de infrastructură.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a călătorit la Roma după reuniunea de la Ramstein, a lăudat, de asemenea, noile acțiuni ale Statelor Unite și ale Marii Britanii de a sancționa producătorii de petrol din Rusia, un proiect major de gaze naturale lichefiate și peste 100 de petroliere din „flota fantomă” a Rusiei, în timp ce Occidentul încearcă să priveze Moscova de fondurile necesare pentru a-și continua războiul.
Agenția rusă de știri de stat RIA a declarat că anchetatorii analizează atacul asupra supermarketului la începutul zilei de 10 ianuarie, susținând că o rachetă HIMARS furnizată de SUA a lovit supermarketul, omorând două persoane
Înregistrarea video de pe rețelele sociale, care a fost verificată de Europa Liberă, pare să arate o explozie masivă într-o zonă în care se află o mică piață.
Îți mai recomandăm Pericol de poluare în Marea Baltică. Germania acuză RusiaOficialii ucraineni nu au comentat acuzația Rusiei.
În replică, forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a atacat Ucraina cu 72 de drone de tip Shahed, printre altele, și în regiunile Poltava, Sumi, Harkiv, Kiev, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kherson.
La Kiev, au fost observate explozii când sistemele de apărare au interceptat mai multe drone pe cer. Nu au fost raportate decese, deși au fost observate unele daune provocate de resturi la o clădire rezidențială înaltă, au declarat oficialii militari.
Statul Major ucrainean a declarat că mai multe orașe mici la est de Pokrovsk și o autostradă importantă la câțiva kilometri sud de zonă au fost locul unor lupte intense pe 10 ianuarie.
Pokrovsk a fost ținta luptei brutale și sângeroase a Rusiei în ultimele luni, distrugând în principal orașul cu o populație de aproximativ 64 000 de persoane înainte de război.
În timp ce atacurile și luptele intense de pe linia frontului continuă, eforturile diplomatice de a opri conflictul par să prindă avânt.
Ministerul ucrainean de Externe a declarat la 10 ianuarie că se așteaptă ca Kievul să aibă discuții la nivel înalt cu Casa Albă după ce președintele ales Donald Trump își va prelua mandatul în 10 zile.
„Așteptăm o întâlnire între președinții noștri, deoarece pentru noi principalul lucru este să lucrăm împreună cu America... ne pregătim pentru contacte la cel mai înalt și înalt nivel imediat după inaugurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Heorhiy Tykhiy.
Îți mai recomandăm Germania propune un nou format de asistență pentru Kiev, dacă SUA se retragKremlinul a declarat că rămâne dispus să se întâlnească cu Trump și că au existat progrese în stabilirea unei întâlniri după învestirea noului președinte, pe 20 ianuarie.
„Nu sunt necesare condiții pentru acest lucru, sunt necesare doar dorința reciprocă și voința politică de a purta un dialog și de a rezolva problemele existente prin dialog”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor la Moscova, la o zi după ce Trump a declarat că se pregătește o întâlnire între el și președintele Vladimir Putin, deși nu a stabilit niciun termen.
„Vedem că domnul Trump își declară, de asemenea, disponibilitatea de a rezolva problemele prin dialog, salutăm acest lucru”, a spus el.
Your browser doesn’t support HTML5
Membrii grupului de contact au declarat că reuniunea din 9 ianuarie ar putea fi ultima, deoarece soarta acestuia rămâne neclară sub conducerea lui Trump, ai cărui consilieri au prezentat mai multe propuneri pentru a pune capăt războiului, care ar ceda efectiv mari părți ale țării Rusiei pentru viitorul apropiat.
La Ramstein, au fost promise sute de milioane de dolari în ajutor militar - inclusiv 500 de milioane de dolari de la Washington, ca parte a obiectivului președintelui demisionar Joe Biden de a trimite cât mai mult sprijin posibil înainte ca Trump să revină la putere.
În același timp, Zelenski a mulțumit Washingtonului și Londrei pentru „acțiunea lor sincronizată” de sancționare a companiilor energetice rusești și a navelor care operează așa-numita „flotă fantomă” a Kremlinului de nave care încalcă sancțiunile în Marea Baltică - care sunt, de asemenea, suspectate de sabotarea comunicațiilor și a cablurilor electrice din acest corp de apă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.