Linkuri accesibilitate

Întâlnirea de la Ramstein | SUA oferă Ucrainei un nou sprijin militar de 500 de milioane de dolari


Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea Grupului de Contact de la baza aeriană Ramstein din Germania.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea Grupului de Contact de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat la reuniunea Grupului de Contact de la Ramstein, Germania, că SUA va trimite un sprijin militar Ucrainei în valoare de 500 de milioane de dolari. Austin spune susținerea Ucrainei în fața agresiunii Rusiei trebuie să continue.

Secretarul Apărării a precizat că asistență de securitate oferită de SUA prin acest pachet include rachete pentru avioane de luptă, echipamente de susținere pentru F-16, sisteme blindate, arme de calibru mic și muniție.

Armele oferite Ucrainei sunt scoase direct din stocurile americane de arme, prin ordin de președinte. Pentagonul intenționează ca armele să ajungă în Ucraina până la finalul lunii ianuarie.

„Dacă Putin înghite Ucraina, apetitul său va crește”, a declarat Austin la Ramstein, la începutul întâlnirii la care participă reprezentanți ai celor aproape 50 de țări membre ale Grupului de Contact pentru Ucraina.

„Supraviețuirea Ucrainei este în joc. Dar la fel este și securitatea Europei, a Statelor Unite și a lumii. (...) Dacă tiranii învață că agresiunea aduce avantaje, nu vom face decât să invităm și mai multă agresiune, haos și război”, a avertizat Austin Lloyd.

Și Departamentul de Stat a anunțat asistența militară semnificativă de 500 de milioane de dolari care include:

  • rachete AIM-7, RIM-7 și AIM-9M pentru apărare aeriană;
  • muniții aer-sol;
  • echipamente de sprijin pentru F-16;
  • sisteme de ponturi blindate;
  • echipamente de comunicații securizate;
  • arme de calibru mic si munitie;
  • piese de schimb, echipamente auxiliare, servicii, instruire și transport.

Prezent la întâlnirea de la Ramstein, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că susținerea aliaților trebuie să continue.

„Am parcurs un drum atât de lung încât ar fi o nebunie să aruncăm mingea acum și să nu continuăm să construim pe coalițiile de apărare pe care le-am creat”, a declarat Zelenski.

Întâlnirea Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein din 9 ianuarie este ultima la care Lloyd Austin participă în calitate de secretar al Apărării SUA.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, SUA a oferit aproximativ 66 miliarde de dolari Ucrainei, fiind cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, urmat de Germania și Marea Britanie.

Întâlnirea de la Ramstein are loc la o zi după ce Ucraina a suferit una dintre cele mai grave pierderi de vieți omenești din ultimele săptămâni. Un atac rusesc asupra orașului Zaporojie a ucis 13 persoane.

De asemenea, pe 8 ianuarie, Ucraina a susținut că forțele sale au lovit un depozit de petrol din Rusia care deservea o bază aeriană strategică în regiunea sudică Saratov.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că atacul a creat probleme logistice serioase pentru aviația rusă și a redus semnificativ capacitatea acesteia de a lovi orașe ucrainene și obiecte civile.

Membrii grupului de contact au spus că întâlnirea din 9 ianuarie ar putea fi ultima, deoarece soarta sa rămâne neclară după ce Donald Trump va prelua președinția SUA.

Baza aeriană Ramstein - Întâlnirea Grupului de Contact pentru Ucraina, ianuarie 2025
Așteptați
Baza aeriană Ramstein - Întâlnirea Grupului de Contact pentru Ucraina, ianuarie 2025

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

Trump, care a criticat în mod repetat asistența americană pentru Kiev, a afirmat că ar putea negocia și pune rapid capăt războiului după ce va reveni la putere.

Autoritățile de la Kiev se tem că negocierile grăbite ar obliga Ucraina să accepte cedări teritoriale în favoarea Rusiei și ar permite trupelor sale să se odihnească și să se reînarmeze.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a cerut Occidentului să nu încetinească sprijinul pentru Ucraina.

„Dacă facem asta mâine, poimâine ar fi sfârșitul Ucrainei, o țară liberă, suverană și democratică. Și apoi cine urmează?”, a declarat Pistorius pe 8 ianuarie la un eveniment de campanie electorală în orașul Marburg, din centrul Germaniei.

El a spus că este foarte în favoarea „lăsării întotdeauna ușilor deschise pentru negocieri”. „Trebuie să fie posibil să vorbim despre pace în orice moment, dar nu în termenii pe care i-a stabilit președintele rus Vladimir Putin”, a spus Pistorius.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG