Capitala regiunii Tigray, ocupată de rebeli | 140.000 de copii sunt amenințați de gloanțe și foame

Foametea din regiunea Tigray/Etiopia ar afecta în jur de 140.000 de copii, susține UNICEF.

Capitala regiunii Tigray, Mek’ele, a fost ocupată luni de trupele rebele din zona măcinată de război din Etiopia. Civilii au sărbătorit în stradă retragerea trupelor etiopiene, însă situația din regiune e departe de a fi rezolvată. 140.000 de copii sunt afectați de foamete, avertizează UNICEF.

Locuitorii din Mek’ele au raportat apariția trupelor rebele în oraș pentru prima dată în ultimele 8 luni. În noiembrie 2020, rebelii fuseseră alungați din Mek’ele, odată cu capturarea orașului de către armata etiopiană, aflată în conflict cu aceștia.

„Capitala Tigray-ului, Mek’ele, se află sub controlul nostru”, a declarat Getachew Reda, un purtător de cuvânt al trupelor rebele din Tigray, pentru Reuters.

Trupele rebele nu par dispuse să accepte continuarea prezenței armatei etiopiene în regiune.

„Noi vom continua să luptăm până când dușmanii noștri nu se vor retrage”, a spus Liya Kassa, o purtătoare de cuvânt pentru Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin, un partid politic din Tigray.

Conform spuselor martorilor, forțele etiopiene au fost văzute părăsind Mek’ele în vehiculele armatei, alături de materiale prădate din zonă. Soldații au pătruns în sediile UNICEF și Programului Alimentar Mondial (FAM) și au tăiat conexiunea la internet.

Birhan Etsana, 27 de ani, are grijă de bebelușul ei, Mebrhit, care cântărește doar 5.2 kilograme la 17 luni. Fotografie realizată la data de 10 mai 2021.

Henrietta Fore, Directorul executiv al UNICEF, o organizație ce oferă asistență umanitară pentru susținerea și dezvoltarea copiilor și mamelor, acuză trupele guvernamentale de violarea dreptului internațional umanitar și protecțiile oferite de acesta.

„Noi nu suntem și nu trebuie să fim o țintă”, a afirmat aceasta.

„Prioritatea UNICEF în regiunea Tigray și pe teritoriul Etiopiei este să îi ajute pe copiii vulnerabili, în special pe cei 140.000 de copii afectați de foamete la momentul actual”, a continuat ea.

Foametea din regiunea Tigray riscă să devină o catastrofă umanitară majoră dacă celelalte țări nu trimit ajutoare umanitare cu hrană în curând.

Guvernul etiopian a anunțat luni că a cerut un acord de încetare a focului sub pretext umanitar.

Executivul de la Addis Abeba (capitala Etiopiei, n.r.) a declarat că noul armistițiu „le va permite fermierilor din zonă să își cultive pământul, iar grupurile de ajutor umanitar să funcționeze fără vreo amestecare din partea soldaților din ambele tabere”.

Fesseha Tessema, un consilier pentru Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin, a declarat, marți, pentru BBC că schimbarea situației de pe teren (ocuparea orașului Mek’ele, n.r.) le va permite agențiilor umanitare internaționale să aducă ajutorul umanitar necesar și urgent în Tigray.

Angajați și voluntari ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii distribuie sprijin umanitar civililor din regiunea Tigray, 6 ianuarie 2021.

„Majoritatea populației din regiunea Tigray va putea primi ajutorul umanitar internațional necesar, fiindcă situația din regiune cere oferirea de ajutor”, a explicat el, adăugând că „oamenii au fost supuși la tot felul de atrocități, inclusiv înfometare. Acest lucru a încetat (odată cu ocuparea orașului Mek’ele, n.r.), iar comunitatea internațională ar trebui să ne ajute să hrănim oamenii”.

Civilii sărbătoresc sosirea rebelilor în stradă

Rezidenții din Mek’ele au raportat scene de bucurii pe stradă, ce au implicat lansarea de artificii și fluturatul de steaguri ale regiunii Tigray.

Foametea afectează populație din Tigray în egală măsură cu războiul.

Printre participanții la scene, unii au strigat „Abiy (prim-ministrul Etiopiei, n.r.) este un hoț”, în timp ce alții au cântat cântece ce glorifică Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin.

Contextul bucuriei oamenilor

Oamenii se bucură de retragerea trupelor guvernamentale în condițiile în care acestea se fac responsabile de atrocități comise în regiunea Tigray.

Săptămâna trecută, marți, guvernul etiopian a bombardat o piață aglomerată din orașul Togoga, ucigând 43 de oameni.

O femeie este dusă la Spitalul de Referință Ayder din Mek'ele, după ce un bombardament aerian al forțelor armate etiopiene a devastat o piață aglomerată din orașul Togoga.

Un purtător de cuvânt al armatei, Colonelul Getnet Adane, nu a făcut nicio precizare cu privire la incident și a susținut că bombardamentele aeriene sunt o tactică militară comună, iar guvernul etiopian evită țintele civile.

Incidentul a dus la o intensificare a luptelor din regiune. Ziua următoare, pe 23 iunie, trupele rebele au răspuns bombardamentului prin doborârea unui avion de luptă C-130 al armatei etiopiene. Acesta s-a prăbușit la 15 mile nord de Mek’ele, conform spuselor rebelilor și a martorilor din zonă.

Intensificarea luptelor vine pe fondul ocupării mai multor teritorii de către trupele rebele, teritorii care până recent fuseseră controlate de forțele armate etiopiene. Ambele armate se fac responsabile de abuz împotriva civililor, inclusiv de violarea fetelor și femeilor din regiunea Tigray, conform jurnaliștilor de la The New York Times.

Războiul din regiunea Tigray a început pe data de 4 noiembrie 2020, când trupele rebele au tras primele focuri de armă împotriva unor soldați staționați într-o bază militară. De atunci și până în prezent, mii de oameni au pierit în urma conflictului din regiune, iar alte milioane au fost strămutați. Armata etiopiană se face responsabilă de o campanie sistemică de epurare etnică.

Galerie foto | Sute de mii de oameni mor de foame în Etiopia