Declarația survine după ce majoritatea dronelor și rachetelor au fost doborâte de forțele israeliene cu ajutor american și britanic.
Principalele evenimente ale nopții de sâmbătă
- Peste 100 de drone au fost trimise de Iran către Israel, cu puțin înainte de miezul nopții, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar câteva ore mai târziu, forțele armate iraniene anunțau primul val de rachete balistice tras spre Israel.
- Atacul iranian asupra Israelului a durat aproape cinci ore, afirmă surse militare americane citate de CNN.
- Israelul și aliații au interceptat „marea majoritate” a sutelor de drone și rachete lansate de către Iran.
- Autoritățile israeliene au raportat distrugeri minore la instalațiile militare.
- Forțele armate ale Statelor Unite și Marii Britanii au luat parte la doborîrea proiectilelor, unele dintre ele fiind interceptate deasupra frontierei Irak-Siria.
- Iordania, Libanul și Irakul au anunțat stare de alertă și închiderea spațiilor aeriene. Mai multe state ceruseră propriilor cetățeni să părăsească Israel încă din zilele precedente.
- „Tocmai m-am întâlnit cu echipa mea națională de securitate pentru o actualizare despre atacurile Iranului împotriva Israelului. Angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din partea Iranului și a aliaților săi este ferm”, a scris Joe Biden pe X, după întâlnirea cu echipa sa de securitate
Actualizare ora 22:30 Liderii G7 și-au oferit sprijinul deplin pentru Israel în urma atacului Iranului și s-au declarat gata să „ia măsuri suplimentare” ca răspuns la „inițiative de destabilizare ulterioare”.
Într-o declarație făcută duminică liderii Grupului celor șapte puteri au declarat că „condamnă fără echivoc, în cei mai fermi termeni, atacul direct și fără precedent al Iranului împotriva Israelului”.
„Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin față de Israel și poporul său și reafirmăm angajamentul nostru față de securitatea sa”, au spus aceștia, în declarația publicată de președinția italiană a G7.
„Prin acțiunile sale, Iranul a făcut un pas în continuare spre destabilizarea regiunii și riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă. Acest lucru trebuie evitat.
„Vom continua să lucrăm pentru a stabiliza situația și a evita escaladarea ulterioară.
„În acest spirit, cerem ca Iranul și aliații săi să-și înceteze atacurile și suntem pregătiți să luăm noi măsuri acum și ca răspuns la inițiative de destabilizare viitoare”.
G7 -- care grupează Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada -- a mai spus duminică că își va intensifica eforturile pentru a pune capăt acestei crize.
„Ne vom consolida, de asemenea, cooperarea pentru a pune capăt crizei din Gaza, inclusiv prin continuarea lucrărilor pentru o încetare a focului imediată și durabilă și pentru eliberarea ostaticilor de către Hamas și pentru a oferi asistență umanitară sporită palestinienilor care au nevoie”, au spus aceștia.
Actualizare ora 22:25 Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu este în favoarea unor represalii împotriva Iranului pentru atacul său masiv de sâmbătă, dar este divizat cu privire la momentul și amploarea oricărui astfel de răspuns, au declarat duminică oficialii israelieni, relatează Reuters.
Cabinetul format din cinci membri, în care Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și ministrul de cabinet Benny Gantz au puteri decizionale, s-a întrunit duminică și este de așteptat să se întrunească din nou pentru discuții ulterioare.
Actualizare ora 22:20 Aproximativ 350 de rachete care transportau aproximativ 60 de tone de explozibili au fost trase din Iran, Irak, Yemen și de Hezbollah din Liban, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Daniel Hagari, preluat de CNN.
Hagari a mai spus că nu doar Israelul este amenințat, ci întregul Orient Mijlociu, subliniind că forțele iraniene au capturat și o navă sub pavilion portughez.
„Iranul vrea să escaladeze regiunea. Până acum a lucrat prin intermediul proxy-urilor, dar acum și-a dezvăluit adevărata față”, a mai declarat el.
O altă declarație vine de la președintele israelian Isaac Herzog, la CNN, care a spus că dronele Iranului ucid oameni din întreaga lume prin intermediul proxy-urilor sale, iar lumea trebuie să se ridice împotriva țării și să spună nu.
Iranul și-a furnizat alianților săi arme pentru Houthis în Yemen și Hezbollah în Liban și, de asemenea, Rusiei pentru a lupta în Ucraina.
Actualizare ora 17:20. Israelul va plati Iranului „prețul corect într-un mod și la momentul potrivite”, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz, transmite corespondentul BBC de la Tel Aviv.
Iranul „a cunoscut puterea sistemului de securitate israelian”, a spus Gantz.
Atacul a arătat că „lumea a stat în mod clar alături de Israel în fața pericolului”, a spus Gantz. Dar, a adăugat el, „acest eveniment nu s-a încheiat”, invocând necesitatea „de a construi o coaliție regională”.
Gantz a mai spus că Israelul trebuie încă să-și aducă acasă ostaticii și să-și securizeze granițele de sud și de nord, astfel încât oamenii care și-au evacuat casele din apropierea acestor granițe să se poată întoarce.
Actualizare ora 16:38. Doi dintre cei mai duri miniștri ai guvernului israelian au cerut duminică un răspuns ferm la atacul iranian cu drone și rachete, din noaptea de 13 spre 14 aprilie.
Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, a cerut un răspuns care w „ asteptat în tot Orientul Mijlociu”, iar ministrul Securității Naționale, Itamar - Ben Gvir, a spus că Israelul ar trebui să lanseze „un atac nimicitor”.
Smotrich, șeful partidului de extremă-dreapta Sionismul religios, a spus că, dacă Israelul va ezita, „ne vom pune pe noi înșine și copiii noștri în pericol existențial”.
Nici Smotrich, nici Ben Gvir nu sunt membri ai cabinetului de război al Israelului.
Actualizare ora 16: 36. Cabinetul de război al Israelului se întâlnește la această oră, a declarat un oficial pentru CNN.
Cabinetul de război este format din prim-ministrul Beniamin Netanyahu, ministrul Apărării, Yoav Gallant, și Benny Gantz, liderul partidului Uniunea Națională și fost ministru al Apărării. Ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, și politicienii Gadi Eisenkot și Aryeh Deri fac parte din cabinetul de război ca observatori.
Reuniunea cabinetului de război are loc în momentul în care Israelul își stabilește strategia după ce Iranul a lansat zeci de rachete de pe teritoriul său spre Israel sâmbătă noaptea.
Actualizare ora 15:54. Președinția italiană a G7 a convocat duminică o întâlnire la distanță „pentru a discuta atacul Iranului împotriva Israelului”, potrivit unei scurte declarații pe site-ul oficial al G7.
„Guvernul italian își reiterează condamnarea atacurilor iraniene împotriva Israelului”, a spus Meloni într-o postare pe rețelele de socializare.
„Exprimăm îngrijorarea puternică cu privire la destabilizarea în continuare a regiunii și continuăm să lucrăm pentru a o evita”.
Actualizare ora 15:49. Președintele american, Joe Biden, nu crede că atacul Iranului asupra Israelului trebuie să escaladeze într-un război mai larg, potrivit Consiliului Național de Securitate.
Invitat la emisiunea Meet the Press de la canalul TV ABC, purtătorul de cuvânt al Consiliului a fost întrebat dacă este probabilă o nouă escaladare.
„Președintele nu crede că trebuie să se miște în această direcție”, a spus Kirby, adăugând că Biden lucrează acum la „partea diplomatică” convocând o întâlnire a G7 mai târziu duminică.
„Ceea ce Israelul a demonstrat aseară a fost o capacitate incredibilă de a se apăra”, a adăugat Kirby.
„Președintele a fost clar că nu vrem ca acest lucru să escaladeze. Orele și zilele următoare ne vor spune multe”, a spus Kirby, potrivit BBC.
Actualizare ora 15:47. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat duminică atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului în cursul nopţii şi a făcut apel la ambele părţi să dea dovadă de prudenţă, transmite agenția de presă germană dpa.
„Condamn ferm atacul brutal şi nejustificat al Iranului asupra Israelului. Şi cer Iranului şi complicilor săi să înceteze imediat atacurile. Toţi actorii trebuie acum să se înfrâneze de la o nouă escaladare şi să acţioneze pentru a restabili stabilitatea în regiune", a scris von der Leyen pe platforma X.
Actualizare ora 15:43. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut duminică un răspuns global „hotărât şi unit" la „teroarea" Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii, potrivit AFP.
„Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu drone Shahed şi rachete", a scris el pe reţeaua X (ex-Twitter), cerând să se facă totul pentru a evita o „escaladare" în Orientul Mijlociu.
„În Ucraina, cunoaştem foarte bine oroarea unor atacuri similare ale Rusiei, care foloseşte aceleaşi drone Shahed şi rachete ruseşti, aceleaşi tactici de lovituri aeriene masive", a adăugat Zelenski, referindu-se la aceste drone fabricate în Iran.
„Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi lumea, la fel cum acţiunile Rusiei riscă să ducă la un conflict mai larg, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri pentru răspândirea terorii trebuie să primească un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", a declarat el.
Actualizare ora 15:06. Iranul și-a notificat vecinii cu privire la atacurile sale de răzbunare asupra Israelului cu 72 de ore înainte, a declarat ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, transmite BBC.
„Cu aproximativ 72 de ore înainte de operațiunile noastre, ne-am informat prietenii și vecinii noștri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului va fi cert, legitim și irevocabil”, s spus el.
El mai spune că Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi „limitate” și pentru autoapărare, în timpul unei întâlniri cu ambasadorii străini.
Actualizare ora 14:37. Prim-ministru britanic Rishi Sunak condamnă atacul Iranului asupra Israelului și confirmă că avioanele britanice au doborât o serie de drone de atac iraniene.
Regatul Unit a participat la un „efort internațional coordonat” de a intercepta rachetele și dronele lansate de Iran, spune el.
„RAF a trimis avioane suplimentare în regiune”, adaugă Sunak.
Sunak a declarat că atacul Iranului a fost o „escaladare periculoasă și inutilă pe care am condamnat-o în termenii cei mai fermi”, transmite BBC.
Actualizare ora 14:27. Efraim Halevy, fost director al agenției de informații israeliene Mossad a declarat într-un interviu la Radio Farda de la RFE/RL că atacul Iranului asupra Israelului a fost un eșec total. El a spus că aeroporturile din Israel sunt deschise zborurilor internaționale.
„Israelul trebuie să decidă dacă să răspundă militar acum sau, din propriile sale motive, să-și întârzie răspunsul și să vadă în ce direcție merge acest lucru. Dar în orice caz, ceea ce este important de spus este că au existat țări în lume, inclusiv Statele Unite, Franța, Marea Britanie și altele, care au ajutat în multe feluri”, a declarat Efraim Halevy. El a declarat că, în condițiile ân care Iordania și-a definit poziția, Iranul devine din ce în ce mai izolat.
Fostul șef al Mossadului a spus că nu știe care va fi răspunsul Israelului, pentru că acest lucru este acum în discuție.
„Cred că din punctul nostru de vedere avem toate motivele să ne bucurăm de rezultatele a ceea ce ni s-a întâmplat și cred că este unic în istorie. În istoria modernă a Orientului Mijlociu a fost un astfel de rezultat. De asemenea, vreau să spun că cred că opinia publică din Iran se întoarce acum din ce în ce mai mult împotriva conducerii Republicii și poate că acest rezultat ar putea avea, probabil, un efect și împotriva conducerii Republicii”, a completat Efraim Halevy.
Actualizare ora 14:10. Aeroporturile din Teheran și-au suspendat zborurile până luni, ora locală 6:00 a.m., potrivit agenției de știri Tasnim.
Toate zborurile dinspre și dinspre Aeroportul Iman Khomeini, care deservește zboruri internaționale, și Aeroportul Mehrabad din Teheran, care deservește zboruri interne, au fost anulate.
Zborurile din Shiraz, Isfahan, Bushehr, Kerman, Ilam, Sanandaj și alte câteva aeroporturi din vestul Iranului au fost anulate, au declarat agențiile afiliate statului.
Actualizare ora 14:06. Rusia cere tuturor părților „să dea dovadă de reținere” și „își exprimă îngrijorarea” cu privire la continuarea escaladării conflictului după ce Iranul a lansat peste noapte rachete și drone asupra Israelului.
„Contăm pe statele din regiune pentru a rezolva problemele existente cu mijloace politice și diplomatice”, a spus Ministerul rus de Externe într-un comunicat, citat de BBC.
Moscova a adăugat că a avertizat de mai multe ori că Consiliul de Securitate al ONU nu a putut să răspundă „în mod adecvat” la o lovitură asupra unui consulat iranian din Siria, în urma căreia au fost uciși șapte ofițeri din Corpul Gărzii Revoluției Islamice, inclusiv comandanți de vârf.
Declarația Moscovei vine după ce Statele Unite, Marea Britanie și Franța s-au opus unei declarații a Consiliului de Securitate al ONU întocmite de Rusia, care ar fi condamnat un atac asupra complexului ambasadei Iranului în Siria.
Iranul a acuzat Israelul că a comis acel atac, dar Israelul a spus că nu comentează.
Îți mai recomandăm Forța Persană: Cât de puternică este armata Iranului?Actualizare ora 14:51. Atacul Iranului asupra Israelului a vizat baza aeriană Nevatim, a declarat duminică șeful de stat major al Forțelor Armate iraniene, generalul-maior Mohammad Hossein Bagheri, susținând că de aici a fost lansat atacul Israelului de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, transmite CNN.
Bagheri a spus că operațiunea Iranului a vizat și un „centru mare de informații” de lângă granița Israelului cu Siria.
Rachetele balistice iraniene care au ajuns în Israel au căzut pe baza aeriană situată în sudul țării și au cauzat doar pagube structurale ușoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari.
Baza funcționează și își continuă operațiunile în urma atacului, avioanele continuând să folosească baza, a adăugat Hagari.
Actualizare ora 13:40. Iranul a convocat ambasadorii Regatului Unit, Franței și Germaniei, transmite BBC.
Iranul vrea să îi chestioneze pe diplomații occidentali cu privire la ceea ce Teheranul descrie drept poziția lor „iresponsabilă” în ceea ce privește atacurile de răzbunare asupra Israelului. Deocamdată ambasadorii respectivi nu au răspuns.
Actualizare ora 13:30. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.
Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului.
Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.
Actualizare ora 13:16. Presa israeliană scrie că un copil a fost rănit în timpul bombardamentului Iranului asupra Israelului în noaptea de 13-14 aprilie.
Este vorba de o fată care a fost operată pentru o rană majoră la cap, relatează Times of Israel. Fata se pare că a fost rănită după ce schije de la o rachetă interceptată a căzut în casa familiei ei. Fata este la Terapie Intensivă.
Actualizare ora 12:58. Agențiile internaționale de presă au publicat imagini cu iranienii care au ieșit în stradă pentru a sărbători atacul cu drone asupra Israelului.
Actualizare ora 12:16. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, spunând că îndeamnă „toate părțile să exercite o reținere maximă”.
„Îndemn toate părțile să exercite o reținere maximă pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu”, scrie Guterres într-o declarație.
„Am subliniat în mod repetat că nici regiunea, nici lumea nu își pot permite un alt război”.
Actualizare ora 12:13. Aeroportul din Beirut a fost redeschis în duminică, 14 aprilie, dimineață, iar zborurile în și dinspre capitala libaneză au fost reluate, transmite BBC.
Actualizare ora 12:00 - Guvernul iordanian a făcut apel la toate părțile să „dea dovadă de reținere și să gestioneze tensiunile regionale cu disciplină și responsabilitate" după atacul Iranului asupra Israelului din cursul nopții, potrivit unei declarații publicate duminică.
În cadrul unei ședințe a cabinetului prezidată de prim-ministrul Bisher Khasawneh, oficialii iordanieni au subliniat importanța dezescaladării și au îndemnat toate părțile să acționeze cu responsabilitate și să dea dovadă de „cea mai mare reținere". Cabinetul a subliniat necesitatea de a aborda riscurile și repercusiunile escaladării regionale asupra păcii și securității internaționale.
Guvernul a asigurat publicul că în Iordania toate sunt în regulă, serviciile publice, educația și unitățile sanitare funcționând fără probleme.
Duminică dimineața devreme, locuitorii din Amman au declarat pentru CNN că au văzut și auzit activitate pe cerul capitalei iordaniene, stârnind panică în rândul populației. Cabinetul a declarat că a interceptat „obiecte străine în spațiul aerian iordanian pentru a proteja cetățenii și zonele rezidențiale".
Actualizare ora 11:20 -Irakul a declarat că și-a redeschis spațiul aerian după ce acesta fusese închis temporar în cursul nopții.
Autoritatea irakiană pentru aviație civilă a confirmat duminică că această decizie vine ca urmare a „atenuării cu succes a tuturor riscurilor" care au afectat anterior siguranța și securitatea aviației civile din Irak.
Spațiul aerian a fost închis sâmbătă seara ca măsură de precauție, în urma unei evaluări amănunțite a riscurilor efectuate de autoritățile irakiene.
Actualizare ora 10:40 - China și-a exprimat duminică „profunda îngrijorare" față de „escaladarea actuală", potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului său de Externe. Beijingul a făcut apel „la părțile relevante să dea dovadă de calm și reținere pentru a preveni noi escaladări".
Pakistanul a declarat că atacurile au fost „consecințele eșecului diplomației".
„De luni de zile, Pakistanul a subliniat necesitatea eforturilor internaționale pentru a preveni extinderea ostilităților în regiune și pentru o încetare a focului în Gaza", se arată într-o declarație guvernamentală.
Arabia Saudită, un mare rival regional al Iranului, a subliniat importanța „prevenirii oricărei exacerbări suplimentare" a crizei, avertizând asupra „consecințelor grave" în cazul în care situația se va agrava.
Ministerul egiptean de Externe a calificat ultimele evoluții drept o „escaladare periculoasă". Acesta a declarat că ultimele ostilități nu au fost „decât un rezultat direct al avertismentelor repetate ale Egiptului cu privire la pericolele extinderii conflictului în regiune ca urmare a războiului israelian din Fâșia Gaza și a acțiunilor militare provocatoare desfășurate în regiune".
Actualizare ora 09:40 Președintele SUA, Joe Biden, se va întâlni duminică cu liderii G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul nerușinat al Iranului", potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă.
„Echipa mea se va consulta cu omologii lor din întreaga regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului", se arată în declarația lui Biden. „Și, deși nu am văzut atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre astăzi, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul."
Mijloacele defensive americane s-au deplasat în regiune la începutul acestei săptămâni și „au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care au sosit", potrivit declarației.
Biden a vorbit, de asemenea, cu premierul israelian Netanyahu după atacul de sâmbătă „pentru a reafirma angajamentul de fier al Americii față de securitatea Israelului".
„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent - trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului", a scris președintele.
Actualizare ora 09:15 Și premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de solidaritate cu Israelul, pe rețeaua X. „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor săi.”
Actualizare ora 08:40 Armata israeliană a declarat, duminică, că 99% din cele peste 300 de proiectile lansate de Iran asupra Israelului au fost interceptate.
Doar „un număr mic" de rachete balistice au ajuns pe teritoriul țării, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari.
Celelalte rachete balistice, toate rachetele de croazieră și toate dronele au fost interceptate înainte de a ajunge pe teritoriul israelian, a adăugat el.
Aproximativ 170 de drone, peste 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice au fost lansate de Iran asupra Israelului, a precizat el, marea majoritate fiind interceptate de forțele aeriene israeliene și de „partenerii" israelieni.
Rachetele balistice care au ajuns în Israel au căzut pe baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, a declarat Hagari, adăugând că acestea au provocat doar daune structurale ușoare. Baza funcționa și își continua operațiunile în urma atacului, avioanele continuând să o folosească, a adăugat el.
Actualizare ora 08:30 „România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a postat pe X președintele României, Klaus Iohannis.
„Republica Islamică Iran nu va ezita să își exercite dreptul inerent de autoapărare atunci când va fi necesar", a declarat ambasadorul și reprezentantul permanent al Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, într-o declarație.
Îți mai recomandăm Israelul și aliații au interceptat „marea majoritate” a dronelor și rachetelor lansate sâmbătă noapte din Iran spre IsraelInvocând autoapărarea împotriva agresiunilor militare israeliene repetate, Iravani a declarat că loviturile au fost în special ca represalii la un atac israelian din 1 aprilie împotriva a ceea ce Iranul consideră a fi facilități diplomatice din Damasc.
Iranul susține că atacul a încălcat dreptul internațional și a dus la moartea a șapte consilieri militari iranieni, inclusiv a unor comandanți cheie din Corpul Gardienilor Revoluției iraniene.
Declarația critică, de asemenea, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru că „nu a reușit să susțină pacea internațională", permițând Israelului să „încalce" normele internaționale stabilite și să "escaladeze" tensiunile regionale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.