Războiul expulzărilor | Ambasadorii țărilor baltice și Slovaciei, convocați la ministerul rus de externe

Mașinile unor ambasadori, parcate la sediul Ministerului de Externe din Moscova. (2018)

Ministerul de externe al Rusiei i-a convocat pentru miercuri pe ambasadorii țărilor baltice și pe cel al Slovaciei, transmit agențiile de știri din Rusia, fără a oferi și un motiv pentru convocare.

Îți mai recomandăm Expulzarea spionilor ruși din ambasade | Testul solidarității Vestului cu Estul

Aceasta vine însă după ce Cehia a făcut apel la o „solidaritate a expulzărilor”, iar premierii Slovaciei, Poloniei și Ungariei au spus, luni, că sprijină decizia Republicii Cehe de expulzare a diplomaților ruși în urma dezvăluirilor cu privire la implicarea serviciilor militare ale Rusiei în explozia unui depozit de muniție din Cehia, în 2014, incident în care au murit două persoane.

Îți mai recomandăm Praga cere „solidaritate a expulzărilor” în conflictul cu Rusia | Tensiunile interne se amplifică

În 22 aprilie, Lituania, Letonia și Estonia s-au alăturat unei liste a țărilor membre NATO sau UE care cer retragerea unor diplomați ruși pentru presupuse acte de spionaj, în timp ce România a anunțat, în 23 aprilie, expulzarea, pentru acest motiv, a unui diplomat.

Îți mai recomandăm Oficial al Ambasadei Rusiei, acuzat de spionaj și expulzat din România. Răspunsul Rusiei

Ucraina îl expulzează pe consulul rus din Odesa

Ucraina l-a declarat pe consulul Rusiei din orașul port Odesa, de la Marea Neagră, drept „persona non grata”, după ce un al doilea diplomat ucrainean a fost dat afară din Rusia într-o dispută diplomatică în desfășurare între cele două țări.

Consulul Rusiei din Odesa trebuie să părăsească Ucraina până cel târziu în 30 aprilie, a spus, marți, ministrul ucrainean de Externe.

Pe fondul tensiunilor deja accentuate dintre Moscova și Kiev, cel mai recent conflict diplomatic a fost generat de arestarea și apoi expulzarea, la începutul acestei luni, a consulului Ucrainei în Sankt Petersburg. Rusia l-a acuzat pe acesta că ar fi încercat să obțină date personale ale unor agenți ai serviciilor secrete. În replică, Kievul a expulzat un diplomat al Rusiei, iar Moscova a făcut la fel în 26 aprilie.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt extrem de tensionate din 2014, de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia. În plus, Moscova îi sprijină pe separatiștii din estul Ucrainei. Timp de mai mulți ani, cele două țări nici măcar nu au avut ambasadori în capitala celeilalte.

Îți mai recomandăm

CSAT | România, extrem de preocupată de mișcările Rusiei și de securitatea la Marea NeagrăExpulzarea spionilor ruși din ambasade | Testul solidarității Vestului cu Estul Rusia a anunțat că-și retrage trupele de la granița cu UcrainaPraga cere „solidaritate a expulzărilor” în conflictul cu Rusia | Tensiunile interne se amplificăExpulzările de la Praga | Rusia izgonește 20 de diplomați cehi. Miniștrii de externe din UE se reunesc