Mitingul, organizat de Federația Solidaritatea Sanitară a început la ora 11.00 în fața sediului Guvernului, din Piața Victoriei, și apoi a fost urmat de un marș de protest care s-a încheiat cu un miting în fața Palatului Parlamentului.
„Demonstraţiile pe care le organizăm luni, 11 martie, în Capitală, şi proiectul de Acord privind procedura de grevă constituie ultimele acţiuni prealabile grevei generale. Reamintim că acţiunile de protest sunt desfăşurate pentru susţinerea revendicărilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară" pentru apărarea drepturilor angajaţilor din sănătate. Chiar dacă Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate prevede o serie de creşteri ale salariilor de bază pentru angajaţii din sănătate, ea este o Ordonanţă a inechităţii şi nedreptăţii”, afirmau sâmbătă sindicaliştii.
Sindicaliștii de la Solidaritata Sanitară revendică atât salarii mai mari dar mai ales reflectarea promisiunilor Guvernului în ordonanța de urgență prin care li se acordă creșteri salariale, numită de ei „o ordonanță a inechității și a nepriceperii”.
Încă de la începutul lunii februarie, imediat după discuțiile cu Guvernul, reprezentanții Federaţiei „Solidaritatea Sanitară" din România (FSSR) au anunțat că vor continua acţiunile de protest și că pe 11 martie vor organiza un miting.
Îți mai recomandăm Guvernul a aprobat creșterea salariilor din Sănătate cu 20%, în două tranșeEi sunt nemulțumiți că Guvernul le-a promis majorarea cu 20% a veniturilor salariale și nu a salariilor de bază, așa cum li s-a oferit într-un final prin ordonanța de urgență adoptată de Executiv. Opinia lor nu este împărtășită de sindicaliștii de la Sanitas, care spun că referirea la anvelopa salarială este o eroare.
Revendicările protestatarilor:
- Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie;
- Asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate;
- Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale;
- Protestul este îndreptat şi împotriva Ordonanţei de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, pe care sindicaliștii o consideră „o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii”, prin care „se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”.
Salariile angajaților din sănătate vor crește, cu 20%, în două tranșe, una în martie și una în iunie, potrivit prevede o Ordonanță de Urgență adoptată pe 8 martie de Guvern.
Majorarea vine după de sindicatele din Sănătate au amenințat cu greva generală dacă nu vor crește salariile.
„Începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenţei sociale, precum şi ale personalului TESA din unităţile şi centre de asistenţă socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023. Această majorare se acordă în două tranşe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024”, a anunțat Ministerul Muncii, într-un comunicat.
De majorări vor beneficia peste 230 de mii de medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni și alți angajați din sistemul public de sănătate. Potrivit Guvernului, fondurile necesare alocate de la buget pentru salariile din Sănătate în 2024 sunt de 2,3 miliarde de lei.
Şi angajații din Asistență Socială vor avea salariile crescute cu 20%, inclusiv cei care lucrează în departamentele administrative. În acest sector lucrează peste 45.000 de angajați.
O altă prevedere arată că şi medicii generaliști vor primi indemnizaţie pentru gărzile pe care le fac, aceasta fiind o altă solicitare a sindicaliştilor.
„Aceştia (medicii generaliști) vor beneficia (...) de o indemnizaţie în cuantum de 350 lei pentru o gardă efectuată într-o lună, respectiv 700 lei pentru cei care efectuează lunar cel puţin două gărzi”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Decizia Guvernului a fost luată după ce angajaţii din Sănătate au protestat în stradă în mai multe rânduri și au cerut majorări ale salariului de 25%.
Sindicatul Sanitas a transmis că soluția la care s-a ajuns în negocierile cu Guvernul este una de compromis și că încă mai sunt probleme rămase nerezolvate în sistem.
știre în curs de actualizare
Îți mai recomandăm Protestele cadrelor sanitare continuă. Declarații contradictorii la ieșirea de la Guvern. Miting pe 11 martie