Companii energetice de stat din Rusia, China și Coreea de Sud, dar și Macedonia și-au exprimat interesul să devină acționari ai centralei nucleare de la Belene, Bulgaria, conform ministrului bulgar al Energiei, citat de Reuters.
Proiectul nuclear de la Belene este estimat la 10 miliarde de euro, iar centrala ar urma să aibă o capacitate de 2.000 de megawați. Proiectul a fost suspendat în trecut, din cauza controverselor create inclusiv cu România. Parlamentul bulgar a decis însă în 2018 să redeschidă proiectul, iar Bulgaria să caute investitori pentru cele două reactoare nucleare pentru care a plătit 620 de milioane de euro către Rosatom, agenția nucleară a Rusiei, drept compensații pentru că a abandonat proiectul în 2012.
Investitorii care s-au arătat interesați sunt Rosatom (Rusia), CNNC (China), KHNP (Coreea de Sud), un consorțiu condus de firma Vitkovice din Cehia, două companii din Bulgaria, dar și una din Germania, conform Reuters.
Framatome, subsidiară a EDF din Franța, dar și General Electric (SUA) au trimis scrisori de intenție pentru a furniza echipamente și a finanța proiectul, a mai spus ministrul bulgar.
În trei luni, Bulgaria va definitiva o listă scurtă de investitori interesați și le va solicita să liciteze pentru a cumpăra participația la Belene. Procesul ar urma să fie finalizat în mai 2020, iar proiectul centralei să fie gata în maximum 10 ani.
Bulgaria a renunțat la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene în 2012, după ce nu a găsit investitori, dar și după ce SUA și Uniunea Europeană au cerut Bulgariei să își limiteze dependența energetică de Rusia, care lucra la dezvoltarea centralei nucleare.
Îți mai recomandăm Cât de real este scenariul „norului radioactiv” din Rusia deasupra României?