Incidentul a fost confirmat, pentru Europa Liberă, atât de magistratul acuzat, cât și de conducerea Direcției Generale Anticorupție.
Proaspăt polițist, promoția 2022, Gheorghe Ciorîia a povestit pe Facebook cum superiorii săi de la Bucureși l-ar fi chemat să-l amenințe, după un telefon dat de judecătorul Alin Sorin Nicolescu, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Polițistul susține că șeful DGA, chestorul principal Liviu Vasilescu, și adjuncta sa, chestorul șef Manuela Popescu, l-ar fi trimis forțat să meargă la biroul magistratului, pentru a-și cere scuze.
Într-o serie de precizări pentru Europa Liberă, Direcția Generală Anticorupție recunoaște că „conducerea instituției a solicitat ofițerului în cauză lămuriri cu privire la situația prezentată, ocazie cu care a purtat o discuție cu acesta” pentru că se dorea „clarificarea unei situații, prezentată conducerii DGA ca fiind una nepotrivită pentru profilul și atitudinea unui ofițer de poliție al Direcției Generale Anticorupție”.
Nu sunt date date despre îndemnul de a-și cere scuze magistratului, dar sunt precizări că polițistul nu a fost sancționat pentru purtarea sa.
De la ce pornise totul?
Polițist din 2022, Gheorghe Ciorîia era și student la Facultatea de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” unde a dat examenul de licență în această vară. Aici a intrat în conflict cu magistratul Alin Sorin Nicolescu.
Mai exact, ar fi întârziat la examen și asta l-ar fi iritat pe magistrat care l-ar fi legitimat, i-ar fi luat datele personale și l-ar fi mutat în ultima bancă, după ce l-a amenințat că va vorbi cu superiorii lui.
Judecătorul Nicolescu nu neagă incidentul. El a explicat, pentru Europa Liberă cum au decurs lucrurile la examen din punctul său de vedere.
Totul se reduce la respect și la ceea ce urmează de acum încolo cu noua generațieAlin Sorin Nicolescu, judecător Înalta Curte de Casație și Justiție
„Nu puteam organiza examenul în acea sală din cauza lui. De la început a venit cu legitimația de polițist și a avut o atitudine total ostilă. Habar nu am de ce a avut atitudinea asta. Cedează la stres, nu știu… Să spui unui judecător în fața a 150 de studenți că nu are atitudine de judecător.”
Nicolaescu spune că studentul a fost mutat din bancă pentru că așa prevăd regulementele de organizarea examenului.
Dacă deranjează de câteva ori, cel care participă la licență este mutat pe ultimul rând, iar la final este dat afară. Așa se explică și de ce i-a cerut buletinul și a notat datele, pentru ca să justifice mutarea în ultimul rând.
Recunoaște și că a sunat la superiorul proaspătului polițist, la chestorul Vasilescu, dar fără intenția de a-i face ceva rău, ci mai degrabă de a sancționa atitudinea noii generații.
„A fost vorba despre o discuție informală, între prieteni, m-am enervat pur și simplu. Nu e în regulă ca cu polițiștii DGA să se întâmple astfel de lucruri. Fără să vreau, fără să doresc răul cuiva, am avut o discuție despre ce ar trebui făcut cu noua generație, așa se comportă cu oamenii mai în vârstă, cu profesorii universitari? Nu e în regulă, cam asta a fost. Am refuzat să fac scris ca să fie dat afară, fără nicio răutate, o discuție informală”, a explicat judecătorul Nicolescu pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Decizia CCR care aruncă în aer reforma pensiilor specialeMagistratul Nicolaescu spune că nu a știut ce s-a întâmplat după că nu cunoaște regulamentele militare.
Polițistul spune că a fost chemat în biroul șefului și trimis la Înalta Curtea de Casație să își ceară scuze personal. S-a conformat, dar, după ce judecătorul l-ar fi lăsat să aștepte o oră în fața clădirii ICCJ, nu l-ar mai fi primit.
Ulterior, Alin Sorin Nicolescu, judecătorul acuzat, i-ar fi trimis lui Geo Ciorîia, pe Whatsapp: „Sper să înțelegi ceva din ecuația asta pt că ți-a trecut un glonț pe la ureche…”, respectiv „și atenție la steroizi că o să-ți prăjească creierul”.
Cine sunt judecătorul Alin Nicolescu și Chestorul Vasilescu
Judecătorul Alin Nicolescu a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova în anul 1996, iar în anul 2007 masterul de Drept public al Facultății de Științe Juridice a Universității „Constantin Brancuși” din Târgu Jiu. În 2018, a obținut titlul de Doctor în Drept la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti.
Îți mai recomandăm Verdictul istoricilor pentru judecătorii din dosarul Ursu: „analfabetism istoric” sau ticăloșie? Cinci probleme grave ale motivăriiA activat ca jurist la Renel și, ulterior, a fost magistrat. Până în 2019, a lucrat la Curtea de Apel București și apoi a ajuns la Înalta Curte de Casație. Este unul dintre cei trei judecători care i-au achitat pe torționarii lui Gheorghe Ursu.
Liviu Vasilescu a fost șef al Poliției Române până în septembrie 2020, după ce mai multe fotografii de la o întâlnirea a șefilor poliției cu membrii clanului Duduianu, din noaptea înmormântării interlopului Emi Pian au devenit publice.
Pe perioada șefiei sale, unul dintre eșecurile majore a fos cazul de la Caracal unde o fată a fost omorâtă pentru că poliția nu a intervenit la timp, deși tânăra sunase la 112 din casaagresorului. Vasilescu a fost numit la conducerea DGA în mai 2021.