Premierul Ciucă: Vom cere o decizie prin vot pe Schengen, incertitudinea nu mai poate continua

Premierul Nicolae Ciucă spune că o decizie în privința aderării României la Schengen nu mai poate fi amânată.

România va cere un răspuns sub formă de vot din partea Austriei și a celorlalte state UE pe temea intrării în spațiul Schengen, în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI), a anunțat premierul Nicolae Ciucă. România nu ia în calcul amânarea votului JAI, chiar dacă Austria se va opune.

„Suntem hotărâți să mergem până la capăt pe această temă, inclusiv prin a cere un vot în Consiliului JAI de joi, 8 decembrie”, a spus premierul României, Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă susținută miercuri la Palatul Victoria.

Astfel, varianta amânării unui vot în Consiliul JAI de joi - vehiculată anterior - nu mai este luată în calcul de către statul român, care va cere Austriei să își prezinte public argumentele, dacă își menține opoziția față de România.

Your browser doesn’t support HTML5

Premierul Ciucă: Vom cere o decizie prin vot pe Schengen

Reprezentanții României vor continua toate eforturile pentru a obține rezultatul dorit, care se sprijină pe evaluările din octombrie și noiembrie ale experților Comisiei Europene și pe susținerea tuturor forurilor de la Bruxelles și a statelor membre, cu excepția Austriei.

Îți mai recomandăm Surse guvernamentale: „Ne batem până la capăt pentru Schengen, Austria e complet izolată”. De ce se tem liderii Coaliției

„Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele foarte solide care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine ale miniștrilor de interne din Consiliul JAI, atunci când vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere, sau tergiversare, o decizie pentru România”.

Premierul a subliniat că țări precum Germania și Franța și toate organismele europene și-au reconfirmat susținerea fermă a intrării României în Schengen. Mai mult, Olanda și Suedia și-au reconsiderat poziția, iar Austria a rămas singura care se opune, încă, pe acest subiect.

„Nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment. Suntem conștienți că migrația este o temă sensibilă, politic, în multe state membre și că este nevoie de instrumente mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”.

Îți mai recomandăm Analiză | Ce șanse mai are România să adere la Schengen după mesajul transmis de Austria

Din contră, intrarea României în Schengen va face spațiul comunitar și mai sigur, întrucât și Bucureștiul va avea tot instrumentarul Schengen care să ajute la controlul și limitarea fenomenului migrației ilegale, a mai afirmat premierul.

„Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, împărtășesc pe deplin această evaluare și au evocsat-o la rîndul lor în discuțiile lor cu cancelarul austriac Kerl Nehammer și cu ministrul de interne Gerhard Karner”.

De altfel, România și Austria au avut mai multe întâlniri directe, la nivel de șefi de stat, miniștri de Interne și experți tehnici, iar „datele de la instituțiile europene, inclusiv de la agențiile Frontex, confirmă că România nu se află pe un flux imigrațional”.

Prim-ministrul a mai subliniat că România a oferit toate datele solicitate inclusiv din partea Austriei și a oferit toate explicațiile necesare și și-a manifestat disponibilitatea fermă de a colabora pentru stoparea fenomenului migraționist ilegal.

Astfel, România nu ia în calcul ca pe agenda JAI de joi să nu fie inclus și punctul referitor la aderarea României.

Îți mai recomandăm Austria se opune extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Iohannis: Vom negocia până în ultima clipă

Asta în condițiile în care, conform uzanțelor, europene, dacă nu se ajunge anterior ședinței la un consens pe o anumită temă, aceasta este amânată prin neincluderea pe ordinea de zi.

Nu este nici aceasta o regulă absolută, potrivit unor surse din Parlamentul European, existând cazuri când o temă a atins consensul chiar în cadrul ședinței.

Comisia Europeană susține includerea subiectului pe agenda JAI, iar pe agenda provizorie a ședinței figurează și punctele privind primirea în Schengen a României și Bulgariei, pe de o parte și a Croației pe de alta.

Agenda finală va fi stabilită astăzi, miercuri, în ședința COREPER II, for alcătuit din reprezentanții permanenți la UE ai țărilor membre. Ambasadorul României la UE este Iulia Matei.

„Nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ce privește un stat membru care nu numai că dorește să devină parte a Schengen ci a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătită. Mâine la JAI, vom merge la vot”, a conchis premierul României, subliniind că „aderarea la Schengen este obiectivul nostru național”.

Austria a anunțat marți că se opune. Iohannis spune că „vom negocia până în ultima clipă!”

Declarațiile premierului român vin după ce cancelarul Austriei, Karl Nehammer a declarat marți că, în continuare, țara sa nu aprobă intrarea României și a Bulgariei în Schengen în acest moment, din cauza problemei migrației ilegale.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul Austriei, Karl Nehammer, înainte de deschiderea summit-ului de la Tirana.

Declarația a fost făcută înainte de summit-ul UE - Balcanii de Vest, unde președintele Klaus Iohannis a spus că România va continua negocierile „până în ultima clipă”.

Îți mai recomandăm Zile cruciale pentru aderarea României la Schengen. Care sunt scenariile

La scurt timp, ministrul Internelor, Lucian Bode, care s-a întâlnit recent cu omologul său Austria, Gerhard Karner, a spus că România a demonstrat Austriei, cu cifre, că nu face parte din culoarul de emigrație ilegală din Balcanii de Vest.

„În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux”, a declarat Bode.

Potrivit datelor transmise de România, pe baza cifrelor furnizate de agențiile europene din domeniul migrației, în primele opt luni ale anului, din aproape 130.000 de migranți ajunși în UE pe ruta Balcanilor de Vest, sub 3% (3.574) au intrat prin România.

Comisia Europeană a recomandat încă de luna trecută primirea României, Bulgariei și Austriei în Schengen și a susținut și recent, prin vocea comisarului de Afaceri Interne, Ylva Johansson dar și a altor înalți oficiali, acest demers.

Dacă aderarea României la Schengen va fi inclusă pe agenda finală a ședinței Consiliului JAI, acolo va fi luată și decizia finală.

Consiliul JAI este alcătuit din miniștrii de interne și de justiție din țările membre UE, care participă la reuniuni pe temele lor de competență.

Ședința de joi, 8 decembrie este dedicată temelor de afaceri interne ale UE, inclusiv extinderii Schengen și vor participa doar miniștrii de interne.

Pe lângă miniștrii țărilor din UE, la dezbaterile legate de azcqui-ul Schengen participă și miniștrii din țările non-UE dar membre ale spațiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția.