Schimb de focuri la granița dintre Azerbaidjan și Armenia

Un soldat din Armenia la granița cu Azerbaidjan.

Forțele armate din Azerbaidjan și Armenia s-au atacat reciproc, timp de câteva ore, de-a lungul unei părți a frontierei. Tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere după războiul de anul trecut din cauza regiunii separatiste Nagorno-Karabakh.

Ministerele Apărării din ambele țări au acuzat cealaltă parte că a provocat explozia din seara zilei de 19 iulie de-a lungul secțiunii Yeraskh din Armenia, la granița cu exclava Naxcivan din Azerbaidjan, care se află între Armenia și Iran.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a susținut că un locotenent a fost rănit la picior după ce forțele armene au deschis focul folosind arme de diferite calibre în pozițiile azere din districtul Sadarak din regiunea Naxcivan.

Ministerul Apărării din Armenia a afirmat că forțele azere au tras mai întâi asupra pozițiilor armene din secțiunea Yeraskh, spunând că „întreaga responsabilitate” pentru bătălie a căzut asupra Azerbaidjanului. Nu a fost înregistrată nicio victimă.

Îți mai recomandăm Armenia | Premierul Nikol Pașinian se declară câștigător în alegerile anticipate. Opoziția contestă rezultatul

Atât Erevan, cât și Baku au spus că situația de la graniță a fost calmă în dimineața zilei de 20 iulie.

Conflictul vine la cinci zile după ce un alt schimb de focuri de-a lungul aceleiași secțiuni a frontierei a provocat decesul unui soldat armean și rănirea a cel puțin unui soldat azer.

Tensiunile de lungă durată dintre cele două națiuni din Caucazul de Sud au crescut în timpul războiului de anul trecut asupra Nagorno-Karabakh, recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care a fost controlat de etnici armeni de la începutul anilor '90.

Aproximativ 6.000 de oameni au fost uciși în șase săptămâni de lupte care s-au încheiat printr-un acord de încetare a focului mediat de Moscova.

După încetarea atacurilor, o bucată din Nagorno-Karabakh și toate cele șapte districte din jurul său au fost plasate sub administrație azeră după aproape 30 de ani de control de către forțele etnice armene.

Acordul a dus, de asemenea, la desfășurarea a aproximativ 2.000 de pacificatori ruși și a prevăzut un schimb de prizonieri. De atunci au avut loc mai multe schimburi de prizonieri.