Linkuri accesibilitate

Armenia | Premierul Nikol Pașinian se declară câștigător în alegerile anticipate. Opoziția contestă rezultatul


Premierul Nikol Pașinian și-a anunțat, luni, 21 iunie, victoria în alegerile anticipate.
Premierul Nikol Pașinian și-a anunțat, luni, 21 iunie, victoria în alegerile anticipate.

Premierul Nikol Pașinian a anunțat victoria formațiunii sale în alegerile parlamentare anticipate de duminică. Rezultatele preliminare arată o victorie detașată pentru Pașinian, dar opoziția contestă rezultatul.

Partidul Contractul Civil, condus de Pașinian, a obținut 53,9% dintre voturile numărate până acum, în timp ce Alianța Armenia, a fostului președinte Robert Kocharian, a obținut doar 21%.

Poporul armean a dat Contractului Civil mandatul de a conduce țara și mie pe cel de a fie premier”, a anunțat Pașinian în dimineața zilei de 21 iunie.

Știm deja că am câștigat o majoritate convingătoare în alegeri, așadar vom avea o majoritate convingătoare și în Parlament”, a adăugat acesta, rugându-și susținătorii să se adune luni seară în marile piețe din Erevan. Pe pagina sa de Facebook, premierul a spus că formațiunea sa va avea o „majoritate constituțională" în viitorul Parlament și va forma guvernul.

Alianța lui Kocharian a declarat că nu va recunoaște rezultatele până când nu vor fi clarificate neregulile constatate la vot. „Sute de mesaje de la secțiile de vot menționează falsificarea planificată și organizată a votului”, declară opoziția.

Sondajele de opinie dinaintea votului îi arătau pe Pașinian și Kocharian într-o competiție strânsă, ambii în jur de 24%.

50% din cei 2,6 milioane de alegători din Armenia s-au prezentat la urne.

Armenia Prosperă, partidul condus de omul de afaceri Gagik Tsarukian, nu a trecut de pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament. O grupare a altui fost președinte a ajuns la 5%, dar alianțele au nevoie de 7%. Toate celelalte partide au obținut mai puțin de 2% dintre voturi.

Dacă rezultatele finale vor rămâne așa, partidul lui Pașinian va controla mai mult decât cele 50% din locurile din Parlament necesare pentru a conduce țara fără formarea vreunei alianțe. Conform legii, cel puțin trei partide trebuie să intre în Parlament.

Alegerile din Armenia au fost organizate pe un fundal de tensiuni - țara este de câteva luni cuprinsă de o criză politică în urma pierderii războiului din Nagorno-Karabakh. Armistițiul din noiembrie, acceptat de Pașinian, a redat Azerbaidjanului controlul asupra Nagorno-Karabakh, zonă controlată de forțele armene în ultimii 30 de ani.

Pașinian, care a demisionat pentru a forța organizarea de alegeri anticipate, și-a dorit acest scrutin pentru a clarifica cerințele armenilor. În ultima jumătate de an au avut loc mai multe proteste împotriva sa.

Campania electorală, marcată de amenințări emoționale și insulte părea să pregătească violențe în masă. Mai mult de 10 candidați din opoziție și activiști au fost reținuți în urma acuzațiilor că au constrâns sau mituit alegătorii.

În ziua dinaintea alegerilor, președintele Armen Sarkisian (care are un rol mai degrabă protocolar) și-a rugat compatrioții să rămână pașnici. Sarkisian a spus că ar fi inacceptabil ca „limitele politice și morale să fie depășite”.

Observatorii internaționali de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) vor publica evaluarea alegerilor luni seară. Șeful Comisiei Electorale Centrale, Tigran Mukuchian, a declarat că alegerile s-au desfășurat, „în general”, conform legii.

XS
SM
MD
LG